Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрелбата с исторически лък: Забравеното наследство на България

Metal Archery е айтоски клуб, който ни връща към времето на хан Аспарух

Пресиан Пенчев в средновековно въоръжение

Липсата на терен и финансиране са основните проблеми на стрелбата с традиционен лък в България. Това коментират членове на айтоския клуб Metal Archery. За разпространението на спорта по света, Деян Господинов от Айтос коментира:

„Този спорт е национален в други държави, например в Турция. В България, която е тясно свързана с него в исторически план, няма толкова голям интерес. Има няколко клуба в страната, като в Сливен е най-големият. В източни държави като Япония, Южна Корея и Индия стрелбата с исторически лък е много разпространено и се влагат средства.“


Metal Archery e клуб, учреден официално през 2020 година. От тогава членовете му са участвали в десетки турнири. Някои от тях са се включвали и в различни исторически възстановки. Но какво точно представлява този спорт и с какво е по-различен от това, което сме свикнали да виждаме, пояснява Деян Господинов:

„Специфичното при нашия спорт е начина на стреляне. Голяма част стрелят с т.нар. „конски хват“ или с палец. Това е техника, която позволява изстрел от всяко положение на тялото, както и от кон, от където е тръгнало. Друга разлика е, че при самата стрелба няма напрежение. От момента на поставяне на стрелата до произвеждане на изстрел е максимум 3 секунди. Няма дълго прицелване и изчакване.“

Деян Господинов, Пресиан Пенчев и Иван Иванов

Единственото, което се изисква, за да стреляш с такъв лък, е постоянство, търпение и малко спортна злоба. Полът и годините не са фактор, споделя Деян Господинов:

„По време на турнирите за децата е най-приятно, защото могат да черпят опит от останалите. Не е от значение дали стрелата въобще ще уцели. Важното е емоцията и това, че ще ти бъде показано, ще ти бъде помогнато. Няма подигравки и неудобни моменти.“

Стрелбата с исторически лък има почва в България от край време, посочва и Иван Иванов, председател на управителния съвет на клуб Metal Archery:

„Свързано е с хан Аспарух и с нашата история. Освен, че стреляме с лък за Metal Archery, ние участваме и във възстановки, които са от ранното Средновековие.“

Снаряжението на друг член на клуба – Пресиан Пенчев, представлява военна униформа, съставена от шлем, ризница, кафтан, щит, брадва, сабя и рога от сръндак, с които едно време са се разплитали възли. Общото тегло на снаряжението е около 30 килограма. Пресиан е на 13 години и е ученик в СУ „Христо Ботев“ – гр. Айтос. Той е започнал да стреля с лък преди около 5 години, а днес вече участва активно във всякакви възстановки и исторически събори, където се провеждат и реалистични боеве:

„Това, което аз практикувам, се нарича „tap fight” с исторически точни оръжия. Представлявам ранносредновековна възстановка на войн в леко въоръжение.“



Повече за клуб Metal Archery и стрелбата с исторически лък, можете да чуете в звуковите файлове:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Възходът на еко опаковките: защо те са бъдещето на индустрията?

През последните години нарастващото екологично съзнание и потребителско  търсене на устойчиви продукти се оказват крайъгълен камък за редица  индустрии и най-вече - опаковъчната. Поради непрестанно увеличаващите се  опасения относно промените в климата, глобалното замърсяване и  изчерпването на ресурсите, еко пакетирането се е превърнало от..

публикувано на 27.08.24 в 14:09

Доц. Димчо Момчилов: Акве Калиде е труден, но много интересен археологически обект

Продължава проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), които археолозите откриха в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Структурата заема централно място в бившите римските терми и е била част от фонтан с надпис и статуя на трите нимфи - покровителки на минералните извори, съобщи доц. Димчо Момчилов, ръководител на..

публикувано на 27.08.24 в 13:00

Романтично предложение за брак на концерта на Миро в Бургас

Бас китаристът  на  Миро - Емилио Мархолев предложи от сцената брак на приятелката си Марина Колева, по време на концерта на популярния изпълнител на летния театър в Бургас. Развълнуваната дама отговори „Хиляди пъти „Да“ и това екзалтира допълнително публиката на прекрасния концерт.  „Беше вълшебна вечер в Бургас. Благодаря Ви, че бяхме..

публикувано на 26.08.24 в 13:09

Група „Мери бойс бенд“ превърнаха улица „Богориди“ в снимачна площадка

Емблематичната улица „Богориди“ стана снимачна площадка в късния следобед. Група „Мери бойс бенд“ избраха пространството до Археологическия музей за кадрите към песента „Здравей!“. Режисьор на видеото е Васил Стефанов, с когото групата работа от доста време. Според замисъла Мери в жълта рокля идва откъм улица „Константин Фотинов“, спира при..

публикувано на 25.08.24 в 20:46

Созополски къмпинг е първият у нас със собствен параклис

Първият къмпинг в България със собствен параклис е край Сазопол, съобщава Camping.bg. Параклисът в къмпинг "Созопол Еко" е  осветен в събота от Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Арсений. В литургията участваха и Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, както и отец Димитър от Созопол. Духовната обител носи името на пазителя на..

публикувано на 25.08.24 в 13:35

Фестивалът на фолклорната носия край Жеравна – пътуване назад във времето

В продължение на три дни Жеравна ще се върне в миналото. Този петък там се открива 16 – ят фестивал на фолклорната носия. Над 25 хиляди посетители се очаква да се включат в проявите му. Те ще са част от тридневен скок назад във времето (23, 24, 25 август), който е доброволно откъсване от придобивките на съвременния живот и връщане към света..

публикувано на 23.08.24 в 13:00

В кухнята на Етнографския музей показват как се приготвя гюзлеме

В Етно кухнята на бургаския музей ще представят как се приготвя гюзлеме. Е дна вкусна и добре позната на много поколения закуска, която се прави от домашно точени кори, а плънката ѝ може да бъде различна – сирене, извара, кайма, зеленчуци. Тестеното изделие е част от турската кухня, но все по-популярно и у нас. На много места се пече върху сач, за..

публикувано на 23.08.24 в 11:02