Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският потребителски център посочи топ 3 на онлайн измамите

В навечерието на Хелоуин и през месец октомври, който е обявен за месец на киберсигурността, Европейският потребителски център в България обръща внимание на топ 3 от измамите, за които периодично получава въпроси от потребители.

Директорът на центъра Соня Спасова посочи пред БНР една от най-честите измами, която е свързана с купуването на стар автомобил. Там измамите са в размер на хиляди евро

"Една част от измамите са свързани с покупката на коли втора употреба. Всъщност в последствие се оказва, че тези коли изобщо не стигат до потребителите. Обикновено хората харесват даден автомобил в сайт за обяви или дори на съответната страница на фирмата, откъдето трябва да си купят тази кола. Започват да водят преговори с продавача, получават проформа фактура и един договор, който обикновено е на името на физическо лице, не на фирма, но зарадвани и забързани от това, че офертата е супер изгодна, много хора не обръщат внимание на тази ситуация – превеждат парите с банков трансфер и в последствие продавачът изчезва".

Други измами са свързани с по-малки стойности, отбеляза Спасова и даде пример с дрехи, маратонки, скутери, велосипеди, които се поръчват, а в последствие купувачът получава пръстенче или очила.

Третата измама е ориентирана към младежите, които играят онлайн игри, добави тя и уточни:

"Предоставят им кодове, които получават на телефоните си. Обикновено се оказва, че тези кодове са свързани с онлайн абонаменти или с различни покупки в онлайн пространството. Това води до натрупване на сметка или на телефона, или на кредитна карта".

В предаването "Преди всички" Соня Спасова призова хората да бъдат внимателни и даде съвети как да се предпазим от измамите. По думите й при онлайн пазаруване е изключително важно да се провери търговецът. От Европейския потребителски център съветват да не се предоставят на продавача лични данни, извън необходимите за поръчката - име, адрес и телефон. Не трябва да се кликва върху линкове от непознати мейли, добавят още оттам. Антивирусният софтуер също може да помогне в защитата на потребителите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напредва ремонтът на пътя Царево-Лозенец

Напредват дейностите по основния ремонт на пътя Царево-Лозенец през къмпингите „Арапя“ и „Оазис“, съобщиха от община Царево.  Дейностите започнаха преди няколко седмици.  Въведена е временна организация на движението по време на основния ремонт.  Той ще се извършва на участъци и до началото на следващия летен сезон ще бъде завършен.

обновено на 02.10.24 в 17:23

Ангел от Лозенец върна изгубената заплата на своя колежка

Кой е Ангел от Лозенец, който намери и върна изгубен плик с пари?  18-годишното момче извършва доброто дело на 30 септември. Парите се оказват месечното възнаграждение на жена от Банско, с която Ангел вече се познава.  Днес кметовете на Царево Марин Киров и на Лозенец Женя Гандиева връчиха награди на младежа заради добрата му постъпка...

публикувано на 02.10.24 в 14:54

Ученици от Болярово се включиха в кампания "Бъди смел, бъди добър"

Ученици от 1 до 12 клас се включиха в първата инициатива по Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца „Бъди смел, бъди добър!“ в община Болярово. Над 100 деца изписаха с тебешир  мотото на кампанията и в един глас произнесоха „Ние сме смели и добри.“ Разпределени в 12 възрастови групи учениците пробягаха в..

публикувано на 02.10.24 в 14:34
Една от засегнатите от пожара къщи в село Воден.

Даренията за опожарените села Воден и Крайново надхвърлиха 226 хил. лева

226 493 лева достигна дарената сума за пострадалите жители на селата Воден и Крайново, съобщиха от Община Болярово. Средствата постъпват в обявената от нея банкова сметка. Предстои разпределението на сумата между останалите без домове жители на двете села при големите пожари през месец юли.  Сега хората живеят във фургони и е планирано до идната 2025..

публикувано на 02.10.24 в 12:20
Инж. Костов представя проекта за ремонт на ВиК пред граждани

Паркирането в центъра на Поморие ще бъде затруднено поради мащабен ремонт на ВиК

През тази седмица започват строителни дейности в Поморие. Основен ремонт ще има по ул. „Проф. Парашкев Стоянов“, на ул. „Манастирска“ - от входа на Поморие откъм Слънчев бряг до кръговото кръстовище на манастир „Свети Георги“, реконструкция на междублокови пространства на ул. „Морска“ и изграждане на кръговото кръстовище до..

публикувано на 02.10.24 в 08:00

Откриха изложба „Младежите на България в Европейското семейство“

Изложба на тема „Младежите на България в Европейското семейство“ откриха в алеята до културен център „Морско казино“. Експозицията е организирана от Националния статистически институт и Община Бургас. „Целта е да се насочи общественото внимание към младите хора в България и  частност в Бургас. Темата на тази пета изложба на НСИ..

публикувано на 01.10.24 в 13:45

Работодатели и синдикати в спор за минималната работна заплата

Минималната работна заплата да стане 1077 лева от 1-ви януари 2025-та година. Спрямо определения за тази година размер от 933 лева ще бъде реализиран ръст от 15,4% или 144 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата..

обновено на 01.10.24 в 12:32