Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С конференция отбелязват 100 години Богословски факултет при СУ

| обновено на 23.11.23 в 07:33

Международна конференция на тема "Богословие-Църква-Общество в диалог", посветена на 100-годишнината на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, ще се проведе днес и утре.

Сесиите на престижното международно събитие ще се предават и в Zoom на следния линк: https://us02web.zoom.us/j/82720800473. Богословски факултет и Филиал-Бургас на Софийския университет отправят покана за участие към всички с интерес към темата.

Конференцията ще се проведе при следния дневен ред:

23 ноември, 2023 г.

9.30 ч. – Откриване:

  1. Приветствие от г-н Декана на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов.
  2. Приветствие от кардинал Кох, Префект на Отдела за насърчаване на християнското единство, произнесено от Негово високопреподобие Яромир Здрапа.
  3. Други приветствия.

10.00 – 11.00 ч. – Първа сесия (Модератор: проф. д-р Тобиас Никлас)

  1. „Християнският характер на Европа и приносът на Православието“ (проф. д-р Константинос Николакопулос, Университет Лудвиг-Максимилиан, Мюнхен).
  2. „Божието домостроителството и обществените очаквания“ (доц. д-р Мариан Стоядинов, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“).
  3. „Християнски възглед за човека и политиката“ (д-р Норберт Бекман-Диеркес, Директор на Конрад Аденауер Фондация в България).

11.30– 12.30 ч. – Втора сесия (Модератор: доц. д-р Костадин Нушев)

  1. „Православната църква и диалогът: трайно и постоянно постижение на самоидентификацията“ (проф. д-р Илиас Евангелу, Солунски Аристотелов университет).
  2. „Генадий Охридски и богословският диалог във византийското общество през втората половина на XIII в.“ (доц. д-р Виктор Недески, Скопски университет „Св. св. Кирил и Методий“).
  3. „Мисията на Богословския факултет при Софийския университет през ХХI в.“ (доц. д-р Светослав Риболов, Софийски университет „Св. Климент Охридски“).

14.30 ч. – 17.00 ч. – Трета сесия (Модератор: проф. д-р Магдалена Легкоступ)

  1. „Патристиката в съвременната дигитална ера: настоящо състояние и бъдеща перспектива“ (проф. д-р Симеон Пасхалидис, Патриаршески патристичен институт в Солун).
  2. „Св. ап. Петър съгласно св. ап. Павел: един икуменичен прочит на Писанието“ (проф. д-р Карл-Вилхелм Нибур, Университет на Йена „Фридрих Шилер“).
  3. „Православното разбиране на Св. Писание и съвременните подходи в библейските изследвания“ (о. проф. д-р Космин Прикоп, Букурещки университет).

15.45 – 17.00 ч. – Четвърта сесия (Модератор: о. проф. д-р Иван Иванов)

  1. „Междурелигиозният диалог, необходим инструмент в нашето време“ (равин Шмуел Щейнхендлер, Латиноамериканска равинска семинария, Буенос Айрес).
  2. „Опитът на християнската вяра между антропологията и еклисиологията“ (о. проф. д-р Германо Марани, Понтификален университет Грегориана).
  3. „Етнархичните корени на патриаршеската институция“ (о. проф. д-р Джиорджо Бароне Адеси, Магна Греция Катанцаро, Департамент по юридически науки).

Вечерня

Вечеря

24 ноември, 2023 г.

9.30-12.30 ч.

Работни групи:

  1. Отвъд канона (аудитория 8)
  2. Православното богословие в България през ХХ в. (Библиотека)
  3. Богословският диалог и Православната църква (Аула)
  4. Съвременните ереси (аудитория 9)

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даровити бургазлии могат да кандидатстват за безплатно обучение в Центъра за млади таланти

Четири  години даровити деца от Бургас получават подкрепа и възможност да развиват заложбите си като се обучават безплатно в Центъра за млади таланти. 120 души са преминали през  това време в часове  по творческо писане, изобразително и приложно изкуство. Тази година фондация „Шанс за децата и природата на България", която стои зад..

публикувано на 17.09.24 в 16:28
Силвия Стефанова

Автосервизи горят отработено автомобилно масло и го превръщат в отрова за природата и хората

Един литър отработено автомобилно масло може да замърси 1 млн. литра вода, а при неконтролирано изгаряне на пет литра масло може да се замърси въздухът, вдишван от един човек за три години . Въпреки това автосервизи в България в разрез със закона горят отработено масло, използвайки го като гориво и така вредят сериозно на околната среда и създават..

публикувано на 17.09.24 в 16:55

Затварят кръстовището при улиците "Ивайло" и "Раковски" в Бургас

Поради дейности по реконструкция на ВиК мрежата на Бургас на 18.09.2024 г. /сряда/ от 09:30 часа до 17:00 часа се затваря кръстовището на ул. „Ивайло“ с ул. „Георги С. Раковски“ в Бургас, информират от Общината. Призовават се всички да спазват временната организация, която ще бъде въведена в участъка и да използват обходни маршрути.

публикувано на 17.09.24 в 15:52

Положиха първия асфалт по пътя Босна - Визица

Започна асфалтирането на първия участък от пътя Босна - Визица. Очаква се до края на есента да приключи полагането на първите асфалтови пластове в няколко участъка. Целта е да бъдат създадени подходящи условия за пътуващите по направлението преди настъпването на зимния сезон. Основният ремонт на трасето стартира през февруари т. г., а срокът за..

публикувано на 17.09.24 в 14:40

Организират в петък активен ден за мобилност, спорт и приключения

Събитието Байк Хъб Бургас ще се проведе н а 20 септември (петък) по време на Европейската седмица на мобилността. М отото тази година е „Споделени обществени пространства". Инициатива акцентира на толерантността, пътната безопасност, по-малко шум и замърсяване на въздуха и по-добро качество на живот. Програмата започва в 16:30 ч. пред Експо център..

публикувано на 17.09.24 в 12:41

Разпределят на пострадалите в Болярово парите събрани от дарения

На пострадалите семейства в Болярово ще разпределят средствата  по откритата дарителска кампания на  общината. Те са в размер на   203 342 лв. Изчаква се б ългарските общини, които решиха да подпомогнат пострадалите, да преведат  дарението. Ямболската Камара на строителите също е заявила желание за  оказване на подкрепа, като ще  изградят..

публикувано на 17.09.24 в 12:25

Почистват акваторията на стария град в Несебър

За втора поредна година Община Несебър, заедно с  водолази доброволци, организира почистване на акваторията на Стария Несебър от отпадъци, причинени от човешка дейност. Целта на акцията е да се отстранят пластмасови остатъци  и по-едрогабаритни  боклуци като автомобилни гуми, предмети от бита и др.  от морското дъно, като се започне от по-плитките..

публикувано на 17.09.24 в 11:59