Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Своя "Вълшебен свят" в картини представиха децата от Дневния център "Св. Николай Чудотворец"



Възпитаници на Дневен център за деца с увреждания "Св. Николай Чудотворец" откриха изложба със свои творби на тема "Вълшебен свят". Тя беше подредена във фоайето на Културния дом НХК. Посетителите изкупиха творбите за минути, а със събраните средства ще бъдат осигурени нови материали за часовете по арт терапия.  


В детските творби има от всичко - цветя, морски мотиви, животни, приказни герои като Малкия принц и Вълшебната фея, Трите нимфи, преобладаващ обект на интерпретиране са къщички, изобразени по чудноват начин. Всяка картина има своето вълшебно излъчване. Картините са изработени по време на дейностите по социалните услуги „Дневна грижа“ и „Подкрепа за придобиване на трудови умения“ в Дневния център, насочвани и подпомагани от трудотерапевта Даниела Илиева:

Всяко дете направи своя картина с моя помощ, като използвахме  три техники от приложното изкуство, с които работим в кабинета по трудотерапия -  накъсани листи, картини от семена и картини от морски камъчета. Сюжетите избирахме заедно, ако някое дете харесва котки правихме котки, ако има любим герой създавахме картина с него.“


Вече 23 години Дневен център за деца с увреждания „Св. Николай Чудотворец“ предоставя комплекс от социални услуги и дейности за подобряване качеството на живот на децата и младежите със специфични потребности и за постигане на тяхната социална интеграция. Заниманията по арт терапия са им сред любимите и влагат много фантазия и любов при направа на картините.


В дневния център за децата се грижат логопед, рехабилитатор, психолог, и социални работници.  Дневен център за деца с увреждания „Св. Николай Чудотворец“ към Община Бургас осъществява комплекса от социални услуги чрез различни дейности за цялостно обслужване на децата и младежите през деня, които са свързани със задоволяване на ежедневните потребности, здравните, образователни и рехабилитационни потребности, хранене, както и организация на свободното време при пълно зачитане на правата, възможностите и потребностите на всеки един потребител.

В момента Дневния център „Св. Николай Чудотворец“ се посещава от 24 деца от 7 до 18 години.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха първия мобилен социален център в Сливен

Мобилен социален център отвори врати в Сливен. Цветното камионче е с класна стая и бяла дъска и ще събира до 6-8 деца. Предвидено е центърът да работи с деца от квартал „Надежда“. Организатор е фондация „За Надежда“. На откриването присъстваха представители на френското посолство в България, американската организация O.U.R.Rescue, Български фонд за..

публикувано на 10.10.24 в 16:09

Стоян Копривленски вдъхнови бургаски ученици,споделяйки опита си

Пред пълна зала с ученици в бургаската библиотека световният шампион по кикбокс Стоян Копривленски говори за пътя към успеха си и трудностите, през които е минал. Той е лице на кампанията "Отговорни в училище" и гост на подкаста  „Аз сред всички – пътят към успеха“, който цели да мотивира и вдъхнови младите хора.  "Важен е примерът, надявам..

публикувано на 10.10.24 в 16:05

Математици настояват да бъде увеличен приемът на ученици в математическите гимназии в страната

112 български учени математици от 15 университета и научни института се обединяват около идеята да бъде увеличен приемът на ученици в математическите гимназии в страната. Те са входирали предложението си до министъра на образованието. Изпратили са писма до президента и до Министерския съвет. Според тях бройката трябва да бъде завишена още при..

публикувано на 09.10.24 в 14:56

Университет "Проф.д-р Асен Златаров" откри академичната година за чуждестранните си студенти

Университет  "Проф.д-р Асен Златаров" откри новата академична година за чуждестранните си студенти. Първокурсниците са от 12 държави и се обучават в Медицинския факултет. Сред тях има и такива с двойно гражданство.  Реално за втора година бургаския ВУЗ приема студенти от чужбина.  "Дипломите ни са признати в Европа и Великобритания, предстои..

публикувано на 08.10.24 в 14:45

Бургаски ученици: Образование в чужбина, реализация в България

Бургаски ученици днес се запознаха с възможностите за следване в чужбина. Индивидуални консултации за специалности, за такси и за битови условия бяха направени на изложението "Световно образование". Повечето от бургаските тинейджъри бяха от езиковите гимназии и се интересуваха от възможностите за обучение в Европа. Голяма част от тях само..

публикувано на 07.10.24 в 15:08

Организират обучение по дигитални умения за украински деца в Бургас

Центърът за подкрепа и личностно развитие в Бургас дава старт на нов курс за обучение по дигитални умения за украински деца. Той ще се провежда всеки петък от 16.30 часа в зала № 9, ет. 3 на Международния конгресен център до Морска гара, информират от Общината. Занятията ще бъдат водени от квалифициран преподавател от Университет "Проф. д-р Асен..

публикувано на 07.10.24 в 13:18

Нидерландия и Белгия са най-предпочитаните държави от българите за обучение в чужбина

  20-то изложение „Световно образование“ ще се проведе в Бургас на 7 октомври.  6 университета ще бъдат представени в него.Това са четири учебни заведения от Швейцария, един от Нидерландия, и един от България. В същото време посетителите ще имат възможност да се запознаят с възможностите за обучение във висшите училища в цяла Европа, обясни Николай..

обновено на 07.10.24 в 10:41