Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова дирекция "Демографски политики" се създава в Община Бургас

Час съветниците дебатират необходимо ли е туризмът да има заместник-кмет

Нова дирекция "Демографски политики, мониторинг и координация" се създава в Община Бургас. Тя е подчинена директно на кмета, решиха общинските съветници след час дебат по приемането на структурата на общинска администрация.

За първи път в структурата на Община Бургас и  местната власт се създава нова дирекция, поясни Димитър Николов, който представи идеята:

"Считам, че България не се намира в демографска криза, а в демографска катастрофа. Бургас е по-добре в сравнение със съседните области и региони е малко по-добре, но рязко и смело трябва да се действа по отношение на спасяването на българската нация. Всеки лев, който ще бъде инвестиран на територията на Община Бургас, всяка наредба, всеки правилник, всяко разпореждане с общинска собственост, ще минава на контрол през тази дирекция. И всяко наше действие ще се съобразява как то ще се съотнесе към подобряване на демографията. Всеки млад човек, семейство и дете, което може да бъде привлечено от друг регион с добри условия-трябва да бъде направено. Не можем да влияем на фертилността на бургазлийки, но можем да инвестираме средства, да променим наредби. Много повече средства ще виждате в мои докладни в тази посока. Не само финансиране за раждаемостта, стимулиране на учениците, привличане на студенти от други региони, подобряване профилактиката на възрастните хора, мониторинг за откриване на тежките заболявания по-рано."


Прочел съм всички документи на държавата в тази посока, но те са в пожелателен характер, уточни Николов и призова съветниците да подкрепят докладната.

Преди това съветниците дебатираха трябва ли туризмът да бъде обособен в отделен ресор и да има заместник-кмет. С предложението на кмета Димитър Николов заместник кметовете стават шестима –с един повече. 

Против се обявиха от групата на „Възраждане“ с мотив, че броят на заместник-кметовете не е оптимален и не е представен анализ за необходимостта от промяна в структурата на администрацията.


С 46 гласа "за" и трима против структурата бе одобрена от местния парламент.

Манол Тодоров от "Български възход" е заместник-кметът, който поема ресорът. На неговото място като общински съветник днес се закле Георги Кузманов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Снимка на майка с балон райски газ активира Агенцията за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето се сезира във връзка с публикации в социалните мрежи на снимка, на която по непотвърдена информация, родители употребяват т.нар. балони с райски газ в присъствието на бебето си.  Информация за случая е подадена през официалната интернет страница на агенцията, чрез опцията „Подай сигнал“. Агенцията е..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

Въвеждат зелена вълна по бул. "Ал. Г. Коджакафалията" в Меден рудник

Въвежда се т. нар. "зелена вълна" по бул. "Александър Георгиев Коджакафалията" в ж.к. "Меден рудник". Целта е да се намалят транспортните задръствания и да се подобри пропускливостта на булеварда. От Общината обръщат внимание, че е въведена промяна на фазите на светофарно регулираните кръстовища. Водачите на моторни превозни средства и пешеходците да..

публикувано на 04.07.24 в 15:23

"Спри! Дай път на пешеходец" напомня в разгара на лятото БНР-Бургас

Лятното издание на кампанията на БНР-Бургас „Спри! Дай път на пешеходец“ ще се състои днес от 9.30 в Морската градина. Събитието е част от програмата за отбелязването на 145-годишнина от създаването на МВР в Бургас.  От началото на годината у нас са станали общо 3 259 катастрофи със 199 загинали и над 4000 ранени. При сравнение с данните за..

публикувано на 05.07.24 в 06:30

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува..

публикувано на 04.07.24 в 14:35
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне на 6 юли от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 04.07.24 в 11:04

Община Бургас поиска воден спасител само за района на моста. Старши спасител: Неизпълнимо!

"Община Бургас е готова да плаща на воден спасител, който да следи само района на моста и е поискала осигуряването му." Това заяви директорът на дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ Веселин Василев в интервю за БНР Бургас, след като в края на юни двама души скочиха оттам и се удавиха. „Ние сме поискали съдействие..

публикувано на 04.07.24 в 09:29

Най-късно до 15 юли ще бъде въведено преференциално паркиране за хора с увреждания на Морска гара в Бургас

Най-късно до 15 юли 2024 г. ще влязат в сила новите правила, позволяващи преференциално паркиране на хора с увреждания на определените за това паркоместа на територията на пристанищен терминал Бургас-изток 1 в Зоната за обществен достъп в морския град, съобщиха за БНР Бургас от ДППИ.  Гости и граждани на града, притежаващи карти на ЕС за паркиране за..

публикувано на 03.07.24 в 17:01