Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Николаев, РСПБЗН: Вече имахме случаи на пожари, тръгнали от оставени мокри дрехи да съхнат до печка

комисар Николай Николаев, РСПБЗН - Бургас
Снимка: Свобода Атанасова

За поредна година в област Бургас ще има над 4 хиляди произшествия, на които реагират екипи на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН). Това показват данните към момента, уточни директорът на регионалната структура комисар Николай Николаев. След летния пожароопасен сезон, вече е започнал есенно-зимният, който се характеризира с повече инциденти свързани с отоплението или непочистените филтри на аспираторите в кухненските помещения, обясни той:

Кои са най-честите инциденти през зимния сезон? Този въпрос зададохме на комисар Николаев:
„Сред инцидентите са на първо място непочистените комини в жилищни сгради, където живее повече от едно домакинство. Може причината да е и в липсата на разбирателство между съсобствениците и наемателите за почистването на комина. В момента, в който паднат температурите и работят повече печки на твърдо гориво се палят комини. 

При застудяването се ползват и повече електрически отоплителни уреди. Това натоварва електрическата система, а когато не са прегледани, не са проверени - стават пожари в контакти, в електрически табла, а също и самите електрически уреди. Вече имаме няколко случая на пожари, пак са свързани с отоплителни уреди, защото са започнали от сушене на дрехи в близост до печка или върху нея. 
С наближаването на коледните и новогодишните празници не са редки случаите заради честото готвене да се натрупа мазнина във филтъра, а тя е склонна да се самозапали, оттам тръгва пожар в кухнята, а понякога се стига и до щети в цял апартамент. 
Внимателно трябва да се използват и уредите за готвене или отопление на газ. По време на празниците ни се е налагало да се включват и наши екипи да гасят пожар, възникнал от забравена храна на котлон или във фурната. 
На следващо място са фойерверките. Дано детската игра не е прекомерна. В последните години имаме много случаи на деца и младежи, които хвърлят пиротехнически средства на неподходящи места. В Бургас е топло на новогодишните празници, а това позволява да се възпламеняват пространствата около блоковете. Има и автомобили, които са пострадали след такива хвърлени пиротехнически средства. Преди няколко години пострада и един покрив на магазин. Хвърлят е пиротехнически средства и в металните контейнери за смет, които възпламеняват съдържанието им. 

Има ли през тази година фалшиви сигнали, които са подавани на тел.112?

- Ние делим фалшивите сигнали на добронамерени и злонамерени. Добронамерените са например от комшии, които ни сигнализират за запалена скара на техен съсед. Често дори собствениците на скарите на разбират, че е имало инцидент, защото мазнината се възпламенява, изгаря и огънят сам е загаснал. Злонамерените се филтрират много добре от спешния телефон 112 и са намалели драстично. Нямаме много и проблем с локацията на произшествието, защото правилно зададените въпроси от колегите от 112 означава, че по-бързо ще намерим адреса. така времето за реакция намаля. Колкото е по-малко времето за реакция, това означава, че и щетите ще бъдат по-малки“, допълни още комисар Николай Николаев.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Започна ловът на едър дивеч в Странджа

От днес започна ловът на едър дивеч в горите на Странджа, който ще продължи до януари.  Ловните дейности се провеждат предимно през уикендите, затова туристите, посещаващи планината трябва да са с повишено внимание, предупреждават от община М. търново. За месец октомври ловни излети са планирани всяка неделя на месеца, в района на местността..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

3-километров ученически поход в Болярово в Световния ден на ходенето

С 3-километров поход ученици от училище “Д-р Петър Берон“ в град Болярово отбелязаха 5 октомври–Световния ден на ходенето. Инициативата бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на децата и в нея се включиха ученици от 1 до 7 клас. Те извървяха разстоянието от училището до градския парк и обратно, като преминаха над моста..

обновено на 05.10.24 в 11:31

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18