Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакаме средства от ПВУ за ремонт на 10 читалища и Младежкия културен център в Бургас

Диана Саватева: Увеличението на цените на услугите в част от културните институции ще е балансирано


10 читалища в община Бургас ще бъдат ремонтирани със средства от Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/. С финансиране от общинския бюджет пък ще бъдат обновени прилежащите им територии. Това съобщи заместник кметът Диана Саватева при обсъждането на годишната програма за развитие на читалищната дейност за 2024 година на заседание в комисията по култура към общинския съвет.

„В момента текат проверки по този проект и допълнителни дейности от Управляващия орган. Целият проект ще бъде възложен анблок за 10-те читалища, които са 1/3 от всички читалища в общината. Освен това общината ще освежи прилежащите територии към тези читалища, като те ще станат привлекателно място за районите, където са ситуирани“

Ремонтните дейности на читалищата включват прилагане на мерки за енергийна ефективност. 7 от читалищата, които ще се ремонтират са в Бургас,  останалите три в селища от общината.

По плана за възстановяване и устойчивост община Бургас кандидатства и с проект за модернизиране на Младежкия културен център.  

В същото време стана ясно, че предстои увеличение на цените на различни услуги в част от културните институции в общината. Това ще се случи с изменения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината. С 4 гласа „за“ и трима „въздържали се“ докладната записка мина в комисията по култура, окончателното й гласуване ще стане в общинския съвет на 19 декември. Причините са свързани с инфлационните процеси, каза заместник кметът Диана Саватева, като уточни, че корекциите тази година са малко и балансирани.

„Миналата година в Културен дом НХК бяха повишени цените, тази година не са. Миналата година в Младежкия културен център нямаше промяна на цените за наеми, сега там има. Много е балансирано, много е фино. Търси се от една страна да се увеличат приходите на тези места, а от друга страна да няма много тежък товар на хората, които правят и представят култура“

Увеличение при цените на курсовете и заниманията по интереси се очаква в Центъра за подкрепа на личностното развитие. Планирано е поскъпване на билетите за музеите на остров Св. Анастасия, Акве Калиде, Ченгене скеле и къща музей "Петя Дубарова“. Разчетите сочат и нужда от увеличение на наемите на зали в Младежкия културен център.

Повече чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България е сред лидерите по ръст на купени нови автомобили

В България през първите 7 месеца на годината са регистрирани 26 945 нови автомобила. Това представлява ръст от 28,4% спрямо периода януари - юли 2023 г, предава БГНЕС. Така страната ни запазва позицията си в челните редици на растежа на пазара. През първите 6 месеца годишният темп на растеж е 30,8%. През юли у нас са регистрирани 3906 нови автомобила,..

публикувано на 29.08.24 в 16:10

Нови подписки срещу изграждането на паркинг на пазара „Краснодар“ в Бургас

Две нови подписки срещу предложението за изграждане на многоетажен паркинг в района на пазара „Краснодар“ са внесени в Общинския съвет в Бургас. Хората са притеснени, че ще се разруши един от символите на града. В една от подписките те посочват, че ще бъдат изсипани „етажи от бетон върху огромно място с подземни води“. Според общински..

публикувано на 29.08.24 в 15:54

Няма яснота кой ще прилага природозащитни мерки в Атанасовското езеро

Няма яснота кой ще прилага  природозащитни мерки и мониторинг на въздействието им върху екосистемата  на Атанасовското езеро. Проектът „Лагуната на живота“, по който работеше фондация“Биоразнообразие“,  приключи.Финално събитие се проведе днес, различни дейности бяха  реализирани  по опазването на водоема през последните 6 години,..

публикувано на 29.08.24 в 15:02

Септември месец: По-горещ от обикновеното – дни с градуси и до 37

Тази година през септември у нас се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за по-голямата част от страната е между 17 и 20 градуса, а за планините - между 3 и 10 градуса. Най-високите температури през септември ще бъдат между 32 и 37 градуса, а най-ниските - между 7 и 12 градуса, по-високи ще са по Черноморието. Това..

публикувано на 29.08.24 в 13:40

Жельо Вардунски: Горд съм, че реализирахме идеята за паметник на цар Иван Александър до крепостта Русокастро

Монументът на цар Иван Александър ще бъде тържествено открит тази неделя, 1 септември до крепостта „Русокастро“. Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство, който на това място печели победа срещу войските на византийския император Андроник III. Тя е и последната за Средновековна България преди падането..

публикувано на 29.08.24 в 13:00

В рамките на една календарна година Бургас ще има петима почетни граждани

Със званието „Почетен гражданин на община Бургас“ да се удостояват по петима души, вместо досегашните трима, в рамките на една календарна година. Това предложение е направено от Михаил Хаджиянев и Димчо Грудев от Общинския съвет в Бургас. Почетното звание е нематериален знак на признателност и висока оценка на хората – лауреати, се посочва в..

публикувано на 29.08.24 в 12:07
Снимката е илюстративна.

Предстои изграждане на сграда за социални услуги в "Меден рудник"

Община Бургас е внесла докладна записка с предложение за промяна в параметрите на площта за застрояване на терен в комплекс „Меден рудник“. Той се намира в зона „В“. Сградата ще е предназначена за  социални услуги. Имотът е с обща площ 1207 кв. м. и се намира на ъгъла между ул. „Петрова нива“ и ул.„Капитан Петко войвода“. Към момента там е..

обновено на 29.08.24 в 11:56