Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна фасадната реставрация на Хатевата къща

Хатевата къща е имала витражи и е много вероятно те да са затваряли пространството около колоните на пардния вход. Това разкриха реставраторите, които работя по възстановяването на една от емблематичните бургаски къщи, носеща духа на Европа от началото на миналия век. 

През дългия период по прехвърляне на собствеността от наследници към имотната мафия и обратно, сградата потъна в разруха. В момента имотът е на частно лице и ще се използва за чисто жилищни нужди, коментира един от реставраторите Иван Иванов. Сградата, проектирана от Рикардо Тоскани е на път да възвърне предишния си облик. Вече е здраво укрепена, възстановена е и пирамидалната кула на върха.

 "Беше изгоряло кубето и част от покрива и от там вече всичките щети, които са по къщата. Сега вече сградата е укрепена, защитена, отвън е монтирано скелето и ние започваме фасадна реставрация на къщата", каза Иван Иванов. 


Хатевата къща от Царска България е една от сградите, които внасят европейското влияние в Бургас. След освобождението много от по-заможните бургазлии са избрали да строят домовете си именно в този стил. Още за архитектурата ни разказва реставраторът Иван Бахатуров.

"Дефакто, това което е направено, с много уважение и любов, ние го възстановяваме, защото всеки орнамент, всеки детайл, всяка част от сградата е била обмислена. Тези характерните щитове, да кажем, над прозорците, които са демонстрирали мощ, също и тези, хералдически да ги наречем знаци, като "Х"-то изписано в щитовете. Отделно тази кула с огромните колони и стълбището, което е по-скоро показно, отколкото функционално. А самата кула в долната си част между колоните е била затворена с витражи. Било е затворено пространство и като чета за историята на къщата, споменават за тези прекрасни витражи, които е имало, но самите прозорци на къщата не са били витражи. И наистина, това ако е било затворено с цветни стъкла, самата визия на сградата ще е била просто вълшебна", каза Бахатуров.  

Иван Бахатуров, заедно със своя баща Иван Иванов са реставрирали редица емблематични сгради в Бургас и София. Сред тях е и бургаският храм „Св. Кирил и Методий“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работодатели и синдикати в спор за минималната работна заплата

Минималната работна заплата да стане 1077 лева от 1-ви януари 2025-та година. Спрямо определения за тази година размер от 933 лева ще бъде реализиран ръст от 15,4% или 144 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата..

обновено на 01.10.24 в 12:32

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник “Покров на Пресвета Богородица“, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“  "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас, защото никога не е имало църква тук, хората още не могат да..

публикувано на 01.10.24 в 12:00

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:52

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия в Самоков по..

публикувано на 01.10.24 в 08:29

В 11 часа тестват сирените при бедствия

В 11 часа днес ще бъде извършено тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност.  Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената система, повишаване уменията за задействане на..

публикувано на 01.10.24 в 08:18

Благотворителен турнир събра над 2 хиляди лв. за паметник на Васил Левски

Благотворителният футболен турнир, организиран от фондация „Гордите българи“ събра 2245лв. Средствата са за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Спортното събитие се проведе в събота, 28-ми септември на игрищата на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1. Близо 500 хил. лева са нужни за изграждането на голям паметник на..

публикувано на 30.09.24 в 16:20

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка днес по време на заседанието на съвета.  Мотивът на Исмаил Осман е включването му в предизборната кампания.  Заседанието продължи с гласуването на нов председател и избра Нуртен Османова. Вторият кандидат - Димо Ангелов, оттегли кандидатурата си.

публикувано на 30.09.24 в 15:47