Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Онник Каранфилян гостува в Бургас с премиера на книга

| обновено на 12.01.24 в 09:03

Бургаската публика ще има възможност да се срещне с автора Онник Каранфилян, едно от най-ярките имена в българското изкуство, пионер в съчетаването на класическите графични техники с дигиталните технологии и майстор на екслибриса, днес (12 януари) от 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Книгата „Танцуващият по въже Homo Ludens – Онник Каранфилян“ е луксозно двуезично издание (на български и английски език), което излиза по повод 60-годишнината на артиста и проследява с репродукции неговия творчески път в областта на графиката, живописта и рисунката.

"Някак си се получи интересно, тя не може да бъде наречена каталог в никакъв случай. Книгата се получи с текстовете на проф. Аксиния Джурова от моята изложба през 2020-та година и разговорът ни от една нейна друга книга, който е отпечатан там. Съответно Любен Дилов-син с текста, с който той ме представи в списание l `Europeo през 2021-ва година и съвсем пресния разговор от миналата година с професор Георги Каприев", каза Онник Каранфилян.

Книгата съдържа около 1100 пълноцветни репродукции, разделени по периоди от 1977 до 2022 г. Изданието е допълнено от множество архивни снимки, които допринасят за по-пълното представяне на художника. Коментари под фотографиите помагат на читателя да разбере повече за генезиса в неговото творчество, за развитието му и за артистичната среда, в която е отраснал.

Изданието проследява неговия творчески път в изобразителното изкуство чрез репродукции - от Професионалната гимназия за изящни изкуства в Пловдив, през годините на служба в армията, периодите преди и в Националната художествена академия, до творчеството му в наши дни.

Онник Каранфилян е носител на редица престижни международни награди в чужбина, с които прославя България по света. Той е създател на първото двуезично списание за екслибрис у нас и на Биеналето на екслибриса в Националната библиотека, събрало колекция от цял свят на най-уважаваните автори в този жанр. Живее и твори в София.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гайдари от страната и чужбина в третото надсвирване "Странджанска гайдуница" в Кости

Изпълнители от цялата страната и чужбина участват в т ретото гайдарско надсвирване "Странджанска гайдуница", което започна днес в царевското село Костù. На сцената се изявяват инструменталисти и групи, свирещи  на висока /джура/ и ниска /каба/ гайда. Изпълненията в конкурсната програма оценява 5 -членно жури с председател д-р Иван..

публикувано на 05.10.24 в 13:25

Иво Сиромахов представя сборника си „Очила и нови разкази" в Бургас

13 години след дебюта си на българската литературна сцена, сборникът разкази на Иво Сиромахов "Очила" излиза в допълнено с 13 нови истории издание. Премиерата му в Бургас е от 16:30 ч. в Гранд хотел и СПА Приморец. Оригинален и проникновен, топъл и красив, но и пропит с несравнимото чувство за хумор на писателя, журналист, сценарист и водещ Иво..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Честват актрисата Цветана Манева със спектакъл на бургаска сцена

Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Петър Дочев, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Тодор Дърлянов,са звездите, които ще излязат на бургаска сцена в Дома на нефтохимика. Театрално-музикалния спектакъл "За Любовта..." е посветен на 80-годишния юбилей на актрисата Цветана Манева., като премиерата му в Бургас е част от програмата на VII..

публикувано на 05.10.24 в 09:52

Есенни събития в Етно кафене и музей

Етно кафене и музей е подготвило програма с различни събития през октомври. Поредното издание на „Есенна Етно Палитра“ се завръща след броени дни с вълнуващи концерти и арт работилници, съобщи Общината. Първото събитие в двора на Етнографския музей е с дата 18 октомври, а началният час е 17.00 часа. На сцената ще се изявят талантите от арт център..

публикувано на 04.10.24 в 17:35
Морска гара Бургас

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ е до 14 октомври

За поредна година един от най-мащабните конкурси в страната - "Морето не е за една ваканция",  събира таланти от страната в две направления - изобразително изкуство и фотография. Крайният срок за участие е 14 октомври, напомнят от Община Бургас.  Всички творби следва да се изпращат на адреса на Центъра: град Бургас, улица "Райна Княгиня" № 11...

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Георги Тошев представя документалния филм "Цветана Манева. През времето" в Бургас

Прожекция на документалния филм "Цветана Манева. През времето" предстои днес в програмата на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Режисьор е Ема Константинова, продуцент и сценарист Георги Тошев, оператор Николай Барулов.  Лентата показва Цветана Манева, днес –когато е изминала 80 години от житейския си път, след над 120 роли в театъра,..

публикувано на 04.10.24 в 11:29

Късометражно кино гостува отново на Порт Прим Арт Фест

Филми, част от селекцията на тазгодишното десето издание на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината" ще бъдат представени по време на Порт Прим Арт Фест.  Лентите са в различни жанрове, създадени са от автори от цял свят и имат български субтитри. Входът за прожекциите е напълно безплатен и всички са добре дошли. Куратор на..

публикувано на 04.10.24 в 09:10