Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен и Ямбол отбелязват 146 години от Освобождението си

Сливен днес ще отбележи 146 години от Освобождението от османско иго. От 11 часа на площад „17 януари“ в квартал „Клуцохор“ ще бъдат отслужени заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен. 

архив

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча  на освободителните войски и падналите за свободата на Сливен.  

Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ ще направи възстановка на паметния ден. На 4 януари 1878 - стар стил, днес 17 януари -  в града от към квартал „Клуцохор“ навлизат основните руски войскови части, които са посрещнати лично от поета Добри Чинтулов. В града влизат и четите на Панайот Хитов и Жельо войвода.

Над 70 души от Сливен са били включени в опълчението, сочи справка на Регионалния исторически музей.

Организатори на събитието са Община Сливен, Сливенска митрополия и регионален клуб „Хаджи Димитър“.

С празнично шествие по централните улици и поднасяне на венци и цветя пред паметни за Ямбол места ще бъде отбелязана 146 –та година от Освобождението на града.


По традиция официалната церемония ще се състои пред паметната плоча, поставена на мястото където на 17 януари  1878 година са посрещнати руските войници от 23-ти Донско-казашки полк, предвождани от полковник Николай Бакланов.

Честването ще започне с изпълнение на Градския духов оркестър с диригент маестро Васил Шейтанов. В тържествения ритуал ще вземе участие и представителна военна част от Ямболския гарнизон. След отслужването на благодарствен молебен и словото на кмета на Ямбол Валентин Ревански, празнично шествие ще се отправи към паметника на загиналите за националното освобождение, където също ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност.

В сградата на културно-информационен център „Безистена“ ще може да бъде разгледана  изложбата „Ний летиме от Балкана“ от фонда на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.



По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в храм "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас на 14 септември

  Сливенският митрополит Арсений ще отслужи празнична Света литургия на Кръстовден (14 септември) в катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас.  Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в най-големия бургаски храм на големия християнски празник.  Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 09.00 часа. На 14 септември Църквата..

публикувано на 12.09.24 в 12:11

Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас

Зачестилите остри задушливи миризми, които притесняват бургазлии, са темата на извънредното заседание на Постоянната комисия по опазване на околната среда земеделие и храни на 12 септември от 11 часа в зала 1 на Община Бургас. Заседанието е с една единствена точка –анализ на причините и факторите, довели до усещането за неприятните миризми в..

обновено на 12.09.24 в 08:23

В Поморие кметът представя публично докладните преди сесията

В сградата на бившата Ритуална зала в град Поморие, кметът Иван Алексиев публично ще представи от 18 часа всички докладни записки, които ще бъдат внесени за разглеждане в комисиите преди вземане на решение от общинските съветници на предстоящото редовно заседание на Общински съвет.  Инициативата е с цел подобряване взаимодействието между..

публикувано на 12.09.24 в 08:13
Горящото депо за отпадъци.

Депото за отпадъци на Созопол, Царево и Приморско е почти пълно, остават му месеци живот

По-рано днес пожарът беше локализиран. Той е изцяло в клетката, която се експлоатира, последната работеща трета клетка. Оттам нататък са започнали дейностите по запръстяване:  "Насипваме земна маса, с която да затиснем, условно, това, което излиза от боклуците като пламъци и дим", обясни Тихомир Янакиев. Той предупреди, че излизащият дим..

публикувано на 11.09.24 в 17:10
Снимката е илюстративна

Полицаи ще контролират в Бургас безопасното придвижване на учениците до учебните сгради на 16 септември

80 процента от констатираните нередности по пътната инфраструктура в Бургас, която отвежда до детски градини и училища, са отстранени. Това съобщи за БНР Бургас началник сектор „Пътна полиция” при бургаската дирекция главен инспектор Пламен Николов.На 16 септември, който ще бъде първият учебен ден, полицаи ще следят за пътната безопасност.  Това..

публикувано на 11.09.24 в 16:06

8-метров пилон с националния трибагреник ще бъде монтиран в Болярово

На входа на граничната община Болярово ще бъде монтиран 8-метров пилон с националния трибагреник.  Идеята и реализацията са на общинското ръководство по повод предстоящото честване - 50 години град Болярово на Димитровден.  По главните пътни артерии на общинския център са поставени редувайки се национален и общински флаг.  Кметът на общината  посочи,..

публикувано на 11.09.24 в 10:53

Продължава събирането на номинации за три награди в Сливен

Община Сливен продължава събирането на номинации за наградите „Д-р Иван Селимински”, „Добри Чинтулов” и „Милосърдие” за 2024 година. За наградите „Д-р Иван Селимински” и „Добри Чинтулов“ предложенията се правят от неправителствени, граждански, културни организации, творчески обединения и инициативни комитети, съставени от минимум 20 човека. Всяка..

публикувано на 11.09.24 в 09:55