Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година и половина социални служители в Бургас са работили с Габриела Славова, която е оставила без надзор детето си

2
Снимка: Владимир Павлов / Фейсбук

Общинският съветник от Бургас Владимир Павлов става свидетел на безотговорно родителско отношение на Габриела Славова спрямо голямото й дете. Тя е обвинена заедно с майка си за убийството на Пейо Пеев. Жените са били съседи на Павлов, разказа той за БНР Бургас. Запознават се в момента, в който те се настаняват в апартамента преди три години. Павлов им предлага да помогне с пренасянето на багажа им. На място е и Пейо, с когото също се запознава. Според него в апартамента са живели три жени и детето. Третата е била майката на Красимира Трифонова- Тона. 

Заради чести посегателства в блока, съседите са поставили камери за видеонаблюдение, именно така Владимир Павлов става свидетел на ситуация, в която Габриела излиза от дома си и се качва в автомобил, а минути след нея тръгва и детето й, почти голо и плачещо, по думите му. Павлов реагира веднага:

"Крещеше: "Мамо, мамо, къде си мамо?". Докато тръгна да излизам, аз го гледам на монитора, то на бегом слезе по стълбите и напуска кооперацията. Стана ясно, че е без надзор.Тръгнах след него и го хванах точно преди да го удари една кола. Попитах го-къде е мама, а то повтаряше "мама, мама, искам мама". Повъртяхме се пет минути и никъде не я видях Габриела. Реших да звънна на 112".

Обясних какво е станало, аз нямах телефони на родителите и не можех да им звънна, каза още Павлов и поясни, че затова, че е подал сигнал, Красимира Трифонова го обвинява, че умишлено го е направил, за да ги тормозят институциите, за да им вземат детето.

Според Павлов жената казва: "Ти си мой враг номер едно. Оттук нататък ще ти съсипя живота." Почна адът. Почна жалби до различни институции, обвинения, че съм искал да я убивам, че я заплашвам. Данъчни ми правеха ревизии."

РАЗКАЗЪТ НА ВЛАДИМИР ПАВЛОВ МОЖЕ ДА ЧУЕТЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ





Сигналът е подаден през юли 2021 година на телефон 112 и е прехвърлен на Националната телефонна линия за деца 116 111, поясниха днес от отделът "Закрила на детето". Гласи, че детето на Габриела-тогава на 4 години, е оставено за неопределен период от време само в жилището, което обитава с майката, но е излязло навън да я търси. Отдел „Закрила на детето“ прави спешно социално проучване. Проведени са разговори с майката, с бабата, прабабата и съседът, който е подал сигнала, съобщи Димитрина Чочорова, началник на отдел „Закрила на детето“. С бащата-убития Пейо Пеев разговорът е по телефона, тъй като към този момент той не е бил в Бургас. Чочорова посочи още:

„Бащата споделя, че детето се отглежда от майката по най-добрия начин. Майката е обяснила, че не е преценила, че няма възрастен в стаята и в дома и затова е напуснала жилището. При посещението социалните работници установяват, че детето е в добро здраве и е добре обгрижвано. Отглежда се с активната подкрепа на прабабата. Предвид оставянето му без надзор от възрастен е отчетен риск за емоционалното му и физическото му здраве.“

Отворен е случай за работа със семейството и е приложена мярка за закрила в семейна среда по Закона за закрила на детето.

Уведомени са Районна прокуратура-Бургас и Държавната агенция за закрила на детето. С Габриела Славова е работено в продължение на година и половина в посока подкрепа и консултиране по теми за възпитанието и отглеждането на детето.

Началникът на отдел „Закрила на детето“ добавя:

„Отчетен е напредък в изграждането на връзката между майката и детето-майката е станала по-чувствителна към потребностите му. След психологическа консултация е констатирано, че първоначалните рискове от неглижиране са отпаднали.“

Случаят е приключен в края на 2022 година. Други сигнали относно семейството не са постъпвали.

Районната прокуратура в Бургас е образувала наказателно производство, което е прекратено през март 2022 година поради липса на престъпление от общ характер от Наказателния кодекс. 


ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангел от Лозенец върна изгубената заплата на своя колежка

Кой е Ангел от Лозенец, който намери и върна изгубен плик с пари?  18-годишното момче извършва доброто дело на 30 септември. Парите се оказват месечното възнаграждение на жена от Банско, с която Ангел вече се познава.  Днес кметовете на Царево Марин Киров и на Лозенец Женя Гандиева връчиха награди на младежа заради добрата му постъпка...

публикувано на 02.10.24 в 14:54

Ученици от Болярово се включиха в кампания "Бъди смел, бъди добър"

Ученици от 1 до 12 клас се включиха в първата инициатива по Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца „Бъди смел, бъди добър!“ в община Болярово. Над 100 деца изписаха с тебешир  мотото на кампанията и в един глас произнесоха „Ние сме смели и добри.“ Разпределени в 12 възрастови групи учениците пробягаха в..

публикувано на 02.10.24 в 14:34
Една от засегнатите от пожара къщи в село Воден.

Даренията за опожарените села Воден и Крайново надхвърлиха 226 хил. лева

226 493 лева достигна дарената сума за пострадалите жители на селата Воден и Крайново, съобщиха от Община Болярово. Средствата постъпват в обявената от нея банкова сметка. Предстои разпределението на сумата между останалите без домове жители на двете села при големите пожари през месец юли.  Сега хората живеят във фургони и е планирано до идната 2025..

публикувано на 02.10.24 в 12:20
Инж. Костов представя проекта за ремонт на ВиК пред граждани

Паркирането в центъра на Поморие ще бъде затруднено поради мащабен ремонт на ВиК

През тази седмица започват строителни дейности в Поморие. Основен ремонт ще има по ул. „Проф. Парашкев Стоянов“, на ул. „Манастирска“ - от входа на Поморие откъм Слънчев бряг до кръговото кръстовище на манастир „Свети Георги“, реконструкция на междублокови пространства на ул. „Морска“ и изграждане на кръговото кръстовище до..

публикувано на 02.10.24 в 08:00

Откриха изложба „Младежите на България в Европейското семейство“

Изложба на тема „Младежите на България в Европейското семейство“ откриха в алеята до културен център „Морско казино“. Експозицията е организирана от Националния статистически институт и Община Бургас. „Целта е да се насочи общественото внимание към младите хора в България и  частност в Бургас. Темата на тази пета изложба на НСИ..

публикувано на 01.10.24 в 13:45

Работодатели и синдикати в спор за минималната работна заплата

Минималната работна заплата да стане 1077 лева от 1-ви януари 2025-та година. Спрямо определения за тази година размер от 933 лева ще бъде реализиран ръст от 15,4% или 144 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата..

обновено на 01.10.24 в 12:32

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник "Покров на Пресвета Богородица", сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името "Покров на Пресвета Богородица".   "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас, защото никога не е имало църква тук, хората още не..

публикувано на 01.10.24 в 12:00