Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Бургас ще проведе шестото си заседание

Общинските съветници да гласуват декларация за построяването на Национален център за протонна терапия в Бургас предлага кметът Димитър Николов. Това е първа точка в дневния ред на шестото заседание на местния парламент, което ще се проведе днес. В дневния ред са включени 42 докладни записки и 17 питания. 

Сред аргументите на Николов, че Бургас трябва да бъде избран за изграждането на такъв център  са географското му положение, извършените предварителни анализи  на специалисти и че общината води последователна и дългогодишна политика в сферата на здравеопазването  и инвестира целогодишно средства, както в здравната инфраструктура  и оборудване, така и в политики за масова профилактика на социално значими заболявания.

Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски ясли, детски градини и полудневни, подготвителни групи към училищата на територията на община Бургас също трябва да бъде приета на тази сесия. С предлаганите изменения и допълнения се внасят промени в отделни разпоредби на Наредбата и в приложенията, отнасящи се до формата на заявлението за участие, което следва да се попълва при кандидатстване за прием и критериите за класиране, с оглед привеждането им в съответствие с разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование.

По предложение на групата на ПП "Възраждане" ще бъде обсъдено и гласувано изменение и допълнение на Наредба за рекламната и информационна дейност на територията на община Бургас с цел забрана на рекламирането на нетрадиционна сексуална ориентация и самоопределянето към пол, различен от биологичния. 

Общинските съветници ще гласуват да бъде вдигната на 1, 30 лева  минималната цена за дневен таксиметров превоз за един километър в града. Минималната нощна тарифа ще е 1,50 лв. Цените са съгласувани и с бранша. Каза вносителят на докладната записка е председателят на комисията по транспорт Евелина Михалева. Според нея тези цени не трябва да се определят от Общинските съвети по места, а от самия пазар.  

Има и четири докладни с искане за отпускане на средства за закупуването на апаратура за „Комплексен онкологичен център-Бургас- ехограф, ренгенова тръба, активиметър и др. на стойност около 400 хиляди лева. 

Началото на сесията на Общинския съвет в Бургас е в 9 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

На Света Марина празнува Созопол

Созопол празнува своя патронен празник на Света Марина. Вицепрезидентът Илияна Йотова се очаква да се включи в тържествата. Програмата започва с празнична литургия в 8 часа в храм "Света Великомъченица Марина". Половин час по-късно от рибарското пристанище е стартът на плувния маратон, обиколка на Созопол. Началото на традиционното събитие ще даде..

публикувано на 17.07.24 в 06:00

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43