Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите се готвят да протестират идната седмица

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на зърнопроизводителите започва подготовка за ефективи протести през следващата седмица - съобщи за "Хоризонт" председателят на браншовата организация Илия Проданов.

Излизането на протест зависи от това дали финансовото министерство до края на тази седмица ще намери нужните 500 млн. лв. за т. нар. украинска помощ за сектора.

Въпреки първоначалното искане за 20 лева на декар за всички зърнопроизводителите са склонни да се съгласят с предложението на агроведомството за модулирана ставка, казва Проданов.

"До 10 000 декара да се получат 20 лева на декар. От 10 до 20 000 декара стопанствата да получат за първите десет 10 000 по 20 лева, а за още над 10 000 -10 лева, а за стопанствата над 20 000 декара да получат само за площите си до 10 000 декара 20 лева, от 10 до 20 000 декара - 10 лева, а за над 20 000 декара площи да не получат подпомагане".

За целта обаче са нужни около 500 милиона лева, които финансовото министерство трябва да намери, защото не са заложени в бюджета. Затова и днес Управителния съвет на асоциацията реши:

"Започваме организация за ефективни протестни действия за следващата седмица от вторник нататък".

Зърнопроизводителите днес очакват потвърждение от кабинета на Денков дали в петък или в събота ще бъде следващата им среща, която ще е последна и от нея зависи дали тракторите ще излязат по пътищата.

"Много сме близко до това изобщо да няма протести и до това да има много масови протести, така че разликата е на границата". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради аварии на няколко места в областта без вода днес

В Камено има авария на етернитов водопровод, съобщи ВиК - Бургас. Това е причината за спешни ремонтни дейности, които налагат спиране на водоподаването до 17:00 часа днес. Авария на етернитов водопровод има и в село Черни връх. Ремонтните дейности се извършват до 14:30 часа. В Созопол  е възможно да има днес аномалия във водоподаването на високата част..

публикувано на 17.09.24 в 09:57

Публично обсъждане на отчета за "Бюджет 2023" на Община Поморие

На основание чл.140, ал.4 от Закона за публичните финанси, председателят на Общински съвет - Поморие отправя покана към жителите на общината, представителите на бизнеса, представителите на средствата за масово осведомяване, ръководителите на бюджетни звена, неправителствените организации и цялата общественост за участие в публично обсъждане на отчета за..

публикувано на 17.09.24 в 09:27

Общинските съветници в Болярово ще заседават в петък

Общинският съвет Болярово ще проведе четиринайстото си заседание на 20 септември от 09:30 часа в залата на общината на  пл. ”Девети септември” № 4. По предварителен дневен ред съветниците ще разгледат 15 докладни записки с вносител Христо Христов, кмет на община Болярово и Нина Терзиева, зам.-кмет. Сред тях са поемане на краткосрочен общински дълг от..

публикувано на 17.09.24 в 08:58

Православната църква почита света София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември православните християни почитат светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София . Според житието през втората половина на първия и в първите десетилетия на втория век в Рим живяла благочестива жена християнка на име София. В своя живот тя оправдала напълно името си "София", което означавало "премъдрост". Като съпруга и..

публикувано на 17.09.24 в 07:15

Кап. Александър Илиев е временният директор на Морската администрация в Бургас

Кап. Александър Илиев е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на ИА "Морска администрация" в Бургас. Той сменя на поста кап. Живко Петров, който е новият заместник-министър на транспорта и съобщенията с ресор "Воден транспорт". Александър Илиев досега изпълняваше длъжността заместник-директор в агенцията. Кап. Живко Петров замени на поста..

публикувано на 16.09.24 в 15:47

Бургас се присъединява към кампанията за толерантност към децата "Хайде"

Община Бургас се присъединява към национална кампания – „Хайде“, чиято цел е чрез песни и танци да инициира емпатия, разбиране и толерантност сред децата в България. Идеята е инициативата да създаде в рамките на следващите 10 години по една нова песен, носеща послание към децата, което ги мотивира да бъдат по-добри един към друг. Кампанията в Бургас..

публикувано на 16.09.24 в 15:06

Изграждат ново кръстовище в Ямбол

 Ямбол започна подготовката за изграждането на ново кръстовище с кръгово движение, което ще се намира на пресечката между булевард „Димитър Благоев“ и улица „Жорж Папазов“. Проектът, чието начало е предвидено за 17 септември 2024 г., цели да подобри безопасността на движение в този натоварен район. Крайната дата за завършване на строителните..

публикувано на 15.09.24 в 11:15