Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на община Созопол ще получават повече дърва за огрев, но на по-високи цени

Снимка: Яна Боянова

Цената на дървесината за огрев за нуждите на гражданите на община Созопол се увеличава от 55 на 69 лева  с ДДС. Това решиха общинските съветници на днешното си заседание.

Увеличава се и количеството, което домакинствата могат да купят. От 4 куб.м. до сега, то става 5 куб.м.

Докладната записка, която се гласува, беше по предложение на инж. Илия Янгьозов – директор на общинско предприятие „Общински гори и озеленяване“ в Созопол. В нея е посочено, че се определя и количество от 800 куб.м. дървесина, от което жителите  на общината могат да купуват допълнително на цена от 80 лева на куб.м. с ДДС. До момента цената на свободната продажба беше 90 лева с ДДС.

Близо час продължиха дебатите в общинския съвет. Кметът Тихомир Янакиев обясни, че от 2021г. цените на ел. енергията са се повишили и от тогава много семейства са предпочели да се върнат към печките с дърва. Това е довело до повишаване на търсенето на дървесина, като през 2023г. са били изсечени 18 000 куб.м. от общинския горски фонд. 


„Има лесоустройствени планове, които ни задават норма колко дървета можем да изсечем, а и трябва оставим гора за нашите деца и внуци. Сега съумяхме да издействаме повишение на количествата за населението, защото Държавните горски стопанства се съгласиха да ни помогнат. Можем да си позволим да дадем на хората по 5 кубика дърва за огрев. Държавата ще поеме около 35% от необходимите количества, но цените й са по-високи от тези, които постигахме само с нашия фонд“. Това разясни кметът Тихомир Янакиев.

Общинският съветник Светлана Лулева попита защо не се дадат по 6 кубика на преференциални цени на жителите на общината и да се премахне свободната продажба. Кметът Янакиев обясни, че тогава общината ще е длъжна да разполага с такова количество дървесина, което няма от къде да вземе. 

„От 18 000 куб.м. дървесина, добита през миналата година, търговците на едро са купили от общината 1000 кубика. Това са трупи за производство. По закон местните производители могат да претендират за до 30% от добитата дървесина. Благодаря им, че  не го правят“, каза още кметът.

Инж. Янгьозов обясни, че е било необходимо държавата да се намеси, защото голяма част от горите на общинското горско стопанство попадат в НАТУРА 2000 и там сечта е ограничена. Заради свиитя пазар в момента Държавните горски предприятия са се съгласили да помогнат. Цената на свободния пазар е около 83 лева за куб.м. Ето защо съветниците приеха тези допълнителни 800 куб.м. да бъдат с цена под пазарната – 80 лева.  „Това също са дърва, които ще отидат при нашите съграждани“, каза инж. Янгьозов.

Право на 5 куб.м. на преференциални цени има  едно домакинство, като дървата се получават от един от членовете му. Списъците се изготвят от кметството, където той е регистриран по постоянен или настоящ адрес.

Предстои да се създаде комисия, която ще определи нови правила, по които ще се предоставят дърва за огрев в бъдеще, като те ще бъдат съобразени с нуждите на домакинствата, така, че да се спази социалната политика от помощи да се възползват само най-уязвимите граждани на община Созопол.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Поморие не прие проекта за изменение на ПУП за мястото „Кораба“

Общинският съвет в Поморие не прие докладната записка на кмета Иван Алексиев за съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството „Кораба“. Идеята е теренът да се раздели, за да се обособят зелени площи и детска площадка. Днес заседанието на местния парламент се проведе при кворум от 20 съветници, след като не успя..

публикувано на 03.10.24 в 14:43

Втори дубъл - Общинският съвет в Поморие отново заседава

Съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството, известно в Поморие като „Кораба“, е включено в сесията на местния парламент в морския град.  Докладната записка е на кмета Иван Алексиев. Заседанието трябваше да се проведе в края на септември, но поради липса на кворум, то бе пренасрочено за днес от 10 часа...

публикувано на 03.10.24 в 08:40

Поради авария на промишлен водопровод на "Трапезица" е спряна водата

Поради авария на промишления водопровод, който е в района на кръговото кръстовище на „Трапезица“ и ул."Одрин", е спряна промишлената вода в посока ул."Одрин".   До отстраняването на аварията до утре,03.10.2024 г. в 17:00ч . няма да има вода, съобщават от ВиК Бургас.

публикувано на 02.10.24 в 22:41

Напредва ремонтът на пътя Царево-Лозенец

Напредват дейностите по основния ремонт на пътя Царево-Лозенец през къмпингите „Арапя“ и „Оазис“, съобщиха от община Царево.  Дейностите започнаха преди няколко седмици.  Въведена е временна организация на движението по време на основния ремонт.  Той ще се извършва на участъци и до началото на следващия летен сезон ще бъде завършен.

обновено на 02.10.24 в 17:23

Ангел от Лозенец върна изгубената заплата на своя колежка

Кой е Ангел от Лозенец, който намери и върна изгубен плик с пари?  18-годишното момче извършва доброто дело на 30 септември. Парите се оказват месечното възнаграждение на жена от Банско, с която Ангел вече се познава.  Днес кметовете на Царево Марин Киров и на Лозенец Женя Гандиева връчиха награди на младежа заради добрата му постъпка...

публикувано на 02.10.24 в 14:54

Ученици от Болярово се включиха в кампания "Бъди смел, бъди добър"

Ученици от 1 до 12 клас се включиха в първата инициатива по Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца „Бъди смел, бъди добър!“ в община Болярово. Над 100 деца изписаха с тебешир  мотото на кампанията и в един глас произнесоха „Ние сме смели и добри.“ Разпределени в 12 възрастови групи учениците пробягаха в..

публикувано на 02.10.24 в 14:34
Една от засегнатите от пожара къщи в село Воден.

Даренията за опожарените села Воден и Крайново надхвърлиха 226 хил. лева

226 493 лева достигна дарената сума за пострадалите жители на селата Воден и Крайново, съобщиха от Община Болярово. Средствата постъпват в обявената от нея банкова сметка. Предстои разпределението на сумата между останалите без домове жители на двете села при големите пожари през месец юли.  Сега хората живеят във фургони и е планирано до идната 2025..

публикувано на 02.10.24 в 12:20