Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си директорът на бургаския театър Борислав Чакринов

Борислав Чакринов (1961 - 2024)
Снимка: ДТ "Адриана Будевска" - Бургас

Отиде си големият театрален режисьор и дългогодишен директор на Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас Борислав Чакринов. Тъжната вест потвърдиха от Съюзът на артистите и Министерството на културата. Режисьорът ни напусна дни след като навърши 63 години.

"Бургаският театър опустя. А Бургас загуби изключителна личност. Отиде си Борислав Чакринов! Незабравима личност, голям приятел, изключителен професионалист! Ще ми липсва намигването му към живота, усмивката му, успокояващото и приземяващото му приятелство! Съболезнования на близките му и актьорите от драматичен театър “Адриана Будевска”! Скърбя заедно с вас!", написа по повод загубата във фейсбук кметът Димитър Николов. 
Десетки хора от света на театъра, културата и изкуството споделиха за своите творчески и житейски срещи с Борислав Чакринов. 

"Напусна този свят големият български режисьор и мой учител Борислав Чакринов. Той е сред създателите на театър “Зад канала”, бил е част от режисьорската колегия на Народния театър в един от най-добрите му периоди от новата му история, художествен ръководител на театър “Адриана Будевска”. Сбогом, професоре!", казва  режисьорът Лилия Абаджиева.

Режисьорът Теодор Ушев: "Борислав Чакринов! Благодаря за възможността да се докосна до благородната личност, за професионализма. Затова, че изигра последната си роля във "Phi1.618".За помощта в Бургас.

Почивай в мир, Боре!"

Журналистът Георги Тошев: "Сбогом! Ще помня спектаклите ти, срещата с Харолд Пинтър и благия ти характер."

"Неговото творческо и човешко обаяние ще продължи да живее на сцената, да усмихва и провокира колеги и зрители!", казва режисьорът Румен Велев: "Той беше изцяло театрален човек… Театърът беше неговия живот и орисия…Постановките му носеха лирична мекота и ненатрапчиви внушения, неочакваност, дълбочина, човеколюбие…Умееше да създава любопитен репертоар, да събира съмишленици, да кани интересни актьори, режисьори, художници, композитори… Създаваше онзи важен микроклимат в театъра, където всеки се чувстваше удобно и можеше да разгърне докрай творческия си потенциал. Знаеше, че освен професионалните изисквания към трупата, театралният ръководител трябва да притежава етика и любов - изключително важни качества, които го правят значим и обичан!кота и ненатрапчиви внушения, неочакваност, дълбочина, човеколюбие… С лекота и непринуденост работеше с актьорите, в които вярваше и, които обичаше…"
Екипът на Държавната опера в Бургас: 
"Ненавременната загуба оставя недовършени негови творчески проекти - смели, обосновани, авангардни, интелектуално подплатени, запазена марка за нашия, бургаски, обичан театър - с традиции и разпознаваем почерк.Чакринов имаше толкова още да даде - като оригинална идейна концепция, като неподражаем стил в търсенията и тяхната професионалн сценична интерпретация, като мениджърски умения, индивидуален подход към всекиго от трупата, както и сърдечно отношение спрямо колеги, съмишленици, приятели. Борислав Чакринов е епоха в бургаското културно пространство."

Борислав Чакринов завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" специалност театрална режисура през 1985 г.

Работи в Драматичен театър "Стефан Киров" - Сливен, като режисьор, а за периода 1987 - 1988 г. е и негов директор. Работи в Театър "София" (1988-1990 г.). От 1990г. до 1993 г. е директор на МГТ "Зад канала". От 1998 г. до днес работи в Драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас отначало като режисьор, а впоследствие поема и неговото ръководство. На сцената на Драматичен театър "Адриана Будевска" създава едни от най-запомнящите се спектакли - "Кралят умира" от Йонеско, "Смъртта на търговският пътник" от Артър Милър с участието на Йосиф Сърчаджиев, "Бащата" от Стриндберг, "Двамата веронци" и "Както ви харесва" на Шекспир, "Чичовци" по Иван Вазов, "Големанов" от Ст.Л. Костов, "Когато гръм удари" от П. К. Яворов и много други.


Поставил е над 150 спектакъла у нас и в чужбина.  Често е канен за постановки и в Русия, в градовете Москва, Санкт Петербург и Саратов. През 1999 г. поставя началото на Международния театрален фестивал "На брега", който през годините се превръща в една от емблемите на културния живот в Бургас. В различните издания на фестивала гостуват едни от най-изтъкнатите имена в сферата на театралното изкуство у нас и в чужбина. На сцената на Бургаския театър са представени култови театрални спектакли.

Поклонението ще се състои на 7 февруари от 12 до 14 часа във фоайето на ДТ „Адриана Будевска“.

Светът да е пътят му към звездите!
По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грамофонът в Бургас отново става сцена на изкуствата

Летен детски празник около Грамофона ще се проведе този петък в Бургас. Осмото издание на събитието „Петъчен Грамоfon - Булевардни пърформанси в сърцето на лятото“ стартира в 10 часа с артистични акции, предлагащи  на децата възможност да се включат в инициативата „Да дадем нов живот на старите грамофонни плочи“, да рисуват Грамофона и моменти от..

публикувано на 04.07.24 в 14:19

Отменя се представлението "Моето мъжко момиче" в НХК тази вечер

Представлението “Моето мъжко момиче", което трябваше да се играе от 19:00 часа в Културен дом НХК се отменя, съобщават организаторите.  Те поясняват, че в сички билети могат да бъдат върнати от местата, които са били закупени.

публикувано на 04.07.24 в 12:27

Редакторите на "Море" със заявка за нови рубрики и визия на списанието

Бургаското списание "Море" е с нова визия и нови редактори - Добрина Топалова и Бина Калс. Това е вторият брой за тази година и първо издание след избора на ново ръководство на Сдружение "Бургаска писателска общност", което издава списанието с финансовото съдействие на Община Бургас. За акцентите в  обновената концепция и подбора на автори,..

публикувано на 04.07.24 в 11:36

В продажба са билетите за конкурса "Бургас и морето"

Два формата на "Бургас и морето" ще представят тази година българската авторска музика в края на юли. Освен традиционния Национален конкурс за песен "Бургас и морето", Община Бургас стартира и конкурс за млад изпълнител "Бургас и морето". Новият формат е своеобразно продължение на запазената марка на конкурса и е насочен изцяло към подкрепа и откриване..

публикувано на 03.07.24 в 16:28
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на концерта по повод 10 години БНР Бургас през 2022 година.

Лятното турне на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристига в Бургас

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристигат в Бургас с лятното си турне и с новия си албум. Заглавието и на двете е "!Удивителни Въпросителни?". Музикантите ще се качат на сцената на Летния театър в Бургас тази вечер от 20:30 минути. Според изпълнителят, първият сингъл "Заедно сами " е подготвил появата на албума, но самият албум..

публикувано на 03.07.24 в 11:34

Изложба разказва за символиката в българските пафти

Изложба „Пафтите – вселена от знаци“ ще бъде открита днес в Етнографската експозиция в Бургас. Тя гостува от Регионалния исторически музей в Русе и в нея са представени пафти от края на 19 и началото на 20 век. Представени са  39 ювелирни закопчалки за колан от колекция от над 200 чифта.  Коланните украшения са част от традиционното..

публикувано на 03.07.24 в 11:05

Балетна школа "Сияние" с дебютен спектакъл в Дома на НХК

Балетната школа "Сияние" с ръководител балетмайстор-педагог Габриела Стефанова днес ще представи детския танцов спектакъл "Празникът на сезоните". Събитието е от 18 часа в Дома на НХК.   Спектакълът е дебютен за децата от балетната школа към Народно читалище "Фар-1946г" в Бургас. Спектакълът е и магистърски проект по балетна..

обновено на 03.07.24 в 10:52