Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас откри първата в страната Социална градина за възрастни хора с деменция

Първата в страната социална услуга, изцяло предназначена за целодневни грижи за възрастни хора с деменция Социална градина „Грижовник“ - Бургас, ще отвори врати за своите първи 10 потребители. Само за 2 месеца от идеята до реализирането й, днес най-новата услуга на Община Бургас в социалната сфера бе осветена и благословена от отец Николай.

На откриването присъстваха кметът Димитър Николов, заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов, поетът Ваньо Вълчев и екипът на Домашен социален патронаж, който ще се грижи за възрастните хора.


„Услугата е първа за България. Ние самите не очаквахме толкова огромен интерес към нея. Затова още преди да сме стартирали, вече работим по разширяване на капацитета, като ще избираме между няколко места с голям двор и в близост до природата“, сподели кметът Димитър Николов.

„Благодаря на кмета, който веднага откликна на идеята, която възникна в края на декември, и за няма и два месеца успяхме да я реализираме. Опитахме се да предоставим много уют за хората тук, за да могат те да се чувстват спокойни тук. Дори започнаха от други градове да ни питат как сме организирали социалната градина“, допълни управителят на Домашния патронаж Валентина Станкова.

Доц. Моника Обрейкова – преподавател във Факултета по обществено здраве и здравни грижи към университет „Проф. д-р Асен Златаров“, изрази готовност да включи студенти в грижата за потребителите на социалната градина.


Поетът Ваньо Вълчев, който е приятел на услугата Домашен социален патронаж - Бургас, подари рядко издание на грамофонна плоча на група „Тоника“.

В социалната градина са предвидени възможности за обедна почивка и сън, пространство за социални контакти под формата на „Социално кафене“, индивидуални психологически консултации за потребители и техните близки, рехабилитация, ерготерапия, арттерапия, музикотерапия, разходки на открито с придружител, а при нужда и консултация с лекар, чрез телестанция.


Новата услуга ще осигури целодневен престой на пълнолетни хора на възраст над 50 години с деменция от различна генеза от 08.00 до 17.00 часа. Това ще даде възможност на близките им да продължат да упражняват своята трудова дейност, без притеснения за рисковете, които придружават техните роднини с деменция, както и ще намали настаняването в социални домове, което създава усещането за изоставяне и забрава на хората с възрастова деменция.


Под наблюдението на специалисти и в приятна и дружелюбна атмосфера потребителите ще се ангажират с полезни занимания и ще имат възможност за разширяване на социалните контакти. Грижите за възрастните хора с деменция ще се осъществяват от психолози, рехабилитатор и социален работник и ще помогнат за забавяне развитието на деменцията, включително забавяне влошаването на когнитивните, паметовите, двигателните способности и емоционалното състояние.



По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

300 деца от Бургас бяха прегледани по програма "Детско здраве" на "Пирогов"

Близо 300 деца от гр. Бургас преминаха безплатни профилактични прегледи при специалистите от Програма "Детско здраве". Кампанията, организирана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична Колегия на БЛС посети морския град с цел проследяване на състоянието на децата, които вече са прегледани и достъп на непрегледани при предходното посещение. Прегледите се..

публикувано на 04.07.24 в 14:27

УНГ специалисти: Слуховият скрининг на новородените трябва да е задължителен

Едно от всеки хиляда деца се ражда глухо, а три на всеки хиляда новородени имат нарушения на слуха в различна степен. Това означава, че от общо 51 197 бебета, родени в България през изминалата 2023 г., между 50 и 60 имат или пълна, или частична загуба на слуха. За съжаление, това не се открива веднага, а би следвало, казва доц. д-р Даниел Петков,..

публикувано на 04.07.24 в 11:17

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички..

публикувано на 03.07.24 в 15:54

Протест на фармацевти в Бургас

Само две аптеки по централните улици“ Александровска“и „Богориди“ в Бургас не работиха днес и протестираха от 9 до 10 часа. Това са малки, частни обекти. Репортерска проверка показа, че аптеките на големите вериги в същия район не затвориха и обслужваха клиенти. Пред аптека зад БСУ с надписи "Протест" служители посрещаха клиентите си...

публикувано на 03.07.24 в 13:01

Аптеките в Ямбол няма да обслужват пациенти между 14 и 16 часа днес

Собственици на аптеки и фармацевти в Ямбол в продължение на два часа  няма да обслужват пациенти в знак на протест срещу готвеното изменение на Наредба 4 на здравното министерство за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Очаква се между 14 и 16 часа всички аптеки в Ямбол да затворят, съобщи Констонтин Попов от..

публикувано на 03.07.24 в 10:41

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда в държавната болница

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда днес в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас.  Всеки, който иска да направи този хуманен акт, може да се обади на свой приятел и да дойдат заедно, за да може бройката да се увеличи, каза зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. Той е инициаторът на..

публикувано на 03.07.24 в 10:25

Аптеки в Бургаска област затварят протестно за един час днес

Голяма част от аптеките в Бургаска област ще затворят между 9 и 10 часа днес . Решението е на Регионалната фармацевтична колегия.  През това време няма да се обслужват клиенти в знак на протест срещу готвените промени в Наредба №4. Те предвиждат електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в различни аптеки...

обновено на 03.07.24 в 08:26