Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прожектират филмите "Под игото" и "Свобода или смърт" в Библиотеката

Два филма ще бъдат прожектирани днес в Бургаската библиотека при вход свободен. 

От 17:00 часа ще бъде излъчен филмът „Под игото“ от 1952 г. Историческата драма е по едноименния роман на Иван Вазов. 

Сценарият е на Павел Спасов и Георги Крънзов. Режисьор е Дако Даковски, а оператор - Бончо Карастоянов. Автор на музиката във филма е Филип Кутев.


В ролите ще видите: Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Васил Кирков, Петър Димитров, Ганчо Ганев, Стефан Пейчев, Константин Кисимов, Иван Димов, Георги Раданов и други.


„…Краят на зимата на 1876. През една бурна нощ в Бяла черква се завръща Иван Кралича. Избягал е от Диарбекир, където е бил изпратен на заточение от турците…”


Вторият филм ще бъде прожектиран от 18.30 часа и това ще е историческа драма от 1969 г. „Свобода или смърт” по сценарий на Васил Попов. Режисьор е Никола Корабов, оператор - Константин Джидров, а музиката е на Красимир Крюкчийски.


В ролите ще видите: Милен Пенев, Коста Цонев, Кирил Господинов, Стефан Илиев, Апостол Карамитев и други.


„… 1876 година. На австрийския параход "Радецки" заедно с останалите пасажери пътуват и 200 български революционери, преоблечени като градинари. Предвожда ги воеводата Христо Ботев. Тяхната цел е да се включат в освобождението на България от турско робство, затова принуждават капитана да спре на българския бряг. Пътят на четата към Врачанския Балкан е низ от битки и сражения с турските войски.
Бунтът във Враца е потушен и никой не се присъединява към четниците. 
Думите "Свобода или смърт", извезани на знамето, се превръщат в символ на тяхната вяра и жертвоготовност. В последното сражение загива и големият поет и революционер Христо Ботев…”



По публикацията работи: Стефка Бакърджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грамофонът в Бургас отново става сцена на изкуствата

Летен детски празник около Грамофона ще се проведе този петък в Бургас. Осмото издание на събитието „Петъчен Грамоfon - Булевардни пърформанси в сърцето на лятото“ стартира в 10 часа с артистични акции, предлагащи  на децата възможност да се включат в инициативата „Да дадем нов живот на старите грамофонни плочи“, да рисуват Грамофона и моменти от..

публикувано на 04.07.24 в 14:19

Отменя се представлението "Моето мъжко момиче" в НХК тази вечер

Представлението “Моето мъжко момиче", което трябваше да се играе от 19:00 часа в Културен дом НХК се отменя, съобщават организаторите.  Те поясняват, че в сички билети могат да бъдат върнати от местата, които са били закупени.

публикувано на 04.07.24 в 12:27

Редакторите на "Море" със заявка за нови рубрики и визия на списанието

Бургаското списание "Море" е с нова визия и нови редактори - Добрина Топалова и Бина Калс. Това е вторият брой за тази година и първо издание след избора на ново ръководство на Сдружение "Бургаска писателска общност", което издава списанието с финансовото съдействие на Община Бургас. За акцентите в  обновената концепция и подбора на автори,..

публикувано на 04.07.24 в 11:36

В продажба са билетите за конкурса "Бургас и морето"

Два формата на "Бургас и морето" ще представят тази година българската авторска музика в края на юли. Освен традиционния Национален конкурс за песен "Бургас и морето", Община Бургас стартира и конкурс за млад изпълнител "Бургас и морето". Новият формат е своеобразно продължение на запазената марка на конкурса и е насочен изцяло към подкрепа и откриване..

публикувано на 03.07.24 в 16:28
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на концерта по повод 10 години БНР Бургас през 2022 година.

Лятното турне на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристига в Бургас

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристигат в Бургас с лятното си турне и с новия си албум. Заглавието и на двете е "!Удивителни Въпросителни?". Музикантите ще се качат на сцената на Летния театър в Бургас тази вечер от 20:30 минути. Според изпълнителят, първият сингъл "Заедно сами " е подготвил появата на албума, но самият албум..

публикувано на 03.07.24 в 11:34

Изложба разказва за символиката в българските пафти

Изложба „Пафтите – вселена от знаци“ ще бъде открита днес в Етнографската експозиция в Бургас. Тя гостува от Регионалния исторически музей в Русе и в нея са представени пафти от края на 19 и началото на 20 век. Представени са  39 ювелирни закопчалки за колан от колекция от над 200 чифта.  Коланните украшения са част от традиционното..

публикувано на 03.07.24 в 11:05

Балетна школа "Сияние" с дебютен спектакъл в Дома на НХК

Балетната школа "Сияние" с ръководител балетмайстор-педагог Габриела Стефанова днес ще представи детския танцов спектакъл "Празникът на сезоните". Събитието е от 18 часа в Дома на НХК.   Спектакълът е дебютен за децата от балетната школа към Народно читалище "Фар-1946г" в Бургас. Спектакълът е и магистърски проект по балетна..

обновено на 03.07.24 в 10:52