Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Услугата "Грижовник" - как се работи с дементно-болни хора?

Социалната градина отвори врати преди две седмици в Бургас

| обновено на 07.03.24 в 11:11

Първата у нас социална услуга за възрастни хора с деменция „Грижовник“ работи от две седмици в Бургас.

Идеята на „Грижовник“ е услугата да се разшири, за да достигне до по-голям брой потребители. Сградата на бивша детска градина в село Твърдица се гласеше за следващ клон на „Грижовник“. Идеята обаче срещна съпротивата на местните хора.

9 жени и 1 мъж се възползват от социалната услуга „Грижовник“. Това е и максималният капацитет на градината, която осигурява целодневен престой, занимания, храна и сън на своите потребители. Услугата се изпълнява от Домашен социален патронаж Бургас и се помещава на ул. „Иван Богоров“ № 20.

Подборът става след консултация и интервю с психолог, а желаещите, които са много, влизат в регистър на чакащите, уточни управителят на патронажа Валентина Станкова. И важната обратна връзка две седмици след старта на услугата:

„Аз виждам отстрани, че хората са изключително доволни. Коментирахме с някои от близките колко всъщност сме им полезни и колко преди са били ангажирани с грижите за своите роднини, нямали са време за себе си.“

Валентина Станкова

Деница Пантова е рехабилитатор от няколко години. Работата с дементно-болни хора е много специфична, посочи тя и разказа:

„Посрещаме хората в 8-8:30 часа, после жените ни помагат да сложим масата, закусваме, следователно има лека почивка след хранене. И започва социалното кафене с психолога ни Наталия. Там се обсъждат най-различни теми, креативни са много, рисуват. Всичко се случва бавно и спокойно, за да може да се приеме от тях. Следва гимнастиката, понякога натоварваме много в зависимост как се чувстват потребителите. Всеки ден мерим и кръвно. Правим тестове за концентрация. Правим тестове за издръжливост – те са от голямо значение, за да видим до колко могат. После обядваме и следва почивка или сън, някои обичат да си поспиват. С други отново започваме ерготерапевтичната дейност – всичко, което ни заобикаля в ежедневието, се опитваме да работим с тях. И при някои има доста подобрения. Виждам промяна у хората, в сравнение с първия им ден тук. В началото ги беше страх да не би роднините им да ги изоставят. От голямо значение е разширяването на услугата, за да приемаме и повече хора, защото такива наистина има много.“

Природата и разходките са важни за тези хора, поясни Деница Пантова.

Повече от разказа на Деница Пантова и работата с дементно-болни хора, чуйте в звуковия файл:

Деница Пантова

Подписка срещу изграждането на социална услуга за възрастни хора с деменция внесоха до бургаския Общински съвет жителите на Твърдица. През февруари на извънредно заседание на Общинския съвет в Бургас бе взето решение да се кандидатства с проектно предложение за разширяване дейността на „Грижовник“ като за целта се ползва сградата на бившата детска градина в село Твърдица, която се нуждае от ремонт. С подписка, подкрепена от над 200 жители на селото, се настоява проектът да се реализира другаде, а в предвидената сграда да се съберат под един покрив читалището, пенсионерския клуб, кметството и дейностите за младежи. Подчертава се и, че никой не е против възрастните с деменция. Хората коментираха:

„Те обещаваха още по изборите, че тука в центъра ще се премести съвета, доктора…По-добре отколкото да направят тази сграда за болни от деменция, не го харесваме, да го направят извън селото, не в центъра.“

„Заради децата, те са възрастни хора, имат нужда от спокойствие, тука има панаири, ще им е шумно.“

Сградата на детската градина в Твърдица

„Всеки може да се разболее, днеска сме тука, утре ни няма, гости сме на тоя свят.“

„Нямам против да стане това, което искат да го направят, но не мисля, че точно това място е подходящо. Тука е единственото място, където могат да играят деца.“

Чуйте мнението на твърдичани в звуковия файл:

Сградата на детската градина се нуждае от ремонт

Бързо тръгнахме в посока разширяване, защото програма „Красива България“ ни даваше възможност за ремонт на такава сграда, поясни управителят на социалния патронаж Валентина Станкова:

„Да, аз съм наясно, че хората не са против тези с деменция, а по-скоро, тази агресия се породи от бързо взетото решение, но обстоятелствата тогава го налагаха, защото програмата изискваше такава бързина, срокът е до 15-и. Нямаше време за задълбочено проучване. Ние се съобразяваме с тяхното решение и търсим възможности, смятам, че ще намерим подходяща сграда в бъдеще. На този етап на нас ни беше важно да тръгне услугата, за да видим как ще се развие.“

Валентина Станкова е работила по проекта, с който са кандидатствали за услугата "Грижовник" в Бургас, като тя е подготвяла и този за сградата в Твърдица. За момента проектът е замразен. 


По публикацията работи: Християна Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55