Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Григорий е временен наместник на Светия Синод

Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на Светия Синод. Това съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан.

Според Устава на Българската православна църква наместник-председателят организира избора на нов патриарх в рамките на следващите до четири месеца. Изборът ще бъде проведен от Патриаршески избирателен събор.

Освен за временен наместник на Светия Синод митрополит Григорий ще управлява и Софийска епархия до избора на нов патриарх. Стана ясно от изявлението на Старозагорският митрополит Киприан.

Попитан как ще коментира снощното обръщение на пловдивския митрополит Николай, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол, Киприан отговори, че Всеки има свободна воля и това е негов личен избор.

Въпреки това никъде в устава на БПЦ не е записано, че някой от митрополитите може да се откаже да бъде включен в процедурата. На това митрополит Киприан отговори, че всеки има право на свободна воля и може да се откаже - някои заради възраст други заради влошено здраве.

Какво би се случило, ако и други митрополитите, които отговарят на изискванията за патриарх решат да се откажат, Киприан не можа да отговори.

До избора на временен наместник на Светия Синод се стигна след кончината на патриарх Неофит, който почина във ВМА в сряда вечерта. Хиляди миряни се сбогуваха с него в събота. Той беше погребан в митрополитската църква "Света Неделя" до Екзарх Йосиф.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Гайков, кмет на Приморско

До две години Приморско ще е с нов парк

Нов парк ще бъде изграден в Приморско. В понеделник областният управител проф. Мария Нейкова и кметът Иван Гайков подписаха договора, с който държавата прехвърля безвъзмездно поземлени имоти на морската община. Те са на бившето военно поделение в града. Ще бъде устроен парк с алеи за озеленяване и места за отдих. Предвидена е сцена на..

обновено на 22.08.24 в 08:12

Прекъсвания на сигнала на БНР-Бургас в Елхово в четвъртък

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни в четвъртък , излъчващ програмата на радиото. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта  binar.bg.

обновено на 22.08.24 в 06:30

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец. Това става възможно след подписано споразумение за финансиране между  министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова - Касабова и к метът на община Царево Марин Киров. От Общината припомнят, че обектите с подписани вече споразумения за финансиране са: пътят за..

публикувано на 21.08.24 в 17:14

Ремонт на важни пътни отсечки искат в община Руен

За проблеми с две пътни отсечки в община Руен алармира кметът на общината Ахмед Мехмед. Разбит от тежкотоварния трафик, пренасочен от Айтоския проход е пътят Руен-Просеник-Страцин. В лошо състояние е и участък от прохода в отсечката от село Ябълчево до град Айтос. „Там е много сериозно положението, има пропадания. Нашите депутати, чрез..

публикувано на 21.08.24 в 12:04

Отличиха четирима помогнали на тежко пострадал в катастрофа

Четирима граждани с награди от полицията за спасяването на човешки живот. Те са се озовали в “правилното време” на местопроизшествие със самокатастрофирал автомобил в близост до Несебър.  Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър (ОБНОВЕНА) Поздравителни адреси и тематични предметни подаръци получиха журналистът Цеца..

публикувано на 21.08.24 в 10:08

Земетресение е регистрирано тази сутрин между Хасково и Ямбол

Тази сутрин е регистрирано земетресение на територията на страната. Трусът е бил с магнитут 2.3 по скалата на Рихтер, на дълбочина от 6 км.,  в района между Хасково и Ямбол. Това показват данните за сеизмичните събития регистрирани в секция „Сеизмология“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) - БАН. 

публикувано на 21.08.24 в 08:52

Безводието в Ямболско продължава

Продължава кризата с безводието в Ямболска област. Десетки села са на  воден режим, в други изобщо няма вода от месеци. Критична е ситуацията в община Стралджа. Там до 24 август е в сила бедствено положение за 20 населени места, а от администрацията искат удължаване с още месец. Как хората в региона се справят с липсата на вода в 40- градусовите..

публикувано на 21.08.24 в 07:15