Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и светът отбелязаха Часа на Земята

За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и всички нас какво влияние може да има малките постъпки върху голямата планета.

Природозащитната инициатива влиза и в домовете на много българи. Стотици хора посветиха поне един час от времето си на планетата, като предизвикателството на WWF и се включват във всяка от многобройните дейности, задълбочаващи времето им в околната среда. Едни се качиха на велосипедите, други се насладиха на новото меню, подготвено изцяло от сезонни или местни продукти, трети се отдадоха на природна фотография, включиха се в доброволчески инициативи или се запознаха с научно-популярната поредица „Нашата планета“, каза Дейвид Атънбъроу . Благодарение на техниката ентусиазъм България подари на природата близо 4000 часа, давайки пример за отговорност и любов към нашия общ дом - Земята. На 29.03. /петък/ WWF ще изтегли в случай, че десет от всички се включват в инициативата и ще получат специална награда.



„С кампанията си, посветена на Часа на Земята, имаме още една важна мисия – да мотивираме и насърчим хората да опазват природата не само в рамките на този час, но и през останалото време от годината. Това като без ресурси, които ни предоставят, ние нямаме как да водим пълноценен и качествен живот. Ние правим всичко възможно да бъдем пример в това отношение, като години наред работим за опазването на българските гори, води, диви животни и защитени територии, стремим се да спомогнем за смекчаването на последиците от климатичните промени и да вдъхновяваме младите хора у нас да направим всичко това “, коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF.

Специалистите на WWF посвещават живота си на опазването на старите гори в България, които са дом на хилядите растителни и животински видове и от своята страна пазят водата, почвата, климата и биоразнообразието. Те сътрудничат с администрацията и гражданите с цел спиране на незаконните сечи и възстановяване на унищожени крайречни екосистеми. Също така залесяват подходящи терени с местни видове, устойчиви на климатични промени.

Експертите на WWF работят и край. реките. Те са в непрестанна комуникация с местните общности в Дунав, със съмишленици, компании и управителства в стремежа, за да защитят емблематични видове като изчезващите есетри, да възстановят деградирали влажни зони, да поддържат реките на свободните учители, да увеличат защитените зони и да изградят устойчивостта към промените се климат.

Природозащитниците пазят не само екосистемите, но и техните обитатели, като например кафявата мечка – най-едрият хищник у нас. Спасителният отряд на WWF реагира при сигнали и подпомага работата на държавата в опит да предотврати конфликтите между мечките и хората. Ихтиолози от години проучват ценните есетрови популации в Долен Дунав – вид, който съществува от над 200 милиона години, но днес е на път да изчезне. По тяхно предложение е създадено и единственото в България защитена територия, посветена на есетрите.

Ключова цел на природозащитниците е декарбонизацията на енергетиката и индустрията и внедряването на иновативна, кръгова без икономика парникови емисии и отпадъци. Те помагат на градовете, компаниите, властите и организациите да намалят своя въглероден отпечатък, поставяйки си амбициозни цели, базирани на климатичната наука. WWF мечтае за справедлив преход към възобновяеми и екологично устойчиви енергийни източници, които да трансформират икономическите региони, зависещи от въглищата, и да осигурят препитание на заетите в сектора в една модерна и технологична среда.




По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Снимка на майка с балон райски газ активира Агенцията за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето се сезира във връзка с публикации в социалните мрежи на снимка, на която по непотвърдена информация, родители употребяват т.нар. балони с райски газ в присъствието на бебето си.  Информация за случая е подадена през официалната интернет страница на агенцията, чрез опцията „Подай сигнал“. Агенцията е..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

Въвеждат зелена вълна по бул. "Ал. Г. Коджакафалията" в Меден рудник

Въвежда се т. нар. "зелена вълна" по бул. "Александър Георгиев Коджакафалията" в ж.к. "Меден рудник". Целта е да се намалят транспортните задръствания и да се подобри пропускливостта на булеварда. От Общината обръщат внимание, че е въведена промяна на фазите на светофарно регулираните кръстовища. Водачите на моторни превозни средства и пешеходците да..

публикувано на 04.07.24 в 15:23

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува..

публикувано на 04.07.24 в 14:35
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне на 6 юли от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 04.07.24 в 11:04

Община Бургас поиска воден спасител само за района на моста. Старши спасител: Неизпълнимо!

"Община Бургас е готова да плаща на воден спасител, който да следи само района на моста и е поискала осигуряването му." Това заяви директорът на дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ Веселин Василев в интервю за БНР Бургас, след като в края на юни двама души скочиха оттам и се удавиха. „Ние сме поискали съдействие..

публикувано на 04.07.24 в 09:29

Най-късно до 15 юли ще бъде въведено преференциално паркиране за хора с увреждания на Морска гара в Бургас

Най-късно до 15 юли 2024 г. ще влязат в сила новите правила, позволяващи преференциално паркиране на хора с увреждания на определените за това паркоместа на територията на пристанищен терминал Бургас-изток 1 в Зоната за обществен достъп в морския град, съобщиха за БНР Бургас от ДППИ.  Гости и граждани на града, притежаващи карти на ЕС за паркиране за..

публикувано на 03.07.24 в 17:01

В Лозенец ще изградят параклис на Св. Николай Чудотворец

Сливенският митрополит Арсений посети Лозенец. С ръководството на общината той е коментирал възможността  там да бъде поставен параклис, посветен на Св. Николай Чудотворец. Така светецът ще закриля рибарите, местните жители и гостите на общината и населеното място. На мястото, отредено за параклис беше прочетена молитва, а Дядо Арсений благослови..

публикувано на 03.07.24 в 14:48