Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След разпален спор за пари в общинския съвет:

Домът за стари хора се мести в нова сграда в Минерални бани

Така трябва да изглежда дома след построяването му.
Снимка: Община Бургас

Бургаският Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ ще има нова сграда в Минерални бани, където ще се премести, реши Бургаският общински съвет днес след дълги спорове за стойността на изграждането ѝ. Общата сума за изпълнението на проекта по Плана за възстановяване и устойчивост е 7,7 млн. лева, до 4,4 млн. от които трябва да дойдат чрез общинско съфинансиране. С тях ще бъдат изградени единични и двойни стаи за 32-ма възрастни. Сегашната сграда не отговаря на стандартите.

„Не можем да се съгласим с тези суми“, каза общинският съветник от Средна европейска класа Иван Иванов и посочи за пример дом в село Лъка за 60 души, изграден през 2022 г. за 1,6 млн. лева. Подобни мотиви изтъкнаха и от „Възраждане“. В отговор арх. Тихомир Райчев от общината обясни, че посочените стойности са максимални и индикативни и могат да бъдат намалени. Споровете продължиха с упреци, че общината не е показала проекта, нито е предоставила количествено-стойностна сметка.

„Изборите минаха, няма да позволя този проект да бъде провален заради внушения“, намеси се кметът Николов. Малко след неговото изказване дебатите бяха прекратени и докладната – гласувана с подкрепата на 38 съветници при 6-има въздържали се.


„Новият дом за стари хора ще бъде построен по най-високи стандарти, с всички необходими условия за самостоятелен живот. Вътре ще има още стая за рехабилитация и медицинско наблюдение, зала за групови и индивидуални занимания, зала за арт и трудотерапия, фитнес зала, зона за релакс с кът за четене, зона за хранене и отдих с трапезария“, подчертават от общината в прессъобщение по повод приетото решение. Оттам допълват, че сградата ще бъде обзаведена и оборудвана с най-съвременните мебели и уреди според изискванията за предоставяне на резидентна грижа за възрастни хора. Към постройката ще има още вътрешна градина, която ще предоставя функции на открито като фитнес, пространство за трудотерапия, цветна градина и алеи за разходка. До всички пространства ще има осигурена достъпна среда.

Повече чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Александра Маркарян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Снимка на майка с балон райски газ активира Агенцията за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето се сезира във връзка с публикации в социалните мрежи на снимка, на която по непотвърдена информация, родители употребяват т.нар. балони с райски газ в присъствието на бебето си.  Информация за случая е подадена през официалната интернет страница на агенцията, чрез опцията „Подай сигнал“. Агенцията е..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

Въвеждат зелена вълна по бул. "Ал. Г. Коджакафалията" в Меден рудник

Въвежда се т. нар. "зелена вълна" по бул. "Александър Георгиев Коджакафалията" в ж.к. "Меден рудник". Целта е да се намалят транспортните задръствания и да се подобри пропускливостта на булеварда. От Общината обръщат внимание, че е въведена промяна на фазите на светофарно регулираните кръстовища. Водачите на моторни превозни средства и пешеходците да..

публикувано на 04.07.24 в 15:23

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува..

публикувано на 04.07.24 в 14:35
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне на 6 юли от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 04.07.24 в 11:04

Община Бургас поиска воден спасител само за района на моста. Старши спасител: Неизпълнимо!

"Община Бургас е готова да плаща на воден спасител, който да следи само района на моста и е поискала осигуряването му." Това заяви директорът на дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ Веселин Василев в интервю за БНР Бургас, след като в края на юни двама души скочиха оттам и се удавиха. „Ние сме поискали съдействие..

публикувано на 04.07.24 в 09:29

Най-късно до 15 юли ще бъде въведено преференциално паркиране за хора с увреждания на Морска гара в Бургас

Най-късно до 15 юли 2024 г. ще влязат в сила новите правила, позволяващи преференциално паркиране на хора с увреждания на определените за това паркоместа на територията на пристанищен терминал Бургас-изток 1 в Зоната за обществен достъп в морския град, съобщиха за БНР Бургас от ДППИ.  Гости и граждани на града, притежаващи карти на ЕС за паркиране за..

публикувано на 03.07.24 в 17:01

В Лозенец ще изградят параклис на Св. Николай Чудотворец

Сливенският митрополит Арсений посети Лозенец. С ръководството на общината той е коментирал възможността  там да бъде поставен параклис, посветен на Св. Николай Чудотворец. Така светецът ще закриля рибарите, местните жители и гостите на общината и населеното място. На мястото, отредено за параклис беше прочетена молитва, а Дядо Арсений благослови..

публикувано на 03.07.24 в 14:48