Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

| обновено на 28.03.24 в 11:59

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова:

"Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори, бармани, хотелиери. Друг е въпросът, че голяма част от тях отиват студенти в различни направления, други сменят изцяло професията. Много малка част между 20 и 30% остават в туризма и заради това има глад на пазара на труда за тези кадри. От бранша непрекъснато ни пращат имейли, идват на място, мотивират ги, опитват се да ги привлекат, обяви с предложения за работа стоят в училище. Всяка година стават все повече и повече работодателите, които търсят нашите кадри."


И от училището към реалния бизнес. Айдън Хасан, управител на престижен хотелски ресторант в Бургас, който наскоро бе част от кулинарно събития на гимназията, коментира:

"Хубавото на нашата професия е, че след завършването на професионалната гимназия, започването в първи курс, примерно на Колежа по туризъм, могат много бързо да израснат в професията за разлика от други професии. Ръководните кадри имат нужда от подкрепа. От доста години като видим някой, който има желание, само малко трябва да се подпомогне, влагаме много енергия и време в обучение, за да може да навакса по най-бързия начин да влезе като ръководен кадър в обектите. По цялото Черноморие това е доста трудно. Особено в момента, когато има много работници в летния сезон от трети страни, българските кадри много бързо биха се реализирали в туризма."

Много трудно се намират миячки в кухните и камериерки-тези позиции се пренебрегват, а в туристическия бранш има много ръчен труд, отбелязва Айдън Хасан. Според него кулинарните риалити предавания объркват младите, които се насочват към туристическия бранш, защото изкривяват виждането им за ресторантьорство като ги оставят с впечатлението, че работата е шоу. По думите му най-важните качества, които гарантират успех в бранша, са трудовите навици и умението за комуникация.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Созопол е домакин на форум за бранда „България“ и устойчив туризъм

В хотел "Селена" в Созопол ще се проведе дискусионен форум на тема „Бранд България и район Южно Черноморие – Слънчевото здраве“. Акцентът е върху здравния, бизнес и развлекателен туризъм в контекста на устойчивото гостоприемство през четирите сезона. Организатори са Община Созопол, катедра „Икономика на туризма“ към ИУ – Варна, Асоциацията на..

публикувано на 13.06.25 в 07:40

В Обзор преговарят със собственици на земи за изграждане на буферни паркинги

Обзор посрещна първите туристи. Част от тях са настанени в хотели, а други са в къщи за гости, обясни кметът Христо Янев. Заетостта все още е частична. Градът е подготвен за предстоящия летен сезон. Отворени са всички обекти.  Четирите плажа под концесия са почистени, а един от тях - Обзор -Централен, получи тази година "Син флаг." Това е оценка за..

публикувано на 12.06.25 в 14:14

Бургас се включва в кампанията „Климатичните курорти на България“

Община Бургас официално се присъедини към Националната кампания „Климатичните курорти на България“, организирана от Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм. Инициативата цели да информира обществеността и местната власт за значението на статута „климатичен курорт“ и да популяризира България като дестинация за климатолечение и здравен..

публикувано на 12.06.25 в 12:00

Започва прибирането на зърнената реколта в Ямболско

Започва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област. Традиционно зажънването на ечемика е в община Тунджа, която разполага с близо1 млн. декара обработваема земя.  Очакванията на от региона  са за по- ниски добиви в сравнение с миналата година, както при зърнените, така и при техническите култури. Като основни причини се посочват падналите..

публикувано на 12.06.25 в 07:35

Синята зона влиза в сила в Поморие от 16 юни

Юридическите казуси относно платеното преференциално паркиране в Поморие са приключили в полза на общината. Така новите промени в Наредба № 23 са вече в сила, съобщи кметът Иван Алексиев. Информация за паркоместата  и разпределението им започва от 16 юни, обясни кметът Иван Алексиев днес по време на изявление в YouTube канала си: "Надявам се..

публикувано на 11.06.25 в 18:13
Румен Драганов

Турист №1 на България е българският турист, чакаме ръст и на чужди летовници

Ръст на чуждите летовници у нас и над 25 млн. пътувания на българи в България очакваме у нас по данни на Института за анализи и прогнози в туризма. В интервю за БНР Бургас председателят му проф. Румен Драганов посочи, че въвеждането на еврото няма да доведе до затруднения в бранша. "Турист №1 на България е българският турист. Тази година..

обновено на 11.06.25 в 14:14
„Зажънване“, архив

Утре започва жътвената кампания в община Тунджа

В масивите на село Търнава, община Тунджа, ще се проведе утре (12 юни) официалното откриване на тазгодишната жътвена кампания с традиционния обичай „Зажънване“.  Началото ще бъде дадено в 11 часа.  Организатори на събитието са община Тунджа и  „Пеликан Агро“.

публикувано на 11.06.25 в 09:30