Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи на Главчев мандата за съставяне на служебно правителство

Автор:
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи на председателя на Сметната палата Димитър Главчев папката с мандат за съставяне на служебния кабинет. 

Радев заяви, че той е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента. Президентът го призова да изпълни мандата до 7 дни и обеща да не се намесва по никакъв начин в съставянето на правителство. Това е четвъртата папка с мандат, която Радев връчва за 2 седмици. Държавният глава заяви:

"Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, за сметка на това успяха да постигнат една от своите съкровени цели- да ограничат максимално правомощията на президентската институция като ги поставят в тясна, невъзможна за изпълнение рамка. Направиха го чисто механично, без да отчитат някои дори елементарни положения. Най-малкото това, че, за да се нагърбиш с управлението на страната, и то в момент на изразена политическа криза, не е достатъчно да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази изключително трудна задача. Именно така страната ни се оказва на прага на безпрецедентна криза, защото, без да се състави служебно правителство, няма как да преминем към провеждането на предсрочни парламентарни избори, съгласно новия текст. А това означава да затънем за неопределен период в едно време на безвластие.

Благодаря на всички кандидати за служебен министър-председател, които се отзоваха веднага на моята покана за разговор. Разбирам и уважавам мотивите от професионално и лично естество, които те споделиха пред мен, за да аргументират своето нежелание или невъзможност да заемат този отговорен пост. Съжалявам за трудната ситуация, в която те бяха поставени. Искам най-вече да благодаря на председателя на Сметната палата господин Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази високо отговорна мисия.

Въпреки че в тези нови текстове няма ясно определен срок, имайки предвид естественото желание на българските граждани за повишена избирателна активност, за това да не се разкарват до урните в рамките на 1 или 2 седмици, а и за да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарни избори и изборите за Европарламент, считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни. Ще ви очаквам най-късно следващата събота със състав на Министерския съвет. Тогава ще поканя и парламентарните групи за провеждането на задължителни консултации.

Тези промени бяха насочени да се елиминира напълно влиянието на президентската институция върху съставянето на служебното правителство. Аз ще се съобразя с тези положения, защото винаги съм се ръководил от стриктното изпълнение на Конституцията. Затова нито директно, нито косвено аз ще участвам в съставянето на вашето правителство. Ще бъдете сам в изпълнението на тази изключително важна и високоотговорна задача.

Ще очаквам обаче от вас кабинет, който да бъде максимално политически неутрален, който работи изцяло в интерес на българските граждани и на България.

Вече чувате призивите да не се занимавате с нищо друго, освен с организирането и провеждането на честни избори. Разбира се, това е вашата основна задача, но не забравяйте, че трябва да работите за решаването на проблемите на българските граждани, които ще ви се стоварят от ден първи". 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

399 783 бюлетини ще бъдат отпечатани за Бургаски изборен район

399 783 броя бюлетини ще бъдат отпечатани за изборите на 27 октомври във Втори изборен район – Бургас, съобщава Районната избирателна комисия, която одобри тиража и графичния файл с предпечата й. Комисията потвърждава, че графичният вид на хартиената бюлетина съответства на регистрираните политически партии и коалиции за вота. След като..

публикувано на 03.10.24 в 15:45

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК, съобщават от правителствената пресслужба. Ср окът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина изтече.   Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

платена публикация
С музика и рози „БСП-Обединена левица“ даде старт на предизборната си кампания в Бургас

С червена роза в ръка, 28-те кандидати за народни представители от коалицията „БСП – Обединена левица“ , с бюлетина №28, дадоха официален старт на предизборната си кампания в Бургас. Под звуците на емблематична музика те преминаха през центъра на морския град и се срещнаха със своите симпатизанти, които се бяха събрали в пространството около..

публикувано на 02.10.24 в 11:49

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има значение за това..

публикувано на 02.10.24 в 09:43

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 000 бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и ще ги..

публикувано на 02.10.24 в 08:54

РИК Бургас с решение по спорни казуси за съставите на секционните комисии

Районната избирателна комисия в Бургас излезе с решения за назначаването на секционните избирателни комисии в областта. Не навсякъде обаче пред РИК е бил предложен поименен състав за полагаемите се на партия “Движение за права и свободи“ места в секционните комисии по места. Така е в общините Айтос, Руен, Карнобат, Бургас, Камено, Приморско...

обновено на 01.10.24 в 22:59

Как ще изглежда бюлетината за вота на 27 октомври

Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина и показа бюлетината за вота на 27 октомври. Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на Комисията във връзка с подготовката и произвеждането на предсрочните парламентарни избори. "Обръщаме се към..

публикувано на 01.10.24 в 15:30