Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2095 души са предадени на съд през 2023 година в Бургаска област

През 2023 година предадените на съд лица са 2095. От тях осъдените и санкционираните лица са 2024. Едва 1,11% са оправданите лица с влязъл в сила акт. През годината съдилищата са върнали на прокурорите от окръжния район едва 2,26% от всички внесени в съд дела с различни прокурорски актове.Това показва отчетът за изминалата година на прокурорите от Окръжна и Районна прокуратура-Бургас. Данните представи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев по време на годишното отчетно събрание.

Той  посочи, че през изминалата 2023 година прокурорите са наблюдавали 18987 преписки по последващия надзор, а броят на решените преписки през годината е общо 18096 за двете прокуратури или 95,31%. Показателят е изключително висок. Той определя срочността по произнасяне с прокурорски актове по всички преписки като изключителна, която е трайна положителна през последната тенденция година. В срок до 1 месец са решени 18090 преписки, които са 99,97%.

Прокурор Чинев акцентира и върху факта, че по критериите „Общ брой актове за възлагане на проверката“ и „Актове за възлагане на финансови проверки и ревизии“, Окръжна прокуратура-Бургас е на първо място от окръжните прокуратури в страната за 2023 година.

 Общият брой на наблюдаваните от прокурорите досъдебни производства е бил 16651. Наблюдаваните прокурори са въвели общо 337 искания за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, което е най-добрият резултат за последните 8 години.

Традиционно отлична остава срочността при решаването на досъдебните производства от прокурорите в окръжния район. В предвидения от закона едномесечен срок с решение 11669 досъдебни производства. В двумесечен срок, удължен от административния ръководител, са решени 391 досъдебни производства, а само 4 са решени извън срок от два месеца.

Категоричен успех за държавното обвинение в Бургаския окръжен район през последните 6 години е поддържането на високи нива на внесените в съда прокурорски акт. През 2023 година в съда са били внесени общо 1983 акта.

През изминалата година само прокурорите от Окръжна прокуратура-Бургас са изготвили и внесли в съда общо 110 обвинителни акта. По този критерий Окръжна прокуратура-Бургас е на второ място от всички прокуратури в страната. На първо място е и по висок брой на внесени прокурорски актове в съд. През отчетната година те са били общо 171. Отново на челно място бургаското ведомство е и по „Актове във връзка с международно-правното сътрудничество“ . Това се случва за поредна година. 

През 2023 година прокурорите от съдебния район са внесли общо 34 въззивни протеста. 


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрастна жена почина след като е била затисната от тухлена стена в Камено

86-годишна жена е починала след инцидент с в Камено, съобщават от бургаската полиция.  Случаят е от 2 октомври около 16:30 часа. На улица "Неделчо Камбов"  №5  жената е затисната от паднала преградна тухлена стена.  Тя е откарана в държавната болница в Бургас, където впоследствие е починала от остра дихателна недостатъчност вследствие на получените..

публикувано на 04.10.24 в 08:32
Димитър Главчев

Премиерът разпореди проверка заради злоупотребите в театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди незабавна проверка на длъжностните лица, които контролират дейността на държавните културни институти във връзка с разкритите фрапантни финансови злоупотреби в разградския театрално-музикален и филхармоничен център и в Родопския драматичен театър в Смолян. В Разград бе установено присвояването..

публикувано на 03.10.24 в 16:46
Старши комисар Владимир Маринов разяснява подробности за плантацията с канабис.

Полицията задържа мъж за купуване на гласове в Карнобат

Полицията задържа мъж в Карнобат, заподозрян за купуване на гласове. При претърсване у него са намерени лични и дебитни карти, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас ст. комисар Владимир Маринов. Той уточни, че тепърва ще бъдат разпитвани собствениците на картите. Задържаният досега не е имал прояви, свързани с нарушаването на..

публикувано на 03.10.24 в 13:55

15 г. затвор за мъж, опитал да убие купувача на ипотекиран имот

15 години затвор за мъж, извършил опит за убийство, постанови Апелативният съд в Бургас и с решението си потвърди присъдата на предишната инстанция. Престъплението е извършено на 5 април 2022 година. Тогава мъж с инициали П. В. нападнал с метална тръба З. Д. и му причинил черепно-мозъчна травма. Потърпевшият е купувачът на ипотекирания и обявен за..

публикувано на 03.10.24 в 12:05

Задържаха трима в Твърдица

Трима са арестувани при специализираната полицейска акция срещу купуването на гласове в град Твърдица. Полицията проверява схемата – дърва за огрев срещу гласове. Конфискувано е и голямо количество дървесина.  Над 35 кубика незаконно придобити дърва за огрев са конфискувани от частни домове в ромската махала на Твърдица. Комисар  Димитър Кикьов обяви,..

публикувано на 03.10.24 в 11:31

Откриха наркооранжерия във Винарско

Служителите на ОД на МВР Бургас са установили голяма оранжерия за отглеждане на наркотични вещества в село Винарско. Подробности за операцията ще има по-късно днес от директора на бургаската полиция старши комисар Владимир Маринов и зам.-окръжният прокурор Мануел Манев.  Очаквайте още информация!

публикувано на 03.10.24 в 10:41

Следствени действия на пътя Шумен-Карнобат (ОБНОВЕНА)

Възстановено е движението по път II-73 Шумен-Карнобат, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“. По-рано днес АПИ предупреди, че от 11 ч. движението по второкласната пътна отсечка ще става двупосочно в една лента. Посочената причина бе следствени действия на "Пътна полиция". Трафикът се регулираше от "Пътна полиция".

публикувано на 03.10.24 в 10:32