Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краеведът Соня Кехлибарева: На Великден старият Бургас ухаел на козунаци и печено агнешко

За празника бургазлии обличали нови дрехи, изпращали картички и ходили на църква



Краеведът Соня Кехлибарева представи лекция на тема „ Великденските празници и тяхното отбелязване в миналото в Бургас" в Етнографския музей.  Тя се организира във връзка с реализацията на образователна програма и осъществяването на амбицията музеят да бъде място, където хора, разполагащи с интригуваща информация, да представят своите изследвания в различни области на знанието.


Изследователката на историята на стария Бургас разказа, че този празник се е отбелязвал с голяма радост и хората са го очаквали месеци наред. Жените са почиствали къщите, а домът е трябвало да заблести. Търговските улици на града са се изпълвали с хора. Мъжете са развързвали кесиите си, за да купят на съпругите и децата си нови дрехи, обувки и шапки. Последните за дамите са били задължителен аксесоар и дори са казвали, че жена без шапка е като „Париж без Айфеловата кула“. 

 

„Търговците са се подготвяли за празника като са поръчвали стока от рано и са я предлагали с намаление. Мелницата на Хаджипетрови е пускала от най - финото брашно, за да бъде гражданството доволно. Козунаци освен по домовете са се предлагали и от фурните, които са били 46 в целия град. В тях е можело да си поръчаш и да ти опекат агне за празника. В сладкарницата на Чильовски и в сладкарница „Малина“ на братя Анастасови са се продавали шоколадови зайци и яйца и специални великденски торти“, разказа още Кехлибарева.  


Бургазлии са изпращали и поздравителни картички за празника. Те били продавани от книжари и представлявали картини от руски, италиански и френски галерии, като в България били поставяни надписите „Честито Възкресение Христово“, „Христос Воскресе“. Продавали ги в книжарниците на Бай Ради, Полон. Една от най – големите и добре заредени книжарница е била на Иван Хрусанов. Тя е била в Безистена и на витрината е имало детско влакче, което се е движило по релси. Да го гледат са се събирали малки и големи. Тук са се продавали и бои за яйца.  


По Великден много работа са имали и шивачките в Бургас. Дамите трябвало да си ушият нови рокли, за това се купували много платове и се шиели тоалети по последна мода.

Заможните жители на града ходили на екскурзии до Божи гроб. Луксозният кораб "Бургас" ги отвеждал до Йерусалим и те ставали хаджии. През страстната седмица кината били затворени, само в "Модерен театър" прожектирали религиозния филм "Царят на царете", който разказвал за живота на Исус Христос. 

Още за отбелязването на Великден през 30 - те и 40 - те години на миналия век ще ви разкажем на 5 май в ефира на БНР - Бургас, в предаването "Ева в неделя" от 13 до 15 часа.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неда Загорска изработва фолклорни носии, четнически униформи и текстилни изделия

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 19.05.24 в 17:30
Веселин и автобусът, който ще се превърне в сърф кемп

Веселин Деспотов превръща стар автобус в сърф кемпер и ще обикаля по Черноморието

Веселин Деспотов е от София. Той е собственик на специализиран парк в Царево, насочен към екстремните спортове, отдиха и почивката. Веселин е сърфист, затова и е решил да трансформира автобус в сърф кемп , с който да обикаля както по Черноморието, така и из Европа, но специфичното е, че ще организира и secret parties /“тайни партита“/. Той..

обновено на 19.05.24 в 15:48

Бижута с куркума, спирулина и кафе? Защо не!

Бижута с подправки? Защо не! Десислава Петрова забърква куркума, черен пипер, спирулина и морска сол във вълшебни обици, които освен, че са елегантни и еко, носят и свой аромат. За предаването „Ева в неделя“ тя сподели, че от малка е запленена от изкуството   и въпреки, че работи като графичен дизайнер все я тегли да създава красота с ръцете си:..

публикувано на 19.05.24 в 14:00

Бургазлийката Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан

Носителката на титлите Мисис България и Мисис Европа Станислава Андреева е една от актрисите, които този уикенд ще преминат по червения килим на Филмовия фестивал в Кан. Бургазлийката от три години се обучава при най-добрите преподаватели по актьорско майсторство, дикция, правоговор, четене на аутокю и режисура. През последните години е получавала..

публикувано на 18.05.24 в 11:26

Милен Николов: Очакваме хиляди посетители в Нощта на музеите в Бургас

Копието на Панагюрското златно съкровище гостува на Археологическия музей в Бургас по повод на Нощта на музеите. Инициативата се провежда днес в хиляди музеи и галерии в десетки европейски страни.  Ценната изложба ще остане до 30 август, като сме предвидили и още интересни изложби във всяка едно от експозициите на музея, разказа в..

обновено на 18.05.24 в 11:02

В Малко Търново канят на кулинарен и фолклорен фестивал

Кулинарен и фолклорен фестивал ще се проведе в Малко Търново . Кулинарен фестивал "Вкус(на) Странджа" и Национален фолклорен фестивал "Хоро в Странджа" очакват гости на пл."Преображение". Събитията са организирани от Община Малко Търново.  Проявата ще е под надслов "Открий себе си в Странджа" и цели да привлече повече туристи. Поканата..

обновено на 18.05.24 в 09:27

Европейска нощ на музеите 2024 и в Сливен

Община Сливен за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите.  Официалното откриване е предвидено за днес  от 18 часа пред Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Със свои изпълнения група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, с ръководител Виолина Попова ще поздравят присъстващите. В събитието ще се..

обновено на 18.05.24 в 08:13