Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота


Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова.

"Нашият концерт е с участието на най-младия тенор в нашата опера Андрея Мирчев, който е изключително талантлив. Другият ми колега е Валери Турманов, който е от няколко години в театъра, млад баритон с изключително харизматичен и запомнящ се глас. Той е бил стипендиант в "Ла Скала",  учил е при Мирена Френи и това е една голяма заявка. И в мое лице, аз съм сопраното". 

На рояла ще бъдат Дария Кръстева и Сергей Султанов. В концерта ще вземе участие и Наталия Султанова, цигулка.

Мария Цветкова - Маждарова е "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на Българското национално радио, гастролира на много национални и международни сцени. За концерта „Солистите на държавна опера Бургас“ тя сподели, че вплита четири думи от различни култури в концепцията на музикалната програма. 

 „Хюга. Икигай. Саудаде. Дуенде. Четири различни думи, които имат магично значение. В този забързан, шумен и дигитализиран свят ми се иска да се вгледаме в себе си и да чуем тишината. Хюга е датска дума и означава „изкуството да създаваш уют и това да те прави щастлив“. Икигай японска дума съставена от две Ики-живот, Гай-ценност. Според японската култура, всеки носи своя икигай, но може да достигне до него, ако работи за вътрешния си баланс и развие уменията си, като творец. Радостта от събуждането и усмивката, с която го правиш. Саудаде – португалска дума, която събира в себе си всички състояния, срещи и емоции, които са ни развълнували , събуждат сетивата ни и ни карат да се чувстваме живи! Дуенде – испанска дума, която означава „да имаш душа“, онази искрица, която носят някои личности и ги прави Творци.

"Може би е странно, но аз ще се опитам да облека тези магични думи в музиката на композитори, които не са от тези държави. Ще се опитам да Ви покажа, че може да се почувствате Хюга, когато слушате Рейналдо Ханн. Или да сме заедно в едно ,,Саудаде" чрез Римски-Корсаков, Рахманинов, Чайковски. ,,Икигай" – с Рихард Щраус и ,,Дуенде" – с Флоров и Дворжак", споделя Мария Цветкова - Маждарова.

Концертът „Солистите на държавна опера Бургас“ е тази събота от 11 часа във фоайето на операта. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири концерта представят в Бургас модерната класика

Четири концерта ще предложат на почитателите на класическа музика в Бургас, изтъкнати български музиканти и известните Павел Берман и Ромен Гариу.  Най-новият проект е на фондация "Арденца", подкрепен от НФК в партньорство с Община Бургас и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Той съчетава майсторски класове с известните Павел Берман – цигулка и Ромен Гариу –..

публикувано на 16.07.24 в 13:42

Танцова формация „Петлите“ тръгва на турне по Южното Черноморие

„Танцът е магия“ – под това заглавие популярната бургаска танцова формация „Петлите“ тръгва на турне. Началото ще постави спектакъл в Созопол на 25-ти юли на сцената на амфитеатъра. Летните концерти ще продължат в още пет града по Южното ни Черноморие, каза основателят на ансамбъла Георги Димитров. Той посочи и какво включва програмата...

обновено на 16.07.24 в 13:26

Мила Роберт с премиера в Бургас на „Солени същества“

Специална премиера на анимационния клип „Солени същества“с Мила Роберт в Бургас. Видеото ще бъде представено н а 19 юли (петък) от 22.00 часа в бара в Морската градина под Летния театър от неговите автори. По музика на Мила Роберт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация..

публикувано на 16.07.24 в 13:14

Deep Zone Project с музикално шоу на остров Света Анастасия

Музикално шоу на остров Света Анастасия са подготвили от Deep Zone Project на 19 юли (петък). Те ще представят “Златни БГ Хитове” в ремиксирани модерни версии. На сцена под звездите публиката ще се забавлява с DJ Dian Solo, Eva Maria (vocal), Danny Dimitroff (guitar). Организаторите обещават  танци под звездите с едни от най-обичаните български песни...

публикувано на 16.07.24 в 10:49

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание е от 19 до 25 юли. Прожекциите ще са с вход свободен в културния дом на НХК и на откритата сцена Охлюва. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата програма от заглавия..

обновено на 15.07.24 в 14:08

Мащабният спектакъл „Корсар“ очаква почитателите на балета в Летния театър

Спектакъл на най-новото заглавие на балетната трупа на Бургаската опера – „Корсар“, ще бъде представен  от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Представлението е третото от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Те се осъществяват за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас. Балетът е по музика на..

публикувано на 15.07.24 в 13:47