Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво да внимаваме с наближаващите празници?

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Снимка: БГНЕС

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече. 
За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители?

Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни.

С акцент по темата е разговорът с Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

По думите му, именно потребителят е най-добрият инспектор на пазара, макар някои от нас да не си дават сметка за това и да не искат да го приемат.

"Като че ли има едно предоверяване на контролните органи, но те не могат да “огреят“ навсякъде, така че много е важно потребителите да си дават сметка, че са контрольори и когато виждат нередности да ги „санкционират“, най-малкото като не купуват, споделят с други потребители всички проблеми, които са видели. Да сигнализират на контролните органи, да ги насочват в работата им", посочи още експертът и допълни, позовавайки се на опита досега, че обикновено сигналите се увеличават след празниците и много рядко преди това преди това.

"Ние винаги казваме, че е много по-важно, човек преди да си даде парите да гледа, да чете, да брои и да разпитва. Потребителят е силен преди да купува и много по-малко след това, отбеляза той.

Неблагоприятен фактор, влияещ на бдителността е липсата на време непосредствено преди празниците, а когато нямаме време, нямаме такава възможност и да сравняваме. Силата е именно в това – да сравняваме, за да изберем най-доброто за себе си, категоричен е Николов.

"Не е възможно от само себе си най-добрите оферти да ни намерят", поясняват от "Активни потребители", а първият признак на измама е в това, че вместо ние да я открием, тя намира нас, тя ни търси.

Да внимаваме, когато получаваме някаква прекалено хубава, атрактивна информация – по електронна поща, или в социалните мрежи. Измамните съобщения може да дойдат от цял свят, но е добре да не се “хващаме“ толкова лесно, съветват специалистите.

За нелоялните търговски практики и уловките в туристическите пътувания и още интересни аспекти, чуйте в разговора на Невена Николова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в Бургас на Кръстовден

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в бургаския храм „Св.Св. Кирил и Методий“ на големия християнски празник Кръстовден на 14 септември. Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 9 часа.  Празнична Света литургия ще отслужи за първи път Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Арсений. На 14 септември Църквата..

публикувано на 13.09.24 в 10:42

Променят маршрута на няколко автобуса заради ВиК ремонт в Бургас

Поради ВиК авария на бул. “Демокрация” в района на Турското консулство се налага промяна в маршрутите на линии 11,15, Б11, Б12 и 8, съобщават от община Бургас. От 9 до 15 ч. днес автобусите ще минават по бул. “Демокрация” – ул. “Ген. Гурко” – ул. “Цар Симеон” – ул. “Булаир”, като до приключване на ремонта спирка „Ген. Гурко“ в посока Терминал „Юг“ ще..

публикувано на 13.09.24 в 09:37

Монтиране на водомери и аварии спират водата в няколко населени места в Бургаско

Без вода заради авария са малкотърновските села Звездец и Евренозово, съобщават от ВиК Бургас. Работи се отстраняването й. В каменското село Свобода пък се монтират водомери, което също налага прекъсване на водоподаването до 17 часа. Текущи ремонти със спиране на водата се извършват още в карнобатските села Черково и Раклица днес.

публикувано на 13.09.24 в 09:09

Предвижда се изграждане на кръгово движение между ул. „Радой Ралин“ и бул. „Хаджи Димитър“ в Сливен

Предложение на проект за изграждане на ново кръгово движение с пластмасови елементи беше прието от общинската Комисия по безопасност на движението. То ще бъде изградено на кръстовището между улица „Радой Ралин“ и булевард „Хаджи Димитър“, до сградата на държавния архив.  Движение с подобна сигнализация е първото в Сливен и има за цел да улесни..

публикувано на 12.09.24 в 15:38

След двучасова дискусия: институциите не знаят от къде са неприятните миризми в Бургас

След двучасово извънредно заседание на Комисията по околна среда към Общинския съвет не стана ясно от къде идват неприятните миризми, сигнали за които постъпват от началото на лятото в Бургас.  Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас  На срещата се отзоваха представители на..

публикувано на 12.09.24 в 15:22

Созопол отново ще бъде домакин на НАТО научен форум

От 14 до 22 септември 2024 г. в Созопол, с финансовата помощ от НАТО по програмата „Наука за мир и сигурност“, ще се проведе научен форум посветен на най-новите достижения в областта на наноматериалите и нанотехнологиите използвани в различни сфери на сигурността. Директори на форума ще бъдат проф. Пламен Петков от Химикотехнологичен и металургичен..

публикувано на 12.09.24 в 15:03
Христо Бардуков

Кметът на Зидарово: Вместо да е отговорна към възрастните, държавата ги праща в "девета глуха"

Запазване на програмата „Грижа за дома“ поиска кметът на созополското село Зидарово Христо Бардуков в писмо да Министерството на труда и социалната политика. По нея асистенти се грижат за хора с увреждания и за възрастните, като им пазаруват, плащат сметките, проверяват здравословното им състояние, купуват лекарства и др. Ведомството обаче планира..

публикувано на 12.09.24 в 15:30