Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два нови случаи на коклюш са регистрирани в Ямболска област

снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два нови случаи на коклюш са регистрирани в Ямболска област. Заболяването е лабораторно доказано при деца на 3 и на 13 години. И двете деца са ваксинирани и при тях не се е наложило болнично лечение, уточни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Радостина Калчева:
"И двете деца са имунизирани и карат по – леко заболяването. Те са в запазено общо състояние, имали са кашлица малко по- продължително време и по този повод бяха изследвани  за коклюш в референтната лаборатория", каза тя.
3- годишното дете е от село Кабиле и посещава детска градина, а другото дете е ученик от 6 клас в едно от основните училища в Ямбол.
"Поради многото почивни дни не се наложи да карантинираме група или класове. Тепърва започваме  епидемиологичното проучване, за да открием евентуално източникът на заразата," допълни д-р Калчева.
Регистрираните случаи на коклюш в ямболска област са три. Първият случай на заболяването беше установен при неваксинирано дете на 3.5 години а от село Бояджик.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

300 деца от Бургас бяха прегледани по програма "Детско здраве" на "Пирогов"

Близо 300 деца от гр. Бургас преминаха безплатни профилактични прегледи при специалистите от Програма "Детско здраве". Кампанията, организирана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична Колегия на БЛС посети морския град с цел проследяване на състоянието на децата, които вече са прегледани и достъп на непрегледани при предходното посещение. Прегледите се..

публикувано на 04.07.24 в 14:27

УНГ специалисти: Слуховият скрининг на новородените трябва да е задължителен

Едно от всеки хиляда деца се ражда глухо, а три на всеки хиляда новородени имат нарушения на слуха в различна степен. Това означава, че от общо 51 197 бебета, родени в България през изминалата 2023 г., между 50 и 60 имат или пълна, или частична загуба на слуха. За съжаление, това не се открива веднага, а би следвало, казва доц. д-р Даниел Петков,..

публикувано на 04.07.24 в 11:17

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички..

публикувано на 03.07.24 в 15:54

Протест на фармацевти в Бургас

Само две аптеки по централните улици“ Александровска“и „Богориди“ в Бургас не работиха днес и протестираха от 9 до 10 часа. Това са малки, частни обекти. Репортерска проверка показа, че аптеките на големите вериги в същия район не затвориха и обслужваха клиенти. Пред аптека зад БСУ с надписи "Протест" служители посрещаха клиентите си...

публикувано на 03.07.24 в 13:01

Аптеките в Ямбол няма да обслужват пациенти между 14 и 16 часа днес

Собственици на аптеки и фармацевти в Ямбол в продължение на два часа  няма да обслужват пациенти в знак на протест срещу готвеното изменение на Наредба 4 на здравното министерство за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Очаква се между 14 и 16 часа всички аптеки в Ямбол да затворят, съобщи Констонтин Попов от..

публикувано на 03.07.24 в 10:41

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда в държавната болница

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда днес в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас.  Всеки, който иска да направи този хуманен акт, може да се обади на свой приятел и да дойдат заедно, за да може бройката да се увеличи, каза зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. Той е инициаторът на..

публикувано на 03.07.24 в 10:25

Аптеки в Бургаска област затварят протестно за един час днес

Голяма част от аптеките в Бургаска област ще затворят между 9 и 10 часа днес . Решението е на Регионалната фармацевтична колегия.  През това време няма да се обслужват клиенти в знак на протест срещу готвените промени в Наредба №4. Те предвиждат електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в различни аптеки...

обновено на 03.07.24 в 08:26