Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас празнува Летен Никулден

| обновено на 09.05.24 в 15:37
25
Снимка: БНР Бургас

Бургас празнува Летен Никулден. За първи път морският град отдава почит на Летен Св. Никола. Празникът е православен, но на него се изпълняват и ритуали за дъжд и плодородие. От сутринта бургазлии и гости на града изпълниха централния площад, където през целия ден ще се приготвят рибен курбан и морски ястия.


Летният Никулден е православен празник, на който се почита Св. Николай Чудотворец – небесният покровител на Бургас. Честванията започват от 9-и май- това е денят когато мощите на светеца са пренесени от италианския град Мира в град Бари. Според народната традиция на празника се правят ритуали за дъжд и плодородие. За тях разказва Ивана Огнянова от село Момина църква:


"Обредът е "Пеперуга". Това е молебен за дъжд. Преди много, много години, при едно засушаване, възрастните жени са казали да се направим "пеперуга". Събират се жените, ходят из село, пеят играят, но основен момент е "германът". Той е фигура на мъж, направена от кал, сложена в турска керемида. Той се погребва с наричане, да не се върне никога и да няма суша. Магията наистина действа."


С тържествена Света литургия и литийно шествие около храм „Свети Николай Чудотворец“ в бургаския квартал „Меден рудник“ започна празника днес.


От рано сутринта на централния площад „Тройката“ започнаха приготовленията за рибената чорба и специалитета на майстор готвача Иван Звездев - миди с булгур. Ароматът на подправки се носеше отдалече, а какво трябва да знаем за добрия вкус на морските ястия:


"Рибената чорба няма да стане, ако няма подправки. Каквато и риба да сложиш, яко няма подправки - не става. Има сафрид, чернокоп, скумрия, има няколко калканени глави за бульон и попчета. А за мидите, от времената, когато не е имало ориз, булгурът го е замествал. Затова и Родопското агне го пълнят с булгур по най-старите рецепти. В Бургас съм забелязал, дори и да е студено - е топло. Просто хората са много весели и усмихнати.


Вечерта празникът ще продължи с концерт на група „Молец“ и Веселин Маринов. Те ще излязат на откритата сцена на площад „Тройката“ в центъра на града.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят "Една испанска пиеса" в Дома на НХК

Спектакълът "Една испанска пиеса" на Малък градски театър „Зад канала“ е част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест.  Пиесата е на Ясмина Реза, режисьор е Бина Харалампиева, а в ролите са Владимир Пенев, Мария Каварджикова, Светлана Янчева, Василена Атанасова и Малин Кръстев.  Отзивите за творбата са блестящи, като сред определенията са..

публикувано на 03.10.24 в 18:00

Вечер на преводача "От Цеца до Цепелин" в дома на писателя

Музикална вечер на преводача, с рецитал на текстове на любими песни предстои на 4-ти октомври в Дома на писателя в Бургас. Събитието е част от програмата на Есенните литературни празници и е озаглавено "От Цеца до Цепелин". Негов идеен двигател е поетесата и преводач Наталия Димитрова, която заедно със своята колежка Елена Петрова са..

публикувано на 03.10.24 в 11:21

Яна Борисова с ателие по творческо писане и спектакъл в Бургас

Ателие по творческо писане ще проведе в Бургас един от най-популярните и утвърдени български драматурзи - Яна Борисова. Събитието е част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест и ще е през целия ден в петък, на 4-ти октомври.   Този път ще се наблегне на театралната драматургия, но по-скоро, като въведение в света на писането, изразяването..

публикувано на 03.10.24 в 10:45

Мария Касимова - Моасе с премиера на моноспектакъл на Порт Прим Арт Фест

Мария Касимова - Моасе участва в тазгодишното издание на "Порт Прим Арт Фест"  с моноспектакъла "Червена звезда, блок 28". Тя  ще представи пред публиката свои лични, вълнуващи и често забавни преживявания - истории от детството и тийнейджърските години. Всяка случка е поднесена с хумор и без скрита носталгия или социална критика към годините от 1969..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Георги Тошев показва филми за Татяна Лолова и Цветана Манева в Бургас

Като част от VII Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест, Георги Тошев ще гостува в Бургас на 3 и 4 октомври. И в двата дни, той ще има свои събития в Гранд хотел и СПА Приморец, който организира арт форума.  В четвъртък  от 18 часа е честването на 90 години от рождението на Татяна Лолова. Предвидена е прожекция на документалния филм "Последният..

публикувано на 02.10.24 в 18:00

Мартина Караиванова и Красимир Аврамов в търсене на отговори на душата в изложбата „От Неси ме там“

Дълбоко емоционално завладяваща и философски провокативна е съвместната изложба на великотърновските художници Мартина Караиванова и Красимир Аврамов. Одухотвореност, вътрешната хармония, вяра, че има отговори и на най-самотните въпроси- това са първите впечатления от тази въздействаща колаборация. Експозицията е озаглавена „От Неси ме там“ и..

публикувано на 02.10.24 в 09:30

С изложба и анимация откриват фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" в Бургас

С обща изложба и анимационно кино за малки и големи ще бъде открит фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" тази вечер в Бургас. Организатор е гранд хотел и СПА "Приморец" в партньорство с Община Бургас. Преди завършвахме с изложба, сега откриваме с такава и в нея съм поканим изтъкнати творци, съобщи художественият директор на..

публикувано на 02.10.24 в 09:10