Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния


Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния. 
Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото на сезона: 
"Има едно изчакване. Много от участниците в създаването на туристическия продукт изчакват курортите първо да се напълнят и тогава те да започнат дейността си. Тогава започва един омагьосан кръг. Когато пристигнат първите гости, те виждат едни полуготови, полуотворени, полуработещи курортни зони. На следващата година те решават да дойдат по-късно. Съответно тези, които отварят бизнеса си, когато се напълнят курортите, отварят по-късно. И така влизаме в едно естествено скъсяване на сезона". 
По думите му на този период трябва да се гледа като на инвестиция, за да може да се удължи сезонът. Всеки говори за удължаване на сезона, но много малко правят нещо в тази посока, подчерта Грошев. 
"Едно от основните неща, които посочват и чуждестранните туроператори, е, че в началото на сезона, когато имаме най-много нужда от гости, ние не показваме готовност и по скоро оставяме впечатлението, че курортите не работят или поне не работят с темпа, с който е адекватно да се посрещат гости".
Грошев отчете, че след отпадане на Ковид мерките, се увеличава делът на ранните записвания. Връщаме се към типа клиентско поведение до към 2019 г., когато хората планираха по-рано почивките си, обясни той. И посочи откъде се очакват най-много туристи това лято:
"От пазар Англия очакваме най-приличния ръст. От пазар Германия очакваме числа, подобни на миналата година. При Централна Европа е достигната една зрялост, където ръстовете няма да бъдат такива зашеметяващи, но обемът вече е доста голям. Най-голям брой туристи вероятно ще посрещнем от Румъния. Ако Шенген се беше случил и по отношение на сухопътния транспорт, със сигурност резултатът щеше да е по-добър. Румънският пазар ще бъде лидер в абсолютни стойности. След това допускам, че Полша ще се представи доста добре, заедно с Великобритания. Пазари 4 и 5 вероятно ще бъдат Чехия и Германия".
Според него за пазар Германия необходимото решение е по-силно присъствие като реклама. По думите му трябва да се води активен пиар на този пазар.
"Стъпки се правят, но те не трябва да остават само за еднократен изстрел. Това трябва да бъде началото на една целенасочена и последователна политика по отношение на германския пазар", категоричен бе той.
Иван Грошев прогнозира по-добър летен сезон от миналата година. Но:
"Имаме добър туристически продукт, но не успяваме да го комуникираме към външните пазари. На нас ни липсва тази комуникационна политика. Ние се оставяме на течението - да ни отнесе в новинарските емисии на принципа "където попаднем". Важно е тук да бъдат отделени средства и да бъдат изхарчени по адекватен начин". 
Според него смяната на политическия курс в толкова кратък период не работи в наш интерес. 
Цялото интервю на Мила Младенова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веломаршрутът "Черноморски път" може да удължи сезона на морето

„Черноморски път“ е веломаршрут, който група ентусиасти създават. От 2017 едноименното сдружение, вело клуб „Устрем“ и туристическото дружество „Родни Балкани“ търсят съмишленици на каузата-да бъде разработен маршрут за велосипеден и пешеходен туризъм по българското Черноморие. Голямата амбиция е продължението на маршрута в посока Румъния и..

обновено на 03.10.24 в 14:10
Илия Проданов

Илия Проданов: До дни очакваме среща с министрите за неизплащането на „украинската помощ“

Регионалните сдружения на зърнопроизводителите в страната провеждат днес заседания на управителните си съвети. Причината е неспазването на Споразумението , подписано през февруари между бранша и ресорните министерства във връзка с изплащането по втория транш на т.нар. „украинска помощ“. Председателят на Националната асоциация на..

обновено на 03.10.24 в 13:26

Тихомир Янакиев: Щастливи сме, че получихме остров "Св. Иван", но защо държавата не го направи туристическа атракция?

Община Созопол получи част от остров Свети Иван от държавата за срок от 10 години. Изключени са само около 80-90 дка, които остават на Министерството на отбраната. Няма да избягаме от този наш ангажимент, но държавата трябваше до сега да направи нещо за развитието на туристическия му потенциал, коментира кметът Тихомир Янакиев:..

публикувано на 03.10.24 в 12:32

В Бургас дървата за огрев са по 220-240 лева за тон

Все по-малко е търсенето на дърва за отопление в градски условия. Причината е, че голяма част от хората вече са се насочили към енергоспестяващи отоплителни уреди. Такава е равносметката за последните няколко години на търговци и собственици на складове за дървесина в града. Цената за тон е от 220 до 240 лева, а преди година е достигала до 350..

публикувано на 03.10.24 в 08:10

Фермери са готови за протести и искат среща с властта

От асоциацията на зърнопроизводителите настояват за спешна среща с министрите на финансите и на земеделието. Те искат да се договори изплащането на средствата по т.нар. украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко фермерски организации...

публикувано на 03.10.24 в 07:20

Премахват се активи с отпаднала необходимост на пристанище Бургас-запад

Министерският съвет прие отправеното от концесионера „БМФ Порт Бургас“ предложение за изменение на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал Бургас-запад, сключен на 8 март 2013 г. С решението активи, които са публична държавна собственост, ще бъдат обявени за активи - частна държавна собственост и ще бъдат премахнати...

публикувано на 02.10.24 в 17:35

Официално: Община Созопол получи острови Св. Иван и Св. Петър за 10 години

Община Созопол ще управлява Археологически резерват "Острови Св. Иван и Св. Петър“ за срок от 10 години. Решението за безвъзмездно му предоставяне е прието днес на заседание на Министерския съвет. Реална част, която получава морската община е 140 761 кв. м. Те са изключителна държавна собственост. Недвижимата културна ценността се предоставя на..

публикувано на 02.10.24 в 17:19