Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас

Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката

| обновено на 21.05.24 в 12:56

„Младежки музикални дни - СОЛиСиМи“ - първият по рода си фестивал, насочен към младите изпълнители на класическа музика, премина при заявен интерес от бургаската публика.

В трите фестивални вечери на сцената в Дома на Нефтохимика излязоха десетки талантливи музиканти, които заслужено обраха аплодисментите на публиката.

Сред гостите бяха областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, зам.-кметът на Община Бургас по култура Диана Саватева, зам.-кметът по Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов, общественият посредник Тодор Стамболиев, директори на училища, музиканти, педагози и ценители на класическата музика.

За анализа на първото издание на фестивала разговаряме с Йосиф Спиридонов, председател на фондация „Солинария“, дългогодишен благодетел в областта на културата и изкуството, почетен консул на Република Южна Корея в Бургас.

Йосиф Спиридонов: Трите фестивални вечери бяха страхотни

- Г-н Спиридонов, първото издание на СОЛиСиМи – младежки музикални дни по всеобща оценка премина отлично, но какъв е вашият анализ?

- Изключително сме щастливи и удовлетворени от трите фестивални вечери. Първата беше посветена на българска авторска класическа и джаз музика като композиторът Петя Тончева разгърна своя потенциал и предложи на бургаската публика изключително добра програма. Премиерно чухме над 10 пиеси на бургаската композиторка написани специално за Младежки музикални дни СОЛиСиМи.

Втората вечер премина сред силно международно участие, гостуваха деца от Люксембург, Турция, Гърция, както и България. Програмата беше разнообразна. Предложиха се произведения на различни композитори, както от световната класика, така и от съвременни композитори. Децата бяха на възраст от 8 до 16 години.

Фокусът на третата фестивална вечерна бе клавирният рецитал на Земинг Ву – впечатляващ пианист, който показа на бургаската публика, че дори в тази крехка възраст може да си на високо ниво. Смея да твърдя, че той е виртуоз и предвещавам бляскаво бъдеще. Беше завладяващо и емоционално, както за всички, замесени в организацията, така и за публиката.

- Каква беше основната цел на СОЛиСиМи?

- Целите, които си поставихме с реализирането на този проект се фокусират върху нуждите на младите класически музиканти от сценична изява от една страна, а от друга – нуждата на публиката да се докосне до класическата музика по различен начин – не пресъздадена от утвърдени музиканти, а представена през погледа на деца. Те определено покриха изискванията на публиката и станаха част от един мащабен проект. От изключителна важност е в тази ранна възраст децата да имат възможност да се докоснат до оркестри и да свирят заедно с тях на сцената. За съжаление това трудно се осъществява, защото процесът е много скъп и ако няма подкрепа от национални и общински програми, е невъзможно да се изпълни.

- Как реализирахте този фестивал?

- Фестивалът „СОЛиСиМи“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по проекта „Младежки музикални дни СОЛиСиМи“,  бенефициент е фондация „Солинария“. Благодарим за гласуваното доверие и подкрепа, защото без нея нямаше да успеем да осигурим сцена за тези прекрасни и много талантливи изпълнители. Тук е мястото да благодаря и на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, които помогнаха за първия концерт и специално на директорката Златина Пантелеева. Втората фестивална вечер се осъществи с партньорството на Асоцияция Artistes еn Herbe Asbl, Люксембург с президент Албена Врачанска, Държавната консерватория по изящни изкуства „Мимар Синан“ в Истанбул, катедра духови инструменти с ръководител проф. Айля Улудере. С тяхна помощ и екип от музиканти се направи селекция на младите инструменталисти, които да вземат участие в симфоничен концерт с Камерния оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков. А за третата фестивална вечер отправям благодарности към Земинг Ву, неговото семейство и немската асоциация „Konzertdirektion Koltun guG“, която стоят зад младия пианист.

Всички замесени в този проект са едни изключителни професионалисти, отдадени на каузата да подкрепят младите класически музиканти по техния не лесен път на личностно и израстване и благодарение на тях, тези три дни се превърнаха в празник на класическата музика в Бургас.


По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови песни на дует "Ритон" за концерта им в Бургас

Бургас е спирка от втората част на турнето на дует „Ритон“, което носи името на една от емблематичните им песни „Елате ни на гости“. Музикалното шоу е на 19 септември от 20 часа на Летния театър. С песни от новия албум, който предстои да излезе, Катя и Здравко ще зарадват почитателите си в морския град. Албумът ще се казва „Случва се..

обновено на 19.09.24 в 12:50

Фестивалът за съвременни изкуства “ВОДА” стартира с 3D мапинг шоу на Пантеона

Международният фестивал за съвременни изкуства “ВОДА” ще стартира на 24 септември с 3D прожекцията “Генеративна архитектура“ на румънския визуален артист Адриан Манулеску ADISTU върху фасадата на Пантеона в Бургас. Структурата на Пантеона ще се разгърне по неочакван начин, като създаде нови триизмерни форми и архитектурни превъплъщения. Музиката е дело..

публикувано на 19.09.24 в 12:18

За трета година Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември. Събитието ще предложи на младата аудитория богата програма, както и възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит...

обновено на 19.09.24 в 10:18

Милко Божков гостува с изложба в Бургас

Бургаската галерия „Пролет“ ще представи изложба живопис на Милко Божков. Откриването е днес, 19 септември, с вернисаж от 17 до 19 часа . Изложбата ще продължи до 19 октомври.  Милко Божков е роден 1953 година. Завършил е Художествената гимназия София и Националната художествена академия, специалност живопис. Носител е на националните..

публикувано на 19.09.24 в 09:06

Юлияна Антонова - Мурата представя новата си книга за Япония в Бургас

Юлияна Антонова – Мурата ще представи днес в Бургас новата си книга “Хай хай, Япония”. Тя е поредна в четирилогията посветена на островната държава, предишните й са „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан сан, Япония“. В новата има колекция от кратки разкази за хората в далечна Япония. В нея са включени конкретни случки,..

публикувано на 18.09.24 в 10:05

Майстори на карикатурата се събират в Черноморец

Кметът на Община Созопол получи шарж от един от най-добрите художници - хумористи, участници в Международния фестивал на хумора в изкуството „Черноморец се смее“ в морския град. Във фоайето на Народно читалище „Димо Николов 1908“ в Черноморец е експонирана изложба "Балканска карикатура" от фонда на Фондация „Имеон-Балкани“ с творби от популярни..

публикувано на 17.09.24 в 08:36

Близо 100 детски творби са включени в осмата книжка "Приказни истории с БНР - Бургас"

Над 300 деца са изпратили свои творби за участие в литературния ни конкурс „Приказни истории с БНР Бургас“. Те са от цялата страна, като освен от големи училища от областни градове, свои творби за изпратили и ученици от малки населени места. Близо 100 са истории, които след селекция от авторитетно жури са публикувани в осмата поредна..

публикувано на 16.09.24 в 09:40