Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В етнокухнята на РИМ - Бургас:

Директорът на Бургаския музей Милен Николов сготви пролетна гозба от Котленско

Рецептата е за свинско с лапад, зелен лук и гьозум

В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.

В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба. 




"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов. 

 

Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми. 

повече може да чуете в звуковия файл: 


Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов: 

"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."

повече може да чуете в звуковия файл: 


повече може да видите във видеото ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Гепов - фризьорът, който подстригва безплатно деца в неравностойно положение

Емил Гепов е фризьор отскоро и когато започва в тази професия решава, че трябва да го направи с благотворителен жест и за това подстригва безплатно деца в неравностойно положение. Той е на 29 години, семеен с едно дете. Преди е работил в сферата на туризма. Обиколил е много страни по света. Живял и работил е в Англия, Германия, дори на Канарските..

публикувано на 29.09.24 в 17:45

Надя Лашева, майка на две деца, се нуждае от помощ за лечението си от тежко заболяване

Надя Лашева е член на групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, преди месец тя разбира, че страда от рядък вид рак на костите, има 10-сантиметров тумор в коляното.  Тя е е майка на две деца, като дъщеря ѝ страда от муковисцидоза - генетично заболяване. Представихме ви я през юни 2022 година в рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“, в..

публикувано на 29.09.24 в 17:25

"ЕВА В НЕДЕЛЯ" НА 29 СЕПТЕМВРИ ОТ 13 ДО 15 ЧАСА ПО БНР-БУРГАС

В последната неделя на септември прегръщаме всеки подарен час топлина, но и усещаме как меланхолията на настъпилата календарна есен, се опитва да ни завладява с хладните утрини или ранното стъмняване. Сега е моментът за ново хоби.  Хобитата, които са глътка свеж въздух в изпълнения с напрежение и стрес делник, а после се превръщат в нещо повече,са..

обновено на 29.09.24 в 10:46

„Духът на Келтите 2024” ще се проведе днес в Бургас

Международен келтски фестивал „Духът на Келтите 2024”  ще се проведе днес пред експо център Флора в Бургас. Той се организира от сдружение "Историческо наследство", а за него пристигат участници от Ямбол, Пловдив и Румъния. Бургаското сдружение заедно с организаторите ще представи традиционните шотландски и ирландски игри, провеждани по келтските..

публикувано на 29.09.24 в 09:46
Мария Бакалова

Мария Бакалова в главната роля на нова комедия на Джейсън Джеймс

Мария Бакалова е получила главната роля в бъдещата комедия на Джейсън Джеймс  All Night Wrong (“Нощта на грешките”), съобщи БТА . Филмът е продуциран от независимата компания Resonance Film & Video, базирана във Ванкувър, Канада. Нейно дело са предишни филми на основателя ѝ, режисьора Джеймс, като „Изгнаник“ (Exile, 2023) и „Това особено чувство“..

публикувано на 28.09.24 в 12:26

Канят на средновековен събор “Помни славата -Туида 2024“ край Сливен

Средновековният събор “Помни славата -Туида 2024“ ще се проведе на крепостта "Туида" край Сливен. Това е осмото му издание и то ще се проведе от 4 до 6 октомври.   По време на събора групи с участници от цялата страна и чужбина ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ..

публикувано на 27.09.24 в 15:05

Бургаски старт на видеоклипа на песента "Здравей" на Мери Бойс Бенд

Мария Мутафчиева представи видеоклипа на новата си песен „Здравей“. Групата й „Мери Бойс Бенд“ го снима в края на август в Бургас. Мястото е емблематичният булевард „Богориди“ пред Археологическия музей.  Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Община Бургас. „Здравей” е първият  сингъл от новия албум на групата. Мери сподели, че е..

публикувано на 26.09.24 в 13:27