В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.
В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба.
"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов.
Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми.
повече може да чуете в звуковия файл:
Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов:
"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."
повече може да чуете в звуковия файл:
С все по-голямата популярност на работата от дома, ефективното обособяване на офис пространство у дома става приоритет за мнозина. Създаването на удобна и продуктивна работна среда може да подобри ефективността, да намали стреса и да осигури комфорт в ежедневието. В тази статия ще разгледаме шест практични идеи за оптимално организиране на домашния..
Любов, брак, деца…но какво, ако искрата угасне?! Инициативата „Седмица на брака“ цели именно да възвърне и заздрави връзката на двама влюбени. Събития, предизвикателства, семинари и дори конкурс за двойки са част от едноседмичното приключение за семейни и несемейни. Тя започва днес и ще продължи до 14 февруари. Инициативата е стартирала..
Екстериорът на дома е не само първото, което хората забелязват, но и елементът, който ежедневно ви посреща и изпраща. Той създава първото впечатление, определя атмосферата на пространството и представя вашия вкус и личен стил. Добрият екстериор не е красива визия – той трябва да бъде функционален, издръжлив и съобразен с предизвикателствата на..
Фондация „Майки за донорството“, чрез благотворителен онлайн базар , набира средства в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Тя е неправителствена организация, учредена преди 10 години от жени станали донори на репродуктивен материал. Целта й е да се информира обществото за необходимостта от даряване на яйцеклетки и сперматозоиди...
Музикален разказ за весела компания предлагат на своите почитатели група "Черно Фередже". Те ще гостуват тази събота в „Модерен театър“ в Бургас. Музикантите, заедно с Фънки обещават да покажат най-нестандартното от себе си и да накарат публиката да пее заедно с тях, песни познати на голяма част от аудиторията още от детството. Е дин от..
Много бургазлии се събраха, въпреки мрачното и прохладно време, пред сградата на Културен дом НХК, за да участват в работилницата, посветена на Китайската лунна нова година. Фестивалът на пролетта започна от обяд и продължава до 16 часа. В работилницата хората можеха да си направят хартиен китайски фенер, да си изтеглят специално..
В най-романтичния месец на любовта, виното и мечтите Етно кафене и музей ще изненада жители и гости на града с едно различно събитие, съобщават от Община Бургас. На 1 февруари от 14:00 часа всеки желаещ може да се присъедини към специална творческа работилница, която е насочена към визуално представяне на целите и мечтите за 2025 година. Организатор..
С все по-голямата популярност на работата от дома, ефективното обособяване на офис пространство у дома става приоритет за мнозина. Създаването на удобна..