Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В етнокухнята на РИМ - Бургас:

Директорът на Бургаския музей Милен Николов сготви пролетна гозба от Котленско

Рецептата е за свинско с лапад, зелен лук и гьозум

В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.

В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба. 




"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов. 

 

Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми. 

повече може да чуете в звуковия файл: 


Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов: 

"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."

повече може да чуете в звуковия файл: 


повече може да видите във видеото ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правят „Зона за безопасност на пътя“ в Бургас

На 23 и 24 август в района на Морска гара – Бургас ще се проведе шестото издание на Тийн Бум Фест, което ще включва иновативната „Зона за безопасност на пътя“. Целта на инициативата е да предостави на младите хора реално усещане за опасностите на пътя и да ги обучи как да реагират адекватно в критични ситуации. Посетителите ще имат възможността да..

публикувано на 18.08.25 в 16:00

Пъстро музикално лято за Мария Мутафчиева и "Мери бойс бенд"

Посещение на музикален фестивал в Мадрид, концерт в Котел, участия на лични и семейно празници с това е изпъстрено музикалното лято на Мария Мутафчиева и "Мери бойс бенд". Те се подготвят и за концерт  в края на август на остров "Света Анастасия" и с нетърпение очакват срещата с публиката си. Датата е  29 август, когато на късчето земя..

публикувано на 17.08.25 в 17:30

Гери Турийска - кулинар, пътешественик и артист по душа и призвание

Гери Турийска е писател, музикант и радиоводещ. Родена е в Казанлък, когато е 3 – годишна възраст семейството й се мести в Шейново, а след това заминава за Мюнхен, през 1993 година се установява в София.  Турийска е автор на текстове на Нина Николина, Графа, Мария Илиева, Рут Колева и др.Била е вокалистка на формацията Рубикуб.  Има..

публикувано на 17.08.25 в 16:00

12 момичета ще се борят за короната в конкурса "Кралица на Бургас 2025"

Конкурсът „Кралица на Бургас 2025“ предстои през следващата седмица. За короната ще се борят 12 момичета, на възраст от 15 до 22 години. Събитието ще бъде на нова локация, не в Летния театър, където се провеждаше до сега, а в центъра на Бургас, на площад Тройката пред Дома на НХК, съобщи Ваня Маринова, лицензиант на конкурса: "..

публикувано на 17.08.25 в 15:00

Ямбол ще си сътрудничи с японския град Наканоджо

На работна среща в Ямбол извънредният и пълномощен посланик на Република България в Япония Нейно превъзходителство Мариета Арабаджиева предаде на кмета Валентин Ревански официално писмо от кмета на град Наканоджо Шигеки Томару с конкретно предложение за побратимяване между двата града. „Поздравления за това, което видях и което виждам през..

публикувано на 16.08.25 в 09:35

Цвети Асенова: Обичам предизвикателствата, затова рисувам и върху стени, автомобили, лодки

Цвети Асенова е художник, който обича предизвикателствата. Освен на бялото платно, тя рисува и на стени, автомобили, лодки. Ще ви припомня, че тя изрисува стената на кея в Приморско. Темата е "морско дъно" и рисунките й покриха 120 квадрата, като превърнаха мястото в туристическа атракция. Цвети украси със свои пана и стените на..

публикувано на 13.08.25 в 10:00

World Taste Fest 2025 на Морската гара в Бургас от 15 до 24 август

World Taste Fest 2025 ще се проведе от 15 до 24 август на Морската гара в Бургас. Готвачи от Сърбия, Турция и Испания ще представят национални кухни и разнообразни ястия. В зоната на фестивала ще се предлагат класически италиански специалитети, паеля, бургери, сладолед и десерти. През лятото посетителите ще могат да избират и от коктейлно меню...

публикувано на 11.08.25 в 16:00