Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автори от 15 държави се представят в антологията "Преоткрити в словото“

| обновено на 28.05.24 в 12:37

Езикът на поезията събира в сборник произведенията на 42-ма автори от 15 държави. Съставител на антологията "Преоткрити в словото“ е бургаската поетеса Наталия Недялкова. Голяма част от поетите са сред участниците в Международния фестивал „Свято слово“ – Майски срещи на славянските творци, който се провежда ежегодно в Бургас. От литературния форум идва и идеята за сборника, разказва Недялкова.

 

"Този сборник е плод на дългогодишен труд, а идеята тръгна от фестивала "Свято слово", където се запознах с много интересни съвременни поети. Това е много важно, защото класиката я четем всички, но има много невероятни автори, които трябва да се познават, защото представляват най-новите направления в литературата и имат европейско и световно измерение".

За няколко години са се събрали достатъчно много стихотворения, за да се съберат в сборник, разказва още Наталия Недялкова. Голяма част от поетите са от Балканите и Европа, но има и от по-екзотични места, като например Антарипа Парашар от Индия. Интересната поетеса в момента е телевизионен водещ в Делхи. Освен това е принцеса, защото баба й е била кралица на Раджастан.

Илюстрациите към книгата са направени от Леетив Намдаг Жанчивин от Монголия. Освен художник, той е и поет, преводач,моден дизайнер и архитект, в същото време и дипломат, тъй като е почетен консул на Монголия в Скопие. 


Премиерата на сборника „Преоткрити в словото“ – Съвременни писатели в превод на Наталия Недялкова е днес от 18,30 ч. в Дом на писателя. Тя е част от програмата на тазгодишното 18-то издание на фестивала „Свято слово“.


Тази година гости на фестивала са: Ерик Ондрейичка и Зузана Куглерова от Словакия, Милутин Джуричкович и Желка Аврич от Сърбия, Виолета Танчева-Златева от РС Македония, Леетив Намдаг Жанчивин от Монголия и поети, писатели и преводачи от България: Ана Боянова, Мартен Калеев, Лидия Гълъбова, Иван Брегов, Димана Иванова, Асен Масларски – бард, Антония Филипова, Васил Люцканов и др. Фестивалът беше открит с литературно четене, а програмата продължава до 30-ти май с творчески срещи и посещения на емблематични за Бургас и региона места.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартина Караиванова и Красимир Аврамов в търсене на отговори на душата в изложбата „От Неси ме там“

Дълбоко емоционално завладяваща и философски провокативна е съвместната изложба на великотърновските художници Мартина Караиванова и Красимир Аврамов. Одухотвореност, вътрешната хармония, вяра, че има отговори и на най-самотните въпроси- това са първите впечатления от тази въздействаща колаборация. Експозицията е озаглавена „От Неси ме там“ и..

публикувано на 02.10.24 в 09:30

С изложба и анимация откриват фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" в Бургас

С обща изложба и анимационно кино за малки и големи ще бъде открит фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" тази вечер в Бургас. Организатор е гранд хотел и СПА "Приморец" в партньорство с Община Бургас. Преди завършвахме с изложба, сега откриваме с такава и в нея съм поканим изтъкнати творци, съобщи художественият директор на..

публикувано на 02.10.24 в 09:10

Анна Мутавска представя първата си изложба в родния си Бургас

Бургазлийката Анна Мутавска ще представи първата си изложба в родния си Бургас днес.  Произведения на Анна Мутавска са част от частни колекции във Франция, Испания, Канада и България.  Талантливата бургаска художничка споделя своето изкуство с необичайни спътници – джудистката Радка Генчева и световноизвестният стилист Кирил Василев, който работи с..

публикувано на 02.10.24 в 09:55

Звездно присъствие в седмото издание на фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест"

Звездно присъствие на седмия Фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" , който ще се проведе от 2-ри до 5-ти октомври в Бургас. Негов организатор е гранд хотел и СПА "Приморец" в партньорство с Община Бургас. Началото ще бъде дадено на 2-ти октомври в 17.30 ч. с откриване на фестивала с обща изложба на проф. Божидар Бончев, Стефан Божков, Калия..

публикувано на 01.10.24 в 16:30

Изтъкнати японски музиканти са солисти на симфоничния концерт на 4 октомври

Предстои официалното откриване на новия Сезон 2024/ 2025 на Държавна опера - Бургас. На 4 октомври  от 19 часа в залата на Операта маестро Деян Павлов  ще застане за диригентския пулт на симфоничния концерт с гост‐солисти от Япония: Кийоко Сакаи – пиано, Кожи Оказаки – фагот и Етцуко Оказаки – пиано.  Тримата музиканти са професори в..

публикувано на 01.10.24 в 14:56

Попълват отново националната система "Живи човешки съкровища - България"

Министерството на културата обяви процедура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища-България”, съобщават от Областната администрация в Бургас. Целта на фонда е опазването на нематериалното културно наследство с важно културно, историческо и художествено значение за България и неговото предаване на следващите поколения...

публикувано на 01.10.24 в 13:07

Започват Есенните литературни празници в Бургас

Есенните литературни празници се откриват днес в Дома на писателя в Бургас. Премиери на книги от поезия до криминална фантастика през целия месец октомври включва 28-то издание, организирано от сдружението на Бургаската писателска общност.    По традиция стартът на събитието ще бъде даден в първия ден на октомври, когато специален гост ще бъде..

публикувано на 01.10.24 в 10:50