Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН разширява възможностите за обучение чрез изкуствен интелект

Наталия Митева, зам.-министър на образованието.
Снимка: БТА

Разширяване на възможностите за обучение с помощта на изкуствения интелект планира Министерството на образованието и науката, стана ясно от думите на зам.-министър Наталия Митева на националния форум EDU Burgas - „Изкуствен интелект и социално – емоционално учене“, който се провежда днес и утре в морския град.

„Ние говорим с технологичните гиганти от началото на тази година за няколко неща. Първо, да вземем по-висок клас лицензи за голяма група училища – там, където те по-активно ползват целите екосистеми, тъй като в тези по-високи класове лицензи вече е внедрен изкуственият интелект. Това - през тестване какво е оптимално – ще бъде достъпно за всички“, каза Митева пред БНР – Бургас. Тя допълни, че успоредно министерството работи за допълнителното квалифициране на директорите и учителите. МОН има и споразумения с платформи с внедрен изкуствен интелект за безплатен достъп на цялата ни образователна система до техните инструменти.

Форумът се организира от Община Бургас и Регионалното управление на образованието с медийното партньорство на БНР - Бургас. Причината за въвличането на местната управа е амбицията ѝ Бургас да бъде сред лидерите в образователните иновации в България - коментира ресорният зам.-кмет Михаил Ненов, също официален гост на събитието. Общината ще провери какво е нивото на бургаските училища спрямо националното и световното на първата международна олимпиада по изкуствен интелект. Тя ще се проведе през август, а градът ще бъде неин домакин.

"Вече имаме регистрирани участници от над 40 държави по света, ще дойдат над 150 ученици и студенти, които са изкушени от изкуствения интелект. Това ще ни даде възможност да си "сверим часовника" - къде се намира българското, и в частност бургаското, образование по отношение на начина, по който тази революционна технология влиза в класните стаи", посочи Ненов.

Извън това на територията на Община Бургас, освен технологичните училища, има още няколко учебни заведения - едно от които е основно, в които се работи с изкуствен интелект. Планира се още нещо: "Предвиждаме да въведем няколко лаборатории по изкуствен интелект на територията на бургаските учебни заведения. Тече и поредица от обучения, така че преподавателите да се осмелят да използват този инструмент в класните си стаи, тъй като техните възпитаници вече го правят и е изключително важно да се движим заедно с една и съща скорост".

Възможностите на изкуствения интелект вече далеч надхвърлят писането на домашните за училище. Той може да прочете мислите ни и да принтира на лист хартия образите в главите ни, а електронни ленти за глава могат да покажат на учителя в класната стая чрез светлинен индикатор дали учениците са концентрирани или разсеяни. Последното изобретение вече е въведено в китайски училища, а примера даде в презентацията си Петър Петров - главен директор по изкуствен интелект в софтуерна компания.

"Изкуственият интелект може много и ще може все повече - прогнозира Петров. - Съвсем скоро ще бъде пусната безплатна версия, с която ще може да си говориш и ще бъде в телефоните, което значи, че още тази година децата ще могат да си говорят постоянно, гласово, съвсем естествено, като с човек с въпросния изкуствен интелект ChatGPT, който ще играе ролята на тяхното второ "аз". То ще бъде свързано с техните мисли, с техните дейности, с всичко, което правят. Ще бъде като сянка, винаги закачена за тях - естествено, за тези, които искат. Нещата, които може да направиш, анализите, решенията ще бъдат на съвсем различно ниво, когато имаш това нещо в джоба."

Нито за експертите в България, нито за тези по света е ясен отговорът на въпроса: "Къде трябва да се постави границата на използването на изкуствения интелект от етични съображения?". Попитан трябва ли и у нас, както е в Китай, изкуственият интелект да чете мислите на учениците в клас, Петров отвърна: "Аз показвам какви неща съществуват по света и докъде е достигнала технологията, за да разберем в какъв свят живеем, а дали трябва или не трябва е съвсем различен дебат. Може би много от тези неща не бихме искали реално да са публично и навсякъде внедрени. Надявам се да има все повече дебат по темата. Надявам се да има все повече регулации за тези неща и да имаме здравия разум да използваме хубавото и да поставяме граници: докъде стига хубавото и докъде - лошото".

В същата посока разсъждава и началникът на Регионалното управление на образованието в Бургас Петя Петрова. "Изкуственият интелект навлиза, а отговорите не съществуват на този етап в чистотата, в която очакваме да ги получим, за да можем да се справим със задълженията си. Трябва да имаме малко повече смелост в това да се научим да преценяваме трезво докъде това е безопасно за нас и водещото да е човешкото; това, което ни позволява да работим в мрежа, да се отнасяме добре един с друг и да градим по-добро качество на взаимоотношенията си", подчертава тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двойно повече студенти в бургаския филиал на Софийския университет

С двойно повече студенти започва втората си година бургаския филиал на Софийския университет. Днес академичната година бе официално открита в присъствието на ръководството на ВУЗ-а, студенти и гости.  Стабилизирана академична структура, с нови магистърски програми и още повече студенти отчете на старта на втората учебна година..

публикувано на 03.10.24 в 13:45
Община Сливен

Община Сливен ще награди учител и директор на годината

За първи път сливенски учители и директори на училища ще бъдат отличени с награди „Учител на годината“ и „Директор на годината“. Наградите ще бъдат връчени в навечерието на Международния ден на учителя – 5 октомври. Наградата е учредена от община Сливен.  Общо 12 са номинациите за наградите в двете категории.  Учители и директори от детски..

публикувано на 02.10.24 в 12:09

Протест в Бургас заради агресия в клас (ВИДЕО)

В Бургас родители протестираха заради агресия в клас. Втора седмица децата им не посещават училище заради проблемен ученик. Действията им подкрепят и учителите. Случаят е от трети В клас на бургаското училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Проблемът е от миналата учебна година, когато ученикът е прехвърлен от друго..

обновено на 02.10.24 в 10:57

Бургас е домакин на есенното изложение "Световно образование"

Юбилейното 20-то изложение „Световно образование“ ще стартира от София на 5 октомври. На следващия ден образователния форум е в Пловдив, а на 7 октомври е срещата с експертите в Бургас. Форумът е със 120 000 консултирани ученици и родители. За 30% от тях съветите на експертите са се оказали решаващи за избора на образование. С най-много заминали..

публикувано на 01.10.24 в 15:47

Откриха академичната 2024/2025 година в БСУ

Стотиците първокурсници, които прекрачиха прага на Бургаския свободен университет, бяха посрещнати в аулата на висшето учебно заведение. Над 1 200 са новозаписаните студенти в 10 бакалавърски, 42 магистърски и 8 докторски програми. БСУ отбелязва най-висок ръст в броя на чуждестранните студенти. В момента в БСУ се обучават над 130..

публикувано на 30.09.24 в 13:02
БСУ

БСУ открива академичната година днес

 Бургаският свободен университет ще открие в 10 часа новата академична 2024-2025 година.   Церемониите ще бъдат по Центрове, както следва: Център по хуманитарни науки – 10 часа, аула на БСУ; Център по юридически науки – 10.30 часа, зала 110; Център по информатика и технически науки – 11.00 часа, зала 207; Център по икономически и..

публикувано на 30.09.24 в 09:14

Кампанията“Отговорни в училище“ се открива днес в Бургас

Втората кампания“Отговорни в училище“ ще бъде открита днес с щафетно бягане в центъра на Бургас. Тя обединява родители, ученици, учители и институции, за да бъде създадена по-добра училищна среда, обясни инициаторът на акцията и основател на фондация“Оставам тук“ Румяна Гюркан в предаването "Булевард Демокрация". "В кроса ще се включат..

обновено на 29.09.24 в 08:31