Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След конкурса "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

Алберта Алкалай: Хубаво е да се вслушаме в гласа на младите

Снимка: Център "Алеф"

 Бургас беше домакин на Международния младежки литературен фестивал "Приятелство – език и спасение", който се проведе за трети път. Негов организатор е Центърът за еврейско-българско сътрудничество"Алеф". Основен акцент в него беше награждаването на победителите в единадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена."

Гост в предаването на БНР Бургас "Булевард Демокрация" бе председателят на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Невероятен беше интересът към нашия конкурс тази година, подчерта тя. 300  млади творци са участвали, фактът, че наблизо до нас бушуват военни конфликти, ги подтиква да се обърнат назад към историята и да се опитат да интерпретират уроците на миналото. Те издигат своя глас срещу войната, срещу геноцида и искат да се опази паметта на жертвите на Холокоста и на техните спасители:

"Младите хора се тревожат както всички нас за днешния ден, за бъдещето. Това е тяхната форма да кажат, че те също са в този свят, че тяхното сърце тупти в ритъма на съпричастността и хуманизма. Хубаво е да вслушаме и в техния глас."

Мен ме развълнуваха всички текстове, колкото и клиширано да звучи, каза още Алкалай:


 "Един млад човек отделя времето си, вниманието си, интереса си да пише за нещо, което е толкова далеч от него, а не е в Тик Ток или в някоя дискотека, това си е храброст.

Тези млади хора са се превърнали в истински изследователи, ходили са в държавни архиви, търсели са в библиотеки, издирвали са оцелели от времето на Холокоста, записвали са спомените им. Литературата е една форма,за да изразят своя интерес, своята гражданска позиция.

Тези, които са участвали с видеофилмите, те са направили художествени интерпретации, възстановки, изключително вълнуващ беше филмът, посветен на Ане Франк.

Момичето от Плевен, което взе първото място, разказва историята на една жертва-младеж, загинал в единствения концентрационен лагер в България Кайлъка.

Аз, която от години съм в тази тема, не спирам да научавам нови неща чрез тези млади творци!Възхищавам им се за искрата, за желанието да намерят нови истории и да ги разкажат по нов начин".

Децата, които идват тук от 12 държави, стават посланици на нашата кауза, поясни още Алберта Алкалай. Те знаят, че България успява да спаси своите евреи, разказват своите истории за индивидуални спасявания в Румъния, Полша, Унгария, Германия, Австрия и други. Алкалай посочи още:

"Децата говорят на един език-този на ценностите. Фестивалът се превръща във форум на приятелството и на хуманизма. Падат различията, падат границите и предразсъдъците."

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сагата с „Кораба“ в Поморие: Ще се обособи единствено зелен кът

В Поморие се проведе 18-о извънредно заседание на Общинския съвет. Единствената точка в дневния ред бе докладната записка на кмета Иван Алексиев относно поделянето на пространството около „Кораба“ в центъра на морския град. ОбС-Поморие не прие проекта за изменение на ПУП за мястото „Кораба“ С пълно мнозинство общинските съветници..

публикувано на 11.10.24 в 17:53

За седмица затварят част от бургаската ул. „Чаталджа“

Във връзка с реконструкция за подмяна на ВиК мрежата, от 09.30 часа на 12.10.2024 г. – събота, до 17.00 часа на 20.10.2023 г. - неделя, се въвежда временна организация на движението на ул. „Чаталджа“ - в участъка от ул. „Ген. Владимир Вазов“ до кръговото кръстовище с бул. „Тодор Александров“.  Движението на автомобили ще се осъществява еднопосочно от..

публикувано на 11.10.24 в 17:12

Започва гласуването за отличието "Лекар на Бургас" за 2024

В Деня на Свети Йоан Рилски и професионален празник на българския лекар – 19 октомври, ще бъдат връчени Годишните награди „Лекар на Бургас“. Те се присъждат в знак на признателност за труда, всеотдайността и професионализма на всички лекари на Бургас, посветили живота си на медицината и на призванието да се грижат за здравето на хората.  Всеки, който..

публикувано на 11.10.24 в 17:08

платена публикация
Националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува в Бургас

За пета поредна година националната образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува в Бургас . Домакин на събитието бе ОУ „Антон Страшимиров, където първокласници придобиха ценни знания от представители на Главна дирекция „Национална полиция“. Техен верен спътник в уроците бе и мечето TEDI. Кампанията има за цел да..

публикувано на 11.10.24 в 13:51

Плочки с клинопис на 3 хил. години от Вавилон са експонирани в Бургас

„Гласовете на Вавилон: Клинописни плочки от изгубената цивилизация“ е името на най - новата изложба, която можете да видите през следващите месеци в бургаския Археологически музей (ул. “Ал. Богориди” 21). Ценните експонати са предоставени от Исторически музей - Котел. Глинените плочки с клинопис от 6-ти век пр. хр. са дарени на библиотеката-музей в..

публикувано на 11.10.24 в 13:43

Задържаха двама за грабеж на пари, лични документи и телефон в Бургас

Двама криминално проявени мъже са задържани за грабеж на пари, лични документи и мобилен телефон от 51-годишен бургазлия. Случаят е станал  около 20.00 ч в района на автогара "Запад".  На потърпевшия са нанесени няколко удара, след което му отнели чантичка с лични документи, мобилен телефон и сумата от 2 700 лв.  По случая са проведени множество..

публикувано на 11.10.24 в 10:21

Обсъждат проект за определяне на минималната заплата

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на правителствено постановление за определяне на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2025-а година.  Документът предвижда размерът й да е 1077 лева вместо досегашните 933 лева. Заседанието е насрочено за 11 часа. По предложението няма консенсус между синдикатите и..

публикувано на 11.10.24 в 08:49