Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са отличниците по преференции и кои с най-малко гласове в Бургаска област

№1 по лични преференции в Бургаска област и на тези парламентарни избори е водачът на листата на ГЕРБ–СДС Жечо Станков. Подкрепа за него са дали 5570 избиратели. Бившият енергиен зам. министър традиционно събира най-много гласове, но добри лични резултати в коалицията  отбелязват още Любен Дилов–син с 1642 и Галя Василева с 1604 преференции. 

Във „Възраждане“ водачът Цончо Ганев взема 2420 гласа в своя полза, наполовина са тези за втория след него Борис Аладжов. От партията обаче е абсолютният шампион по преференции в национален план - 71 224 избиратели са предпочели с личен вот Петър Волгин - вторият в листата им за европарламента.

Бившият премиер акад. Николай Денков, който оглави листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" за Бургас получи  2676 гласа, а вторият Димитър Найденов– 1627. Новите лица на бургаската политическа сцена Емил Соколов на четвърта позиция и Михаил Михов от Несебър – на шеста също бележат впечатляващ вот – съответно 674 и 532 гласа.

Резултатите сочат още - 2578 души са направили отметка в бюлетината за Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".  Третият в листата - настоящият общински съветник от партията Тодор Иванов има 287 преференции.

В "БСП за България" вторият в листата Тодор Байчев изпреварва с 61 гласа водача Петър Кънев, за когото са гласували 840 избиратели. Байчев обаче не може да измести водача, в чиято полза се броят и бюлетините без отбелязана преференция. Добро представяне прави и четвъртият в листата Тодор Дямянов. Настоящият зам. кмет на Созопол събира 704 гласа.

Доволен от себе си може да бъде и Радостин Колев, който оглави регионалната листа на партия "Величие", станала седмата политическа сила в новия парламент.  Той получи 2495 гласа. 

При ДПС традиционно преференциите не са на почит и там всеки кандидат е взел по малко лична подкрепа, без изява на определена личност.  

От партиите, които остават извън парламента добро представяне прави бившият футболист и настоящ бизнесмен Милен Георгиев, водач за региона на "Синя България" с 627 преференции.

На другия полюс  сред водачите на листи - Георги Попов от "Български глас" и Димитър Митев от "Коалиция на розата" получават най-малка лична подкрепа в региона - по 8 гласа. С един повече има разследвания за измами с еврофондове Миньо Стайков, който водеше листата за региона на "Българско национално обединение". Общо за формацията му са гласували 38 души от областта.

А как ще бъде разпределена над 15 млн. лева годишна държавна субсидия за партиите? 

Право на 8 лв. на глас имат формациите, минали 4% бариера за влизане в парламента, както и партиите, които остават извън Народното събрание, но надвишават 1% от действителните гласове. За коалициите прагът е 4%.

Сред партиите, които ще получат държавна субсидия е "Морал Единство Чест", накратко МЕЧ на Радостин Василев. Формацията на бившият спортен министър, отцепил се от ИТН, преминал за кратко в ПП ДБ  взе близо 3 % от  гласовете и благодарение на това в партийната ѝ каса ще влязат около половин милион лева. 

Партия "Център" на разследвания за пране на пари олигарх Васил Божков също ще получи субсидия след като събра 1,2 процента от вота. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде даден третият мандат, ключът в момента е в ръцете на ПП-ДБ. Ако те надмогнат политическото си..

публикувано на 04.07.24 в 16:25

Общинските съвети на ДПС в Бургаско с отворено писмо до Ахмед Доган

Общинските съвети на ДПС в 13-те бургаски общини са изпратили отворено писмо до Ахмед Доган. В него те призовават почетния лидер на партията да обясни събитията от последните дни. Декларацията е публикувана преди ден на страницата във Фейсбук "Аз подкрепям Ахмед Доган". В нея се посочва: "ДПС се намира в един от най-трудните моменти от..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Пеевски: Ще върнем втория мандат веднага, ДПС ще бъде монолитно

ДПС ще върне веднага втория мандат за съставяне на правителство. Това заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Той добави, че страната върви към нови избори. "Вторият мандат, виждате, че няма подкрепа да се случи, те ясно го заявиха - ПП-ДБ, ГЕРБ, то обезсмисля нещата. Затова призовавам президента да забърза процедурата, да не я..

обновено на 04.07.24 в 14:46

Борисов отказва преговори за втори и трети мандат: Отиваме на избори!

"Правителство на ГЕРБ ще има, когато аз съм премиер. На шега го казвам, само за вас. Днес нали се шегуваме след вчерашния тъжен ден", обяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави още: "Вчера стана ясно, че отиваме на избори". На въпрос дали ГЕРБ-СДС ще подкрепи мандат, ако той отиде в ПП-ДБ, Борисов отсече:..

публикувано на 04.07.24 в 10:05
Служебният министър-председател Димитър Главчев и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в пленарната зала на Народното събрание.

НС изслушва премиера Главчев за срещата на НАТО, която президентът отказа да ръководи

Народното събрание ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев и министъра на отбраната Атанас Запрянов за подготовката за предстоящата среща на върха в НАТО във Вашингтон, която президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев отказа да ръководи . Прессекретариатът му извести решението му в края на юни и разясни мотива: държавният глава не приема..

публикувано на 04.07.24 в 07:27

Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98  депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. От парламентарната група на ДПС 30 депутати подкрепиха предложението, 14 бяха против, а един се въздържа. В кулоарите на..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от..

обновено на 03.07.24 в 15:57