Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна академия по рисуване ще се проведе в Бургас за шести път

Шестото издание на Лятна академия по рисуване за деца и ученици ще се проведе от 24 юни до 19 юли 2024 г. Организатор е Филиал на НХА, със съдействието на Общината. Това издание се посвещава на 100-годишнината от рождението на големия бургаски художник Георги Баев. Проектът „Лятна академия за деца и ученици към НХА – Филиал Бургас“ е подходящ за деца и ученици от 6 до 18 години

В периода от 24 юни до 19 юли 2024 г., в продължение на четири седмици, всеки делничен ден, от 9:00 до 17:00 часа, ателиетата на Филиала, разположени на втория етаж на Магазия 1 (Пристанищен комплекс Бургас), отново ще се изпълнят с малки художници.

Участниците, според сложността на задачите, ще бъдат разделени в две възрастови групи – от 6 до 10 години и от 11 до 18 години. С тях ще работят както настоящи студенти (бакалаври, магистри и докторанти) от различни специалности в НХА, така и алумни на Академията, завършили втора специалност „Теория и практика на художественото образование“.

Децата ще получат базови знания и творчески умения в следните направления:

– академично – рисуване от натура с графични и цветни материали;

– творческо – в различни ателиета по изящно и приложно изкуство, куклен театър;

– експериментално-креативно – екипни задачи, хепънинг и уъркшоп програма с утвърдени артисти

– креативни игри, лекции и филми за  Георги Баев;

– пленер;

– посещения на музеи и галерии.

Творческите ателиета, които се предлагат са: „Академично рисуване“, „Живопис“, „Графика“, „Илюстрация“, „Комикс“, „Сценография и кукли за куклен театър“, „Скулптура“, „Керамика“, „Икона“, „Костюми“, „Текстил“, „Плакат и картички с еко-кауза“, „Ателие 13+ “ за по-големите ученици и „ Куклена къща“ за най-малките.

Културната програма включва: лекции и рисуване в галерии и музеи, пленерно рисуване в Морската градина. 

В Уъркшоп програмата са предвидени срещи с утвърдени артисти: 

– Анжела Минкова ще запознае участниците с древната арабска техниха за рисуване върху вода „Ебру“;

– Дарина Пеева ще направи уъркшоп, в графичната база на НХА

Дневният график се организира в два блока: сутрешен – от 9:00 до 12:30 часа, и следобеден – от 14:00 до 17:00 часа, с обедна почивка между тях.

В края на проекта, в галерия „Ателие“ на НХА – Филиал Бургас (Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас), ще бъдат представени най-добрите произведения на участниците в шестото издание на ЛАДУ 2024 г.


По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грамофонът в Бургас отново става сцена на изкуствата

Летен детски празник около Грамофона ще се проведе този петък в Бургас. Осмото издание на събитието „Петъчен Грамоfon - Булевардни пърформанси в сърцето на лятото“ стартира в 10 часа с артистични акции, предлагащи  на децата възможност да се включат в инициативата „Да дадем нов живот на старите грамофонни плочи“, да рисуват Грамофона и моменти от..

публикувано на 04.07.24 в 14:19

Отменя се представлението "Моето мъжко момиче" в НХК тази вечер

Представлението “Моето мъжко момиче", което трябваше да се играе от 19:00 часа в Културен дом НХК се отменя, съобщават организаторите.  Те поясняват, че в сички билети могат да бъдат върнати от местата, които са били закупени.

публикувано на 04.07.24 в 12:27

Редакторите на "Море" със заявка за нови рубрики и визия на списанието

Бургаското списание "Море" е с нова визия и нови редактори - Добрина Топалова и Бина Калс. Това е вторият брой за тази година и първо издание след избора на ново ръководство на Сдружение "Бургаска писателска общност", което издава списанието с финансовото съдействие на Община Бургас. За акцентите в  обновената концепция и подбора на автори,..

публикувано на 04.07.24 в 11:36

В продажба са билетите за конкурса "Бургас и морето"

Два формата на "Бургас и морето" ще представят тази година българската авторска музика в края на юли. Освен традиционния Национален конкурс за песен "Бургас и морето", Община Бургас стартира и конкурс за млад изпълнител "Бургас и морето". Новият формат е своеобразно продължение на запазената марка на конкурса и е насочен изцяло към подкрепа и откриване..

публикувано на 03.07.24 в 16:28
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на концерта по повод 10 години БНР Бургас през 2022 година.

Лятното турне на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристига в Бургас

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристигат в Бургас с лятното си турне и с новия си албум. Заглавието и на двете е "!Удивителни Въпросителни?". Музикантите ще се качат на сцената на Летния театър в Бургас тази вечер от 20:30 минути. Според изпълнителят, първият сингъл "Заедно сами " е подготвил появата на албума, но самият албум..

публикувано на 03.07.24 в 11:34

Изложба разказва за символиката в българските пафти

Изложба „Пафтите – вселена от знаци“ ще бъде открита днес в Етнографската експозиция в Бургас. Тя гостува от Регионалния исторически музей в Русе и в нея са представени пафти от края на 19 и началото на 20 век. Представени са  39 ювелирни закопчалки за колан от колекция от над 200 чифта.  Коланните украшения са част от традиционното..

публикувано на 03.07.24 в 11:05

Балетна школа "Сияние" с дебютен спектакъл в Дома на НХК

Балетната школа "Сияние" с ръководител балетмайстор-педагог Габриела Стефанова днес ще представи детския танцов спектакъл "Празникът на сезоните". Събитието е от 18 часа в Дома на НХК.   Спектакълът е дебютен за децата от балетната школа към Народно читалище "Фар-1946г" в Бургас. Спектакълът е и магистърски проект по балетна..

обновено на 03.07.24 в 10:52