Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Възраждане" - Бургас искат повече контрол при спазването на обществения ред

Борис Аладжов припомни, че партията ще подкрепи правителство единствено с мандат на „Възраждане“

| обновено на 24.06.24 в 16:02

Общински съветници от ПП„Възраждане“ внесоха предложение в местния парламент да се засилят контролните функции на Общината по отношение на наредбите за опазването на обществения ред. Те визират образуващите се локални сметища около контейнерите в Бургас, безразборното паркиране на превозни средства и тротинетките в пешеходните зони на града. Това стана ясно на днешната пресконференция на регионалната структура на партията, преди утрешното заседание на Общинския съвет.
Бургаският депутат Борис Аладжов припомни, че партията ще подкрепи правителство единствено с мандат на „Възраждане“.


„За тази сесия, която предстои утре от „Възраждане“ внесохме едно предложение - да се засилят контролните функции на Общината, за спазване на обществения ред и нормативната уредба за това. Става дума за локалните сметища около контейнерите,  неправилното паркиране на автомобили по тротоарите, което възпрепятства преминаването на пешеходци, майките с детски колички и хората, които са с двигателни затруднения. 

Има и обсебени общински терени, това са улиците и поставените на тях туби с вода, за да се пазят паркоместа. Да не забравяме и карането на електрически превозни средства, каквито са тротинетките в забранените за тях места. За съжаление контролът особено през последните години е изключително занижен, най-вече в крайните квартали на Бургас. Там хората са оставени да се справят сами и се повтаря мантрата, че може там да се разчита на гражданското самосъзнание. 

Затова ние предложихме да се съставят графици, които да включват обходи, особено в комплексите и кварталите на Бургас, да бъдат целодневни, както и да следят за спазването на общинските наредби. В постоянните комисии към Общинския съвет, когато е гледано това предложение на „Възраждане“, съветниците са гласували с „въздържал се“. Не срещаме подкрепа от тях. Също отпор срещаме и от секретаря на Община Бургас Божидар Кънчев, който със странни доводи не приема тази идея, с оправданието, че не е редно ние да казваме на кмета как да си организира служителите, че УКОРС  (Управление при кризи, обществен ред и сигурност)
били малко. 

Направили сме справка, на щат са 31 служители на УКОРС.

Още няколко са важните акценти, свързани с утрешната сесия на Общинския съвет.  Единият е свързан с две спортни игрища, които да се дадат за безвъзмездно ползване срещу направена инвестиция. Срокът обаче е 30-годишен. Игрищата са в комплексите „Изгрев“ и „Славейков“. Този срок е притеснителен, според нас трябва да е 10 години. Това ще предложим в зала. 

Другата тема е свързана с един проблем за утрешната сесия. Изграждането на две кръгови кръстовища в к-с „Меден рудник“. Да, има нужда от отпушване на движението, всички знаем какви тапи се образуват на входа и изхода на комплекса. Едното от тези кръгови кръстовища е на пресечката на ул.„Захари Стоянов“ с „Георги Попаянов“.  Притесненията ни там са, че там се свързват два потока от превозни средства, едните идват от вътрешността на комплекса, а другите от останалата част на ж.к. и от посока Средец. Едно такова кръгово кръстовище не съм убеден, че ще реши проблемите, по-скоро може да ги задълбочи.  Към момента „Меден рудник“ има един вход към квартала. Ако започнат такива ремонтни дейности, които са по изграждане на кръгови кръстовища - задръстванията не си представям откъде ще започват и ще има огромни тапи, каквито са и в момента на Сарафово. “

Предвид политическата ситуация в момента и консултациите  на президента Румен Радев с три от политическите партии и коалиции, преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство, бургаският депутат на „Възраждане“ Борис Аладжов посочи:

„Ние нееднократно сме заявявали, че ще подкрепим единствено правителство с мандат на ПП„Възраждане“. В коалиция няма да влизаме. Още повече, че сборът на формациите, които са в Народното събрание показва, че в тази конфигурация, като изключим ДПС и ГЕРБ-СДС има 125 гласа, които могат да подкрепят евентуално правителство с мандат на „Възраждане“.

Още информация в репортажа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане" сигнализира областния управител за прегласуване на общинския съвет

Бургаската структура на „Възраждане“ сигнализира областния управител за "скандално" и "порочно", по думите на съветниците на партията, прегласуване в Общинския съвет на Бургас.  На последната сесия бе гласувана докладна записка на кмета, свързана с безвъзмездно ползване на спортно игрище в комплекс “Изгрев”. Дават се няколко предложения за срока,..

публикувано на 02.07.24 в 10:29

Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група - ГЕРБ-СДС - Росен Желязков. Кандидатурата му бе представена от лидера на партията Бойко Борисов, а пред държавния глава Росен  Желязков обяви структурата и състъва на кабинета,..

обновено на 01.07.24 в 09:18

Любен Дилов: Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство . Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов, лидер на "Гергьовден", и уточни, че се позовава на заявления на Бойко Борисов, но добави: "Но виждате, че ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго". Според Дилов формулата "правителство на..

публикувано на 30.06.24 в 10:43
Жечо Станков

Жечо Станков: Четирилентовите пътища в област Бургас ще помогнат за икономическото развитие на региона

Предизвикателствата пред общинските кметове в област Бургас са лошата пътна инфраструктура, нуждата от подмяна на ВиК мрежата, както и проблемите по програмата за саниране. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков след проведена среща между областния управител Мария Нейкова, кметовете и бургаските депутати.  Областният управител и..

обновено на 28.06.24 в 18:22

Андрей Рунчев, ГЕРБ-СДС: Кандидатът за премиер ще получи в понеделник папката от президента

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи папката за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Ще я получи кандидатът за министър-председател на коалицията. Името му ще стане ясно на 1 юли в 9 часа сутринта, беше лаконичен бургаският депутат и общински лидер на ГЕРБ Андрей Рунчев. За БНР Бургас той коментира работата на новото..

публикувано на 28.06.24 в 16:30

Президентът връчва първия мандат в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС. Това ще стане в понеделник от 9 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.  След приключилите вече консултации със седемте формации в 50-ото НС, държавният глава вчера отговори на..

публикувано на 28.06.24 в 12:33

Започва укрепване на свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол

Общинските съветници в Царево гласуваха за изработване на подробен устройствен план, с което започват действия по решаването на дългогодишния проблем със свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол. Предприемат се и незабавни действия по аварийно-възстановителните работи по мостовото съоръжение в кв. Мандрата и прилежащите улици към него,..

публикувано на 26.06.24 в 10:28