Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Дамите от дружество "ХОМ" приготвиха магданозени кюфтенца и грис халва

| обновено на 25.06.24 в 15:43

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически музей. В приготвянето на арменските специалитети участва и Арменското благотворително дружество „ХОМ". От 18.30 отново в двора на музея ще бъде представена книгата на д-р Мъгърдич Мелконян „Моят роден град Бургас. Спомени за времето от 1930 – 1945 година", която живо и увлекателно описва града от онези години.

Традиционни ястия с летен привкус приготвиха дамите от благотворително дружество "ХОМ". Маргарет Шиханян, която е председател на дружеството, сподели за рецептите:

"За вас ще приготвим лещени и магданозени кюфтенца. Лещените кюфтенца са подходящи, както за зимния, така и за летния сезон, защото може да ги направите и да стоят в хладилника доста време. Подходящи са също по време на пости, защото в тях няма нищо блажно. Вътре има леща, булгур, много зелени подправки-това, което е дала градината.-магданоз, босилек, пресен лук. Магданозът е присъства в много голяма част от арменската кухня. Любима зелена подправка е. В лещените кюфтенца ще има също булгур, зехтин, подправки като сол, черен пипер, малко лютив пипер, кимион, който също е сред любимите подправки в арменската кухня."



Азнив Саркисян е майсторка на грис халвата, демонстрира го и днес с приготвянето й в етнокухнята на музея. Арменките са добри кулинарки и държат на традициите, разказа тя:

"От дете гледах мама как готви и аз съм готвила вместо нея. Тези рецепти са събрани в специална книга, събрани са рецепти от хора от цяла България. Грис халвата се научих да я правя по този начин от една леля. Тя ми казваше-няма да пържиш, защото е вредно за стомаха. Печеш гриса във фурната, правиш сиропа и смесваш докато се сгъсти. Сваляш от огъня, покриваш с кърпа, за да поеме влагата и почваш да рониш с вилица, за да стане ронлива. Това е тайната!"

Още за арменската кухня и за работата на благотворително дружество „ХОМ“ ще ви разкрием в предаването „Ева в неделя“ във втория почивен ден след 13 часа.

Още чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Стойко Гагъмов с нова изложба в Приморско

Художникът Стойко Гагъмов откри на рождения си ден изложба в читалището в Приморско. Той е известен с това, че рисува портрети на известни личности върху скалите в морските ни курорти. В читалището са наредени 58 картини – портрети, пейзажи, животни и рисунки против войната. Изложбата ще може да бъде видяна до 14 септември, а художникът може да..

публикувано на 31.08.25 в 13:15

В Бургас от днес до Пантеона започва фестивалът на бирата

Традиционният вече фестивал на бирата ще събере любителите на кехлибарената напитка пред Пантеона в Морската градина на Бургас.  Събитието е петдневно и ще се проведе от днес, 27 август, до неделя - 31 август.  Участие са заявили рок банди, ще има над 300 вида бира от няколко континента и вкусна храна, твърдят организаторите от BulgariaMezi и..

публикувано на 27.08.25 в 09:40

Водно торнадо се появи край Синеморец

Водно торнадо се появи тази сутрин над Черно море край Синеморец, предаде БГНЕС. Явлението е видяно около 8.45 часа. Водното торнадо е вихър, образуващ се над водна повърхност. То представлява вертикална колона от въртящ се въздух, която свързва облака с водата. Условията за образуването му са топла водна повърхност, влажен и нестабилен въздух, силна..

обновено на 26.08.25 в 11:22

В Зоопарк Бургас могат вече да се видят редки мини магарета

Зоопарк Бургас представя на посетителите си нова атракция – двойка мини магарета с височина около 75 сантиметра. Те са сред най-редките представители на вида и са ценени в световен мащаб. Животните са мъжко и женско и се отличават с различни окраски – бяло с кафяви петна и кафяво с бели петна. Мини магаретата са известни със своя кротък характер и..

публикувано на 25.08.25 в 16:00

За балерината Петя Иванова сцената е наркотик, а кайт сърфингът бягство от реалността

Кайт сърфингът е най-атрактивният индивидуален ветроходен спорт, който много бързо набира популярност последните 20 год.  Кайтсърфърите се движат по повърхността на водата на малък сърф, като използват силата на вятъра със специално хвърчило за целта.   За една бургаска балерина реенето над вълните става любимо хоби. Повече от 20 години Петя..

публикувано на 25.08.25 в 13:00

Иван Костов, войник по професия и творец по душа, открива арт изложба в Бургас

Иван Костов открива днес изложбата си „Черно & Златно“.  Творецът не е професионален художник, но казва, че обича да рисува от дете. Т ой е военнослужещ, но в свободното си време, като хоби, взима четката и твори на белия лист, сюжети, които са го развълнували. Негови творби вече са участвали в международното биенале на Дома на..

публикувано на 25.08.25 в 12:30

Холивудският дизайнер Беркан Тюзунатач представи колекция кожени якета в Бургас

Известен в цял свят като „Дизайнер на знаменитости“, истанбулският творец Беркан Тюзунатач е носител на престижната награда „Най-доброто" и е любимец на редица холивудски звезди, сред които е представян като „мистериозния фаворит“ по време на събитията за Оскар.  Дизайнерът беше и една от модните сензации по време на  конкурса „Кралица на Бургас"...

публикувано на 25.08.25 в 12:00