Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Дамите от дружество "ХОМ" приготвиха магданозени кюфтенца и грис халва

| обновено на 25.06.24 в 15:43

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически музей. В приготвянето на арменските специалитети участва и Арменското благотворително дружество „ХОМ". От 18.30 отново в двора на музея ще бъде представена книгата на д-р Мъгърдич Мелконян „Моят роден град Бургас. Спомени за времето от 1930 – 1945 година", която живо и увлекателно описва града от онези години.

Традиционни ястия с летен привкус приготвиха дамите от благотворително дружество "ХОМ". Маргарет Шиханян, която е председател на дружеството, сподели за рецептите:

"За вас ще приготвим лещени и магданозени кюфтенца. Лещените кюфтенца са подходящи, както за зимния, така и за летния сезон, защото може да ги направите и да стоят в хладилника доста време. Подходящи са също по време на пости, защото в тях няма нищо блажно. Вътре има леща, булгур, много зелени подправки-това, което е дала градината.-магданоз, босилек, пресен лук. Магданозът е присъства в много голяма част от арменската кухня. Любима зелена подправка е. В лещените кюфтенца ще има също булгур, зехтин, подправки като сол, черен пипер, малко лютив пипер, кимион, който също е сред любимите подправки в арменската кухня."



Азнив Саркисян е майсторка на грис халвата, демонстрира го и днес с приготвянето й в етнокухнята на музея. Арменките са добри кулинарки и държат на традициите, разказа тя:

"От дете гледах мама как готви и аз съм готвила вместо нея. Тези рецепти са събрани в специална книга, събрани са рецепти от хора от цяла България. Грис халвата се научих да я правя по този начин от една леля. Тя ми казваше-няма да пържиш, защото е вредно за стомаха. Печеш гриса във фурната, правиш сиропа и смесваш докато се сгъсти. Сваляш от огъня, покриваш с кърпа, за да поеме влагата и почваш да рониш с вилица, за да стане ронлива. Това е тайната!"

Още за арменската кухня и за работата на благотворително дружество „ХОМ“ ще ви разкрием в предаването „Ева в неделя“ във втория почивен ден след 13 часа.

Още чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младоженци масово ходят на уроци за първия сватбен танц

Първият сватбен танц е спомен за цял живот, споделя Вероника Братанова, която е учител по балет. А най-радващото по думите й е, че хората, които идват при нея са изцяло с положителна нагласа - млади и влюбени. Дори за тези, които не са танцьори са необходими не повече от три до пет урока, но пък се получава нещо впечатляващо.  "Наистина..

публикувано на 16.02.25 в 11:52

Между 30 и 50 лева отделят бургазлии за букет

Между 30 и 50 лева отделят бургазлии за букет, а от миналата година подобно на увеличението на много хранителни продукти се наблюдава такова и при цветята. Това е особено видно около празници. Изключение не прави Деня на влюбените, както и предстоящия 8-ми март, разказа бургаския флорист Веселина Михайлова. "Парите за букет като цяло е..

публикувано на 14.02.25 в 10:05

Община Созопол организира фотоконкурс, посветен на любовта

Община Созопол организира фотоконкурс посветен на любовта към града. Той е под надслов " Созопол е любов"! На площада „Хан Крум” е изградена специална арка с пейка. Едно подходящо място за заснемане на любовно послание към Созопол. Снимките с послания могат да се изпращат до 28.02.2025 год.  на лични съобщения в групата на Община Созопол във..

публикувано на 13.02.25 в 17:11

Първият български естраден певец навършва 90 години

Димитър Йосифов, първият български естраден певец, навършва 90 години на 13 февруари. В "Нашият ден" разговаряме с легендата на българската естрадна музика – на фона на 75-то издание на Фестивала на италианската песен в Сан Ремо и малко преди да отпразнуваме деня на любовта и виното. Димитър Йосифов е човекът, изпял емблематични песни като Bella..

публикувано на 13.02.25 в 09:42

12 влюбени двойки от Бургас се ожениха в Седмицата на брака

12 влюбени двойки от Бургас избраха да си кажат заветното „Да“ в дните от 7 до 14 февруари. Тогава 29 държави по света отбелязват Международната седмица на брака. За най-специалния си ден младите семейства избраха Морското казино и ритуалната зала на ул. „Вардар“. Най-много двойки, цели пет, скрепиха съюза си на 8 февруари, събота.  В Деня на..

публикувано на 12.02.25 в 14:15

Столетник от Бургас с изненада от кмета Димитър Николов

Столетник от Бургас бе изненадан за рождения си ден от кмета Димитър Николов.  Георги Михалев навърши 100 години в компанията на своите роднини и съседи от к- с “Братя Миладинови”. Те са се подготвили с балони, торта и сладки, а подаръците залагат на свежи цветя в саксия.  В профила си в социалните мрежи градоначалникът написа:  " С дух на..

публикувано на 12.02.25 в 13:30

платена публикация
5 сложни ремонтни дейности, които да оставим на професионалистите

Всеки ремонт - независимо дали е на апартамент или къща, носи със себе си не само сериозни разходи, но и доста притеснения. За да спестят пари, много собственици решават да поемат част от работата в свои ръце. Но някои строителни дейности изискват специални умения и опит, и не са подходящи за самостоятелно изпълнение. Заедно с експертите от..

публикувано на 12.02.25 в 12:30