Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Дамите от дружество "ХОМ" приготвиха магданозени кюфтенца и грис халва

| обновено на 25.06.24 в 15:43

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически музей. В приготвянето на арменските специалитети участва и Арменското благотворително дружество „ХОМ". От 18.30 отново в двора на музея ще бъде представена книгата на д-р Мъгърдич Мелконян „Моят роден град Бургас. Спомени за времето от 1930 – 1945 година", която живо и увлекателно описва града от онези години.

Традиционни ястия с летен привкус приготвиха дамите от благотворително дружество "ХОМ". Маргарет Шиханян, която е председател на дружеството, сподели за рецептите:

"За вас ще приготвим лещени и магданозени кюфтенца. Лещените кюфтенца са подходящи, както за зимния, така и за летния сезон, защото може да ги направите и да стоят в хладилника доста време. Подходящи са също по време на пости, защото в тях няма нищо блажно. Вътре има леща, булгур, много зелени подправки-това, което е дала градината.-магданоз, босилек, пресен лук. Магданозът е присъства в много голяма част от арменската кухня. Любима зелена подправка е. В лещените кюфтенца ще има също булгур, зехтин, подправки като сол, черен пипер, малко лютив пипер, кимион, който също е сред любимите подправки в арменската кухня."



Азнив Саркисян е майсторка на грис халвата, демонстрира го и днес с приготвянето й в етнокухнята на музея. Арменките са добри кулинарки и държат на традициите, разказа тя:

"От дете гледах мама как готви и аз съм готвила вместо нея. Тези рецепти са събрани в специална книга, събрани са рецепти от хора от цяла България. Грис халвата се научих да я правя по този начин от една леля. Тя ми казваше-няма да пържиш, защото е вредно за стомаха. Печеш гриса във фурната, правиш сиропа и смесваш докато се сгъсти. Сваляш от огъня, покриваш с кърпа, за да поеме влагата и почваш да рониш с вилица, за да стане ронлива. Това е тайната!"

Още за арменската кухня и за работата на благотворително дружество „ХОМ“ ще ви разкрием в предаването „Ева в неделя“ във втория почивен ден след 13 часа.

Още чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Дни на отворените врати при Укритието за наблюдение на птици на Атанасовското езеро

Дни на отворените врати при Укритието за наблюдение на птици на Атанасовското езеро ще се проведат от днес до 21 май.  Инициативата е по повод Европейския ден на „Натура 2000“.  Посетителите ще могат да се включат в лекции за наблюдаваните птици, включително и на защитените видове.  От регионалната екоинспекция са подготвили модно дефиле с..

публикувано на 19.05.25 в 08:31

Бургазлията Вениамин спечели 13-тия сезон на "Като две капки вода"

Вениамин е безапелационния победител в 13-тия сезон на шоуто „Като две капки вода“. Пред 40 000 души на националния стадион „Васил Левски“ на финала той изпя песента на Краля на попа Майкъл Джексън They Don’t Care About Us, чието послание е свързано с борбата за равенство на всички хора по света.  Почетното второ място зае Михаела Филева с..

публикувано на 19.05.25 в 07:40

Димитър Атанасов предложи брак на ANIMA в "Като две капки вода"

Под аплодисментите на 40 000 души на стадион „Българския армия“ по време на шоуто "Като две капки вода" бургазлията Димитър Атанасов предложи брак на цигуларката Ана-Мария Тамахкярова, известна с артистичния псевдоним ANIMA. Това стана веднага след изпълнението на дуета Димитър & Христо на „Пак ще се прегърнем“ на „Фондацията“. Димитър..

публикувано на 18.05.25 в 22:34

Ренета Янева, фитнес инструктор: Гордея се със жените, които тренирам, създадохме общност на Доброто!

Ренета Янева е фитнес инструктор, но и жена с голямо сърце, която активно помага на хора в нужда като провежда благотворителни тренировки и дарителски кампании. Тя  се занимава със спорт от 12 години, първо е предлагала индивидуални тренировки по фитнес, а от 2 години и групови.  "Много се гордея с моите момичета! Те са усмихнати, позитивни..

публикувано на 18.05.25 в 17:00

В НАР "Деултум" канят на игри с римски шах в Нощта на музеите

За поредна година Общинският исторически музей – Средец ще се включи в инициативата Европейска нощ на музеите тази събота.   Това е най-значимата общоевропейска музейна изява по повод Международният ден на музеите – 18 май, професионален празник на музейните работници по инициатива на Международния музеен съвет (ICOM). Музеят е подготвил..

обновено на 17.05.25 в 15:10

Карнавал на биоразнообразието в Бургас въпреки дъжда

Пъстро шествие с карнавал на биоразнообразието постави началото на Зеления уикенд в Бургас. Въпреки дъжда, рекорден брой деца – 270 се включиха в традиционното събитие на фондация „Биоразнообразие“. Част от от тях преминаха по централните улици на града, облечени като морски обитатели и животни. Розови фламинги, рачета, рибки и дори медузи се..

публикувано на 17.05.25 в 09:46

платена публикация
Платена публикация: Кои са най-скъпите алкохолни напитки в света?

Гарантира ли високата цена изключителен вкус или по-скоро е отражение на статус? При луксозните алкохолни напитки стойността често се крие не само в качеството, но и в тяхната история, произход и емоционалния заряд, вложен в създаването им. Когато избираме питие, не само външният вид на бутилката, но и съставът му са от ключово значение, за да си..

публикувано на 16.05.25 в 09:59