Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Снимка: БГНЕС

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд.

Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за търсенето на решение стана предложената от държавата промяна в начина на предписване и отпускане на тези медикаменти.

Договарянето на нови правила, по които Касата да плаща на фармацевтите за поеманите на 100 процента лекарства, започна миналата седмица. Собственици на аптеки се обявиха против предложението цялата терапия на пациента да се изписва на една рецепта, като се запази плащането от 5 лева за изпълнена рецепта.

Одобрение не срещна и идеята за възможно частично изпълнение на рецепта в различни аптеки, като възнаграждението за тази дейност се разпределя пропорционално между търговците на дребно.

Процентно определяне на това възнаграждение спрямо стойността на лекарствата се счита за най-справедливия вариант, обясни в хода на разговорите с Фармацевтичния съюз Момчил Мавров, изпълняващ длъжността управител на Здравната каса.

По думите му така ще се отчита инвестицията, която аптеката прави, за да купи съответните медикаменти. За справедливо разпределение на средствата според свършената от аптеките работа се обяви председателят на съюза Димитър Маринов след вчерашната среща с ръководството на фонда.

От здравното министерство не са оттеглили предложенията за законодателни промени, с които се въвежда правило, че цената за изпълнение на електронна рецепта с напълно платени от Касата лекарства не може да надвишава стойността, на която фондът ще плати изписаните продукти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ендокринолог: Все повече мъже страдат от дисфункция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е контрольор на нашия метаболизъм, каза ендокринологът д-р Надя Делииванова, която работи в държавната болница в Бургас. Хормоните, които произвежда жлезата отговарят за нашето тегло, настроение, състояние на косата и кожата. Стресът и приема на определени храни могат да повлияят на щитовидната жлеза, която е много..

публикувано на 21.08.24 в 08:20
Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

Болница "Сърце и мозък" ограничава свободата на избор на пациента, но не подлежи на санкция

Безспорно установена е недобра практика на бургаската болница "Сърце и мозък" да издава рецепти, които са видими само в аптеката ѝ, но няма нормативно основание тя да бъде санкционирана, въпреки че тя ограничава свободата на избор на пациента.  Това е заключението на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов..

публикувано на 16.08.24 в 15:05

Ясни правила срещу нерегламентирания превоз на животни поиска полицията на епизоотична комисия в Болярово

Ясни правила при установяване на нерегламентиран превоз на животни поискаха служителите от МВР и Гранична полиция  по време на заседание на общинската епизоотична комисия в Болярово. Ветеринари: Рискът от чума по животните в общините Елхово и Болярово е изключително висок В крайграничната община рискът от разпространение на чума по дребните..

публикувано на 15.08.24 в 10:52

Ендокринолог: Правилният начин на живот помага по-лесно да се мине през менопаузата

Балансът в храненето и спокойствието са ключови методи за справяне в периода на менопаузата. Това съветва ендокринологът д-р Надя Делииванова, която работи в държавната болница в Бургас. В тази част от живота на жената настъпват хормонални промени, като започват да се наблюдават признаци години преди да настъпи менопаузата. Процесът е..

публикувано на 14.08.24 в 08:45

И днес бърз тест до Часовника за ХИВ/СПИН в мобилна лаборатория

И този понеделник, 12 август, от 10:30 часа до 12:30 часа на Часовника  ще се извършват доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест в мобилна лаборатория. Поводът е стартиране на националната лятна АНТИСПИН кампания, която тази година ще се проведе под мотото: „Безопасна ваканция“. Лятната антиСПИН кампания..

публикувано на 12.08.24 в 11:33

Добра новина: Подобрява се детето, прегазено от трактор на плажа

Състоянието на детето, прегазено от трактор на плаж в Созопол, се подобрява, съобщи Нова тв. Точно преди 10 дни 9-годишното момченце бе настанено с множество наранявания в отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас. То пострада тежко, след като бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. Качвайки се на нея,..

публикувано на 12.08.24 в 10:58

Държавата отпусна още 14 млн лв за новата болница в Ямбол

С 14 379 000 лева се у величава акционерното участие на държавата в капитала на „Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ в Ямбол. Това реши днес  Министерският съвет. Средствата от увеличението на капитала ще се разходват за доставка и монтаж на инсталация за медицински газове, медицинско обзавеждане и оборудване, както и..

публикувано на 07.08.24 в 15:20