Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключиха подводните проучвания в залива Ченгене скеле до Бургас

3
Снимка: РИМ Бургас



През месец юни са проведени подводни издирвания на археологически обекти в залива Ченгене скеле. Те бяха организирани от Регионален исторически музей – Бургас със средства на Общината.

Проучванията са извършени от екип на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов. Изследвани са 5 зони, разположени на различни места в залива.

  • Зона със стъклени съдове

Тук през 2020 и 2021 г се откриха десетки фрагменти от стъклени предмети. Установено е, че плитчината е на дълбочина -2 – -2,5 м, с площ от около 15 дка с каменисто дъно. Изказано е предположението, че е възможно стъклата да са изсипан товар от лодка или кораб по време на буря и силно вълнение, което допълнително е засилено от плитчината и стърчащите скали.


Вероятността останките на кораба, превозващ стъклените съдове, да е в близост до мястото на откриване на стъклените фрагменти е много голяма. Основание за тази хипотеза ни дават откритите под вода няколко фрагмента от железни котвени вериги и силно фрагментирани керамични съдове носещи белези на керамично производство най-общо за Късното средновековие и Възраждането.

До началото на таз годишната подводна експедиция колекциите от стъклени находки от коментираната зона на Националния исторически музей и Регионалния исторически музей – Бургас включват 310фрагментирани и цели съдове, които прилежно са описани и публикувани.

През юни 2024 г. са открити нови 112 цели и фрагментирани стъклени съдове. Успех на водолазния екип е локализирането на зоната с най-голяма концентрация на стъклени находки.

Новите находки са важен извор на информация за слабо изследваната тема за потреблението, търговията и производството на стъкло на Балканите през Късноосманския период. До този момент е предложена хипотезата, че съдове най-вероятно са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция, през втората половина на XVI в. или началото на XVII в. Тук въпроса за точната датировка на стъклените предмети и вероятното корабокрушение остава открит още повече, че мястото около рифа не е допроучено.

  • Зона с концентрация на фрагменти от керамични съдове от Елинистическата епоха

Втората зона е маркирана при случайно откриване на керамично струпване западно от зоната със стъклата. Тя достига плитката част на западния бряг на залива и варира в дълбочина от 5 до 1, 5 м. На площ от 100 кв. м. е открито керамично струпване с фрагменти от елинстически строителна и битова керамика. Сред находките следва да откроим малък оловен щок от римската епоха и каменна рибарска тежест.


  • Зона около нос Чироза

Разположена е източно от нос Чироза и обхваща площ приблизително от 400 кв. м. При подводните огледи видимостта е била ниска. Установен е голям нанос от пясък. За разлика от предишните проучвания в зоната липсват находки с изключение на фрагменти от елинистическа строителна керамика и каменни бойни ядра.

  • Късносредновековен пристан (скеля) Ченгене скеле

Основната скеля в залива Ченгене скеле е била разположена в югоизточния край на едноименния залив и на 1 км югозападно от днешното Рибарско селище. Този пристан е често коментиран в запазените писмени сведения на европейските дипломати от XVIII-XIX век. На сушата от тази зона започва местността Кюмюрлука – място от което преди 100-200 години са се товарели дървени въглища.

При огледа е открита концентрация на фрагменти от късноантични и средновековни амфори. От средновековните предмети са разпознати части от амфори тип III по Гюнсенин с датировка XII-XIII век.

Всъщност керамичните находки доказват установена хилядолетна традиция в усвояването на тази част от залива за товарно-разтоварни дейности.

  • Манастирско пристанище

За т. нар. манастирско пристанище срещу остров Св. Анастасия на материка споменава Ив. Карайотов. Според него средновековният метох “Свети Георги” се е намирал на нос Чукаля, в съседство с манастирското пристанище, обслужващо остров Света Анастасия. Сведения по темата откриваме в ръкописа от1884 г. на бургаския възрожденец Стоян Шивачев. Той споменава, че „на изток то (Ченгене скеля) граничи с малкия борун Чокаля гдето е и манастирското малко пристанище и манастирския метох и кория.... В старо време този манастир бил много по-благосъстоятелен от сега и тогава освен множеството впрегатен и за подвоз едър добитък имал и малка една марина - малки и големи лодки и каици и много гости от риболовци, от които днес има още няколко “.

Но къде точно се е намирало това изнесено второ манастирско пристанище? Върху българската военна карта от 1907 г. източно от нос Чукалята е отбелязан пристан св. Анастасия. Морският подход към остров Св. Анастасия е ставал от малкото заливче Бухос разположено между нос Каремидар бурун и нос Чукалята. Заливът е защитен от север от нос Чукалята. Тук според Димитър Янчев (председател на рибарско сдружение „Морски сговор“)е бил изграден голям кладенец.

При подводен оглед в залива са намерени фрагменти от керамични съдове от XVIII-XIX век, както и части от късноантични амфори. Открити също така железeн рог от котва.

Проведените проучвания през лятото на 2024 г. допълват историята на залива Ченгене скеле с нови данни и находки. Очертава се изключително перспективна зона за подводни разкопки в югоизточната част на залива.

Новите находки ще бъдат експонирани в археологическия музей на Бургас след консервация от специалисти.

повече може да чуете в звуковия файл: 
По публикацията работи: Ивайло Пеев Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 18:27

Най-голямата костенурка на Балканите е в бургаския зоопарк

Най-голямата костенурка на Балканския полуостров от вида африканска сулката живее в зоопарка на Бургас. Рафаелло тежи над 60 килограма и носи името на герой от филмчето "Костенурките нинджа". От няколко дни той се радва на компанията на четири женски от същия вид. Две от дамите са на 12 години, а другите на 2. Те все още не са осиновени и очакват..

публикувано на 05.08.24 в 16:07

Организаторът на SPICE Music Festival приготви паеля в Бургас

Паелята се е превърнала в световноизвестно ястие и набира все по-голяма популярност и у нас. Никой не може да устои на добре приготвената паеля. А  за първи път в Световния шампионат за приготвяне на паеля, който се провежда за 7-ма поредна година в Испания, има българско участие.  На 20-ти септември, във Валенсия, до финала на кулинарната надпревара..

публикувано на 04.08.24 в 10:57

В Поморие посрещат Нептун

Владетелят на моретата и океаните Нептун пристига днес в Поморие. По традиция неговото посрещане ще бъде предшествано от парад на ветроходни съдове, който ще започне от 20.30 ч. от Стария кей.  Нептун и неговата свита от русалки ще слязат на кея 30 минути по-късно.  Специалното събитие се организира от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ и е..

публикувано на 04.08.24 в 10:22

платена публикация
Непреходна красота: какво трябва да включва ежедневната ни рутина в зряла възраст?

Когато навлизаме в зряла възраст, често започваме да се притесняваме, че изминалото време започва да си личи. Ако искаме да запазим своята красота, е изключително важно да възприемем навици, които подобряват цялостното ни благосъстояние. Интегрирането на балансирана диета, поддържането на добра хидратация, използването на подходящи продукти за грижа..

публикувано на 31.07.24 в 13:54

Електронна музика в парк "Росенец" - втори ден на Sun Tribe Open Air

Днес продължава петнадесетото издание на безплатния фестивал на открито Sun Tribe Open Air. Фестивалът за електронна и транс музика се провежда в парк "Росенец“.  Програмата в двата фестивални дни включва диджеи и изпълнители в най-разнообразни музикални стилове.Втората вечер както и досега е посветена на качествената транс музика като публиката..

публикувано на 27.07.24 в 08:25

Започва фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа"

На централния площад в Малко Търново в 10 часа започва фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..

обновено на 27.07.24 в 08:10