Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

Автор:
Снимка: Agri.bg

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г.

Промяната цели да предостави възможност на земеделските стопани да разполагат с повече време за подготовка и предоставяне на изискуемите документи за одобрение за участие и получаване на плащане по интервенциите в областта на околната среда и климата.

В предложението за предоставяне на по-дълъг срок не са идентифицирани допълнителни рискове по отношение на осъществявания контрол и своевременната обработка на подадените заявления.

Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикувания документ е до 21 юли 2024 г., включително: https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-naredba-za-izmenenie-na-naredba-10080724/

ЕК не разреши увеличаване на поливните площи у нас. Това стана ясно след комуникация между Комисията и българското земеделско министерство. Ще бъдат допустими инвестиции само в съществуващите до момента напоителни инсталации. Агроведомството публикува за ново обществено обсъждане подмярката за инвестиции в напояването.

Общият бюджет е близо 98 млн. лева. Минималният размер на допустимите разходи за един проект е малко над 29 000 лв., а максималният – малко над 880 000 лв. Финансовата помощ за одобрените проектни предложения е до 50% от общия размер на допустимите разходи.

Целта на тази процедура е земеделието у нас да стане по-конкурентно като се подобри ефективността при потреблението на вода за напояване.

Допустими кандидати са регистрирани земеделци и признати групи или организации на производители в секторите "Плодове и зеленчуци", "Животновъдство" и "Етеричномаслени и медицински култури".

Предимство ще имат проекти на кандидати, които до момента не са финансирани по подмярка 4.1, и такива, които са до 40-годишна възраст.

Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикувания документ е до 16 август.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През септември започва асфалтирането на път III-907 Босна-Визица

През септември ще започне асфалтирането на първите 12 км от основния ремонт на третокласната пътна отсечка Босна–Визица, съобщи АПИ. В момента изпълнителят приключва довършителните дейности по подготовка на трасето преди да започнат асфалтовите дейности. Изградена е новата конструкция, довършва се отводняването. Общата дължина на отсечката,..

публикувано на 20.08.24 в 15:22

Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала, изложба и театър

Община Бургас анонсира следващия туристически уикенд, изпълнен с много събития. Тогава ще се проведе "Егаси феста" на Морска гара, който ще събере меломани за страхотна среща с редица изпълнители. Музикалният фестивал се завръща за второ издание на 23 и 24 август. Събитието ще включва над 20 хип-хоп изпълнители от българската и световната сцена. В..

публикувано на 20.08.24 в 12:49

Туристическия бранш е в протестна готовност

Туристическият бранш е в протестна готовност и обмислят граждански протест на 27-ми август заради компенсациите за скъпия ток. Те са одобрени, но не и влезли реално в сила. Така от бранша, който е един от най-енергоемките, продължават да плащат скъп ток, който в определени часове достига над 1000 лева за киловат час. Според експерти причината за..

публикувано на 20.08.24 в 12:17

Министерството на туризма проверява за мними екскурзоводи в Созопол и Несебър

Продължават съвместните контролни проверки на Министерството на туризма с Комисията за защита на потребителите и Министерство на вътрешните работи на лица за законовото упражняване на професията „Екскурзовод“ и предоставяните от тях услуги за спазване на законовите изисквания по Черноморието и във вътрешността на страната. В началото на месеца са..

публикувано на 20.08.24 в 10:38
Павлина Илиева

Законопроект в туризма отваря не една, а две врати за сива икономика

Законопроектът за изменение на Закона за туризма отваря не една, а две врати за сива икономика - предупреди председателят на "Обединение за туризма" Павлина Илиева в интервю за БНР Бургас.  Основната цел на внесения от ресорното министерство проект е създаването на гаранционен фонд в туризма , чрез който да бъдат обезщетявани клиентите при..

обновено на 20.08.24 в 09:17

Два пъти по - ниски добиви на слънчоглед в Бургаско

Два пъти по – ниски добиви на слънчоглед в Бургаско отчитат земеделските стопани през тази година. С близо две седмици по – рано  започна прибирането на зърнената култура заради високите летни температури, а средните добиви са едва 100 кг/дка , съобщи пpeдceдaтeлят нa Haциoнaлнaтa acoциaция нa зъpнoпpoизвoдитeлитe Илия Πpoдaнoв...

публикувано на 20.08.24 в 08:20
Сезонните плодове поевтиняват.

Сезонните плодове поевтиняват

Поевтиняване на сезонните плодове отчитат през седмицата от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По-ниска е цената на прасковите, кайсиите, дините и пъпешите. Поскъпват лимоните и бананите. Поевтиняват оранжерийните краставици, морковите, зрелият лук кромид и зелените чушки. Повишава се цената на зелето, доматите и картофите. Кравето..

публикувано на 18.08.24 в 08:42