Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за кредитен рейтинг:

Финансовото състояние на Бургас е по-добро от средното и за страната, и за областните центрове

Димитър Николов, кмет на Бургас
Снимка: БТА

Многобройни външни икономически и политически фактори са оказали натиск върху бюджета на Община Бургас за 2023 година, но въпреки тях тя е запазила финансовата си самостоятелност. Това посочва кметът Димитър Николов в доклада си към отчета за изпълнението на бюджета за миналата година, който е внесен в Общинския съвет. Заключението му е потвърдила и Агенцията за кредитен рейтинг, която след преглед на финансовото състояние е заключила, че през 2023 г. Бургас запазва по-благоприятната си позиция спрямо средните равнища за страната, както и спрямо средните за областните центрове. Тя е потвърдила и рейтингите на общината, пише още в доклада на кмета.

Началният план по бюджета на Община Бургас за 2023 година е бил в размер на близо 400 млн. лева, а индикативният годишен разчет за сметките за средствата от ЕС – 66 млн. Към края на годината бюджетът е бил близо 450,8 млн. лева, увеличен след добавянето на трансфери и средства от централния бюджет, от министерства и ведомства и след корекции, извършени по заповеди на кмета и след решения на Общинския съвет. 

През 2023 г. разходите на Бургас са се увеличили с близо 78 милиона лева спрямо предходната година  и са били общо около 376 млн. 138 млн. лева от тях са били за местни дейности и за дофинансиране на държавни дейности, с над 30 млн. повече от 2022 г. Приходите на общината са 375,808 млн. лева, а изпълнението на годишния план – 83,4%.

Ръст на разходите

От 78-те милиона лева ръст на разходите най-голямата допълнителна сума е за образованието - близо 32 млн. лева. Причината е провежданата национална политика за увеличаване заплатите на учителите и непедагогическия персонал, както и за освобождаване на родителите от такси за детски градини, разяснява кметът Николов в доклада си. На второ място по номинален ръст е функция "Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда" - с 23,6 млн. лева. Сред причините за ръста той посочва и инфлацията. 

Увеличили са се и общинските разходи, тъй като от 23-та година Бургас включи допълнителни второстепенни разпоредители с бюджета, сред които са кризисен център, защитено жилище, дневен център за хора с множествени увреждания и др.

При приходите има преизпълнение по почти всички показателиОбщинските предприятия, например, са реализирали с 20,4% повече приходи спрямо 2022 г. Що се отнася до едно от тях – „Транспорт“, най-голямото перо е за платеното паркиране. Бургазлии и гостите на града са внесли близо 4,8 милиона лева и половина в общинския бюджет, за да паркират.

Общината няма просрочени задължения.

Отчетът за изпълнението на бюджета на Бургас за 2023 г. ще бъде подложен на публично обсъждане тази вечер. То е насрочено за 17.30 часа в заседателна зала №1 в сградата на общината на ул. "Александровска" №26.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През септември започва асфалтирането на път III-907 Босна-Визица

През септември ще започне асфалтирането на първите 12 км от основния ремонт на третокласната пътна отсечка Босна–Визица, съобщи АПИ. В момента изпълнителят приключва довършителните дейности по подготовка на трасето преди да започнат асфалтовите дейности. Изградена е новата конструкция, довършва се отводняването. Общата дължина на отсечката,..

публикувано на 20.08.24 в 15:22

Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала, изложба и театър

Община Бургас анонсира следващия туристически уикенд, изпълнен с много събития. Тогава ще се проведе "Егаси феста" на Морска гара, който ще събере меломани за страхотна среща с редица изпълнители. Музикалният фестивал се завръща за второ издание на 23 и 24 август. Събитието ще включва над 20 хип-хоп изпълнители от българската и световната сцена. В..

публикувано на 20.08.24 в 12:49

Туристическия бранш е в протестна готовност

Туристическият бранш е в протестна готовност и обмислят граждански протест на 27-ми август заради компенсациите за скъпия ток. Те са одобрени, но не и влезли реално в сила. Така от бранша, който е един от най-енергоемките, продължават да плащат скъп ток, който в определени часове достига над 1000 лева за киловат час. Според експерти причината за..

публикувано на 20.08.24 в 12:17

Министерството на туризма проверява за мними екскурзоводи в Созопол и Несебър

Продължават съвместните контролни проверки на Министерството на туризма с Комисията за защита на потребителите и Министерство на вътрешните работи на лица за законовото упражняване на професията „Екскурзовод“ и предоставяните от тях услуги за спазване на законовите изисквания по Черноморието и във вътрешността на страната. В началото на месеца са..

публикувано на 20.08.24 в 10:38
Павлина Илиева

Законопроект в туризма отваря не една, а две врати за сива икономика

Законопроектът за изменение на Закона за туризма отваря не една, а две врати за сива икономика - предупреди председателят на "Обединение за туризма" Павлина Илиева в интервю за БНР Бургас.  Основната цел на внесения от ресорното министерство проект е създаването на гаранционен фонд в туризма , чрез който да бъдат обезщетявани клиентите при..

обновено на 20.08.24 в 09:17

Два пъти по - ниски добиви на слънчоглед в Бургаско

Два пъти по – ниски добиви на слънчоглед в Бургаско отчитат земеделските стопани през тази година. С близо две седмици по – рано  започна прибирането на зърнената култура заради високите летни температури, а средните добиви са едва 100 кг/дка , съобщи пpeдceдaтeлят нa Haциoнaлнaтa acoциaция нa зъpнoпpoизвoдитeлитe Илия Πpoдaнoв...

публикувано на 20.08.24 в 08:20
Сезонните плодове поевтиняват.

Сезонните плодове поевтиняват

Поевтиняване на сезонните плодове отчитат през седмицата от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По-ниска е цената на прасковите, кайсиите, дините и пъпешите. Поскъпват лимоните и бананите. Поевтиняват оранжерийните краставици, морковите, зрелият лук кромид и зелените чушки. Повишава се цената на зелето, доматите и картофите. Кравето..

публикувано на 18.08.24 в 08:42