Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царево предлага фестивали, плажове и планинска прохлада

Снимка: Община Царево

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа. 

Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни морска общини в разгара на лятото. Покрай подранилите жеги сезонът в тази част на Южното ни Черноморие стартира още към края на месец май, когато хотели в Лозенец и в Царево посрещнаха първите нетърпеливи летовници от Полша и Чехия, научаваме от Марин Киров, кмет на община Царево в интервю за Радио България. Според него все повече българи и чужденци са склонни да закупят ваканционен имот и да прекарват почивката си в местните курортни селища. Как върви сезонът и какво ново има тази година?

Плаж „Лозенец“
Плаж „Лозенец“

"При нас има много хора от Русия и Украйна, собственици на имущество във ваканционните комплекси на село Лозенец – казва Марин Киров. – Имаме и много туристи от Полша и Чехия, тъй като в Лозенец и в Царево има хотели на туроператори, които традиционно работят на този пазар. Посрещаме гости от Финландия и Германия. Стремим се да привличаме и българските туристи, но и хора, които не просто да летуват тук, но да си купуват имоти, апартаменти, къщи в Лозенец, Ахтопол и Царево. Това е по-сериозният сегмент на туризма, който целим – хора, които имат имущество тук и се връщат постоянно."



"Селата Костѝ, Българи, където са запазени традиционните нестинарски игри. Имаме невероятни шедьоври на вярата – съхранени църкви, параклиси…. Имаме много обичаи, които могат да бъдат показани. Предлагаме фестивален туризъм в тези села с празници, посветени на музиката, на местната кухня и обичаи. Така че при нас човек може да съчетае почивката на море с докосване до автентичния странджански фолклор и кухня" – казва Марин Киров.

За летните месеци общината е подготвила богата културно-развлекателна програма с поредица от фестивали и хепънинги на открито. Почти за всяка вечер е предвиден концерт, изложба, театрален спектакъл или фолклорни изяви.

"Тази година освен традиционните джаз фестивали, "Арт потока" (бел.ред. Фестивал на изкуствата в Царево), чествания на празници, като нестинарския празник, ние стартирахме сезона с една нова арт инициатива в село Лозенец, където световно известни графити артисти изрисуваха цялата стена на рибарския кей. Това е най-големият графити проект по Черноморието ни. Стената е дълга около 80 м, изрисувана е с морски обитатели. Предстоят няколко нови арт проекта в Ахтопол и Лозенец. А традиционният рибен фест, който ще се проведе в Царево на 7 септември, ще бъде надграден с едно много сериозно лазерно шоу" – обещава Марин Киров.

През последните месеци общината е успяла да привлече значителни средства по линия на европейски програми, както и от държавния бюджет. В момента в Царево се изгражда чисто нов медицински център, който ще обслужва и туристи. И още:

"Започваме изграждането на многофункционална спортна зала, както и на футболен терен – съоръжения, които ще допринесат за удължаване на туристическия сезон и за привличане на спортисти, футболни отбори и т.н. Също успяхме да привлечем и средства за основен ремонт на пътищата до странджанските села Фазаново и Бродилово. Общината инвестира в цялостната инфраструктура, така че да подобрим живота на местните хора и престоя на нашите гости" – каза в заключение Марин Киров.

Вижте още:

Снимки: Община Царево




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През септември започва асфалтирането на път III-907 Босна-Визица

През септември ще започне асфалтирането на първите 12 км от основния ремонт на третокласната пътна отсечка Босна–Визица, съобщи АПИ. В момента изпълнителят приключва довършителните дейности по подготовка на трасето преди да започнат асфалтовите дейности. Изградена е новата конструкция, довършва се отводняването. Общата дължина на отсечката,..

публикувано на 20.08.24 в 15:22

Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала, изложба и театър

Община Бургас анонсира следващия туристически уикенд, изпълнен с много събития. Тогава ще се проведе "Егаси феста" на Морска гара, който ще събере меломани за страхотна среща с редица изпълнители. Музикалният фестивал се завръща за второ издание на 23 и 24 август. Събитието ще включва над 20 хип-хоп изпълнители от българската и световната сцена. В..

публикувано на 20.08.24 в 12:49

Туристическия бранш е в протестна готовност

Туристическият бранш е в протестна готовност и обмислят граждански протест на 27-ми август заради компенсациите за скъпия ток. Те са одобрени, но не и влезли реално в сила. Така от бранша, който е един от най-енергоемките, продължават да плащат скъп ток, който в определени часове достига над 1000 лева за киловат час. Според експерти причината за..

публикувано на 20.08.24 в 12:17

Министерството на туризма проверява за мними екскурзоводи в Созопол и Несебър

Продължават съвместните контролни проверки на Министерството на туризма с Комисията за защита на потребителите и Министерство на вътрешните работи на лица за законовото упражняване на професията „Екскурзовод“ и предоставяните от тях услуги за спазване на законовите изисквания по Черноморието и във вътрешността на страната. В началото на месеца са..

публикувано на 20.08.24 в 10:38
Павлина Илиева

Законопроект в туризма отваря не една, а две врати за сива икономика

Законопроектът за изменение на Закона за туризма отваря не една, а две врати за сива икономика - предупреди председателят на "Обединение за туризма" Павлина Илиева в интервю за БНР Бургас.  Основната цел на внесения от ресорното министерство проект е създаването на гаранционен фонд в туризма , чрез който да бъдат обезщетявани клиентите при..

обновено на 20.08.24 в 09:17

Два пъти по - ниски добиви на слънчоглед в Бургаско

Два пъти по – ниски добиви на слънчоглед в Бургаско отчитат земеделските стопани през тази година. С близо две седмици по – рано  започна прибирането на зърнената култура заради високите летни температури, а средните добиви са едва 100 кг/дка , съобщи пpeдceдaтeлят нa Haциoнaлнaтa acoциaция нa зъpнoпpoизвoдитeлитe Илия Πpoдaнoв...

публикувано на 20.08.24 в 08:20
Сезонните плодове поевтиняват.

Сезонните плодове поевтиняват

Поевтиняване на сезонните плодове отчитат през седмицата от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По-ниска е цената на прасковите, кайсиите, дините и пъпешите. Поскъпват лимоните и бананите. Поевтиняват оранжерийните краставици, морковите, зрелият лук кромид и зелените чушки. Повишава се цената на зелето, доматите и картофите. Кравето..

публикувано на 18.08.24 в 08:42