Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИЦ - Бургас с открити приемни и с информация за отворени процедури по европейски проекти

Снимка: ОИЦ - Бургас

Продължават откритите приемни в 13-те общини на Бургаски регион от Областния информационен център. По време на  изнесените мобилни щандове експертите информират какви са възможностите за инвестиции по актуалните процедури с европейско финансиране, по различни програми.  На 17 юли (сряда) открити приемни ще има в Сунгурларе и Карнобат.


Отворена е процедурата с европейско финансиране "Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите" по Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027 г.

Процедурата цели да насърчи инвестициите за подобряване на производствения капацитет и да постигне оптимизиране на бизнес процесите в семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите, и по този начин да допринесе за повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на пазарното им присъствие, обясни експертът Станимира Господинов от Областния информационен център в Бургас. 


„Процедурата е насочена към микро и малки предприятия, като същите могат да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения им капацитет. Предвидена е и възможност за насърчаване на пазарното представяне чрез създаването на онлайн магазин за продуктите или услугите, предлагани от предприятията. 

 Ще се предоставя и подкрепа за въвеждането на ИКТ системи/модули за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси в предприятията.

Общият бюджет на процедурата е 117 514 155 лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по индивидуалните проекти е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. Максималният интензитет (процент) на съфинансирането, което ще се предоставя по линия на ПКИП е до 75 % за семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии, и до 85 % - за предприятията от сектора на занаятите.“

За Югоизточен район (ЮИР) и Южен централен район (ЮЦР) са предвидени безвъзмездни финансови средства в размер на 31 063 182,21 лв., от които:

- за семейни предприятия и предприятия от творческите индустрии - 29 477 168,23 лв.
- за предприятия, осъществяващи занаятчийски дейности - 1 586 013,98 лв.

Допустими дейности:

- Подобряване на производствения капацитет на семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии и занаятите (задължителна дейност);
- Подобряване на пазарното представяне на семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии и занаятите (незадължителна дейност);
- Подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси в семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии и занаятите (незадължителна дейност);
- Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата (незадължителна дейност).

Приложим режим минимални помощи deminimis.

Помощта по настоящата процедура се предоставя при условията на режим „минимална помощ” (de minimis) съгласно Регламент (ЕС) № 2023/2831

Максималният размер на помощта за едно и също предприятие  в режим „de minimis”, за която се кандидатства, заедно с другите получени минимални помощи от кандидата не може да надхвърля левовата равностойност на 300 000 евро (586 749 лв.) за период от три предходни години, считано от датата на предоставяне на помощта.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 16:30 часа на 16.09.2024 г.

Условията за кандидатстване и необходимите документи могат да бъдат намерени на сайта на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз.

https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/a7078bcc-df9d-49ba-a5e5-ee054645e3aa




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актуализираха инвестиционната програма във ВиК сектора за област Бургас

Извънредно заседание на Асоциацията на ВиК, на което бе гласувана актуализацията на годишната инвестиционна програма в сектора за област Бургас, се състоя днес. Друга голяма тема на заседанието, което е по искане на общините, е липсата на вода по населени места. Актуализираната инвестиционна програма във ВиК сектора за 2024 г. е на..

публикувано на 21.08.24 в 15:28
Слънчев бряг

Сезонни работници от трети страни внезапно напускат Слънчев бряг

Четири случая на работници от трети страни наети за Слънчев бряг и внезапно напуснали са подадени в полицията в Несебър. Според Веселин Налбантов, зам-председател на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация те използват нашата страна като пункт и отправна точка, за да се придвижат в Европа. "Намираме им дрехите и паспортите, а тях ги..

публикувано на 21.08.24 в 13:10

През септември започва асфалтирането на път III-907 Босна-Визица

През септември ще започне асфалтирането на първите 12 км от основния ремонт на третокласната пътна отсечка Босна–Визица, съобщи АПИ. В момента изпълнителят приключва довършителните дейности по подготовка на трасето преди да започнат асфалтовите дейности. Изградена е новата конструкция, довършва се отводняването. Общата дължина на отсечката,..

публикувано на 20.08.24 в 15:22

Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала, изложба и театър

Община Бургас анонсира следващия туристически уикенд, изпълнен с много събития. Тогава ще се проведе "Егаси феста" на Морска гара, който ще събере меломани за страхотна среща с редица изпълнители. Музикалният фестивал се завръща за второ издание на 23 и 24 август. Събитието ще включва над 20 хип-хоп изпълнители от българската и световната сцена. В..

публикувано на 20.08.24 в 12:49

Туристическия бранш е в протестна готовност

Туристическият бранш е в протестна готовност и обмислят граждански протест на 27-ми август заради компенсациите за скъпия ток. Те са одобрени, но не и влезли реално в сила. Така от бранша, който е един от най-енергоемките, продължават да плащат скъп ток, който в определени часове достига над 1000 лева за киловат час. Според експерти причината за..

публикувано на 20.08.24 в 12:17

Министерството на туризма проверява за мними екскурзоводи в Созопол и Несебър

Продължават съвместните контролни проверки на Министерството на туризма с Комисията за защита на потребителите и Министерство на вътрешните работи на лица за законовото упражняване на професията „Екскурзовод“ и предоставяните от тях услуги за спазване на законовите изисквания по Черноморието и във вътрешността на страната. В началото на месеца са..

публикувано на 20.08.24 в 10:38
Павлина Илиева

Законопроект в туризма отваря не една, а две врати за сива икономика

Законопроектът за изменение на Закона за туризма отваря не една, а две врати за сива икономика - предупреди председателят на "Обединение за туризма" Павлина Илиева в интервю за БНР Бургас.  Основната цел на внесения от ресорното министерство проект е създаването на гаранционен фонд в туризма , чрез който да бъдат обезщетявани клиентите при..

обновено на 20.08.24 в 09:17