Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия. 

Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал търговецът да се отрече тя от Христовата вяра и да стане едноверна с него. Юлия не се съгласила и той я оставил на мира.

Веднъж търговецът отишъл на остров Корсика по работа, като взел със себе си и Юлия. Жителите на острова имали тогава голям езически празник. Като видели, че Юлия не взема участие в поклонението на идолите, и като узнали, че е християнка, подложили я на ужасни мъки и най-после я разпнали на кръст. На кръста Юлия предала Богу душата си. Това станало през ІV век.

Според народните вярвания в продължение на три дни – 15, 16 и 17 юли – не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки.

На 16 юли имен ден празнуват Юлия, Юлиян, Юли. Честит празник!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МРРБ финансира изграждането на пет нови обекта в община Несебър

Финансират изграждането на пет нови обекта в община Несебър. Това са: и зграждането на подземен паркинг в Несебър, ремонтът на улица „Резвая“ в с. Равда, създаване на спортни игрища с огради, осветление и паркинг в Свети Влас, ново улично осветление на велоалея от кк „Слънчев бряг“ и изграждане на осветление на голямо игрище с изкуствена настилка до..

публикувано на 23.08.24 в 12:13

Планираните за днес в "Славейков" взривни дейности няма да се състоят

За днес бяха предвидени дейности по извършване на взривни работи на сградата на пазар Пиргос. Тя се намира  до жилищни сгради и покрития басейн в комплекс „Славейков“. Това искане не е уважено от Община Бургас.  Оттам информират, че в представената документация има пропуски. Главният архитект на общината е изразил становище, че територията е гъсто..

публикувано на 23.08.24 в 11:25
Черноморски обикновен делфин - Delphinus delphis ponticus

Първият морски резерват у нас ще е от Созопол до Царево

"Грийнпийс България" започна кампания "Живо Черно море" и има предложение да се създаде първият у нас изцяло морски резерват, с основна цел да се опази екосистемата и да се защитят биологични видове, които са на изчезване. Проектът е за резерват "Маслен нос", изцяло морска акватория, ще обхваща навътре в морето от Созопол до Царева, 570..

публикувано на 23.08.24 в 10:38

Временна реорганизация на движението на автомобили в Царево

Днес от 8:30 до 11 ч. ще бъде затворен за движение участъкът от кръстовището на ул. „Михаил Герджиков“ и ул. „Пенека“ до кръстовището на ул. „Крайморска“ и ул. "Тракия". Това съобщи Община Царево. Затварянето се налага поради извършване на неотложен ремонт на сградата на Районен съд Царево.  За този период може да се използва алтернативния маршрут в..

обновено на 23.08.24 в 08:39

Продължава гасенето на пожара между боляровските села Крайново и Голям Дервент /ОБНОВЕНА/

И днес продължава овладяването на пожара между ямболските села Крайново и Голям Дервент, който пламна вчера следобед. В дейностите ще се включат 12 противопожарни автомобила, както и горски служители и доброволци.  „ Продължава гасенето във вътрешността на пожара. Няма опасност за населени места. Пожарът се развива в труднодостъпна местност -..

обновено на 23.08.24 в 08:34

Поморие остава без вода днес заради авария

Водата ще бъде спряна днес ( 23.08.2024 г.) в град Поморие поради авария на главния довеждащ водопровод, съобщават от ВиК. Очаква се смущения да има  от 8 до 18 часа В случай, че аварията бъде отстранена по-рано, водоподаването ще бъде възстановено преди 18 часа, уточняват от водното дружество.

обновено на 23.08.24 в 08:21

Искат удължаване на бедственото положение в община Стралджа заради безводието

С още месец да бъде удължен срокът на  обявеното  в 20 населени места на община Стралджа бедственото положение, поискаха от общинската администрация. „ В средата на юли, заради безводието и безпрецедентни аварии по водопроводната мрежа, кметът Атанас Киров обяви  извънредна ситуация и от тогава е в сила Общинския план за защита при бедствия...

публикувано на 23.08.24 в 07:55