Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Победителката в конкурса за млади изпълнители "Бургас и морето" Теодора Велева на церемонията по награждаването.
Снимка: Христо Стефанов / Снимка: БТА

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с кавъра на "Завръщане" и авторската си Losing my mind. Освен статуетка, Теодора печели 10 хил. лева. В рамките на тази сума тя ще получи професионален звукозапис в студио, изготвяне на видео, радио, телевизионна и онлайн реклама на песента си.

Възхитени от изпълнението, членовете на журито решиха единодушно да присъдят и специална награда на Кристиана Кирилова, която ги изправи на крака с авторската си песен So I Fly. Кристиана получи само една точка по-малко от победителката.


Кристиана Кирилова. Снимка: Христо Стефанов, БТА

„Бургас и морето“ беше място, където мога да се представя, да се покажа пред хората с моята музика. Оттук нататък това ще ми отвори много врати, песента ми ще бъде пусната по радиото“ – сподели Теодора пред БНР Бургас след награждаването.

Теодора пише песента си през февруари заедно с италианеца Даниеле Адзена, който ѝ помага за музиката. Той прави и аранжимента. За текста ѝ помага една от двете ѝ сестри - Мария.

"Песента е изцяло това, което съм чувствала тогава, на момента. Не е било нещо като: "Сега трябва да седна да напиша песен". Просто съм се чувствала по един начин, имаше много емоции, много мисли и един ден, ей така, ми щракнаха някакви фразички и реших да седна и да си ги напиша. Така стана".

Най-лесната част е да се напише песента - уверява изпълнителката: 

"След това трябва да я запишеш, да се направи аранжимент, беквокалите да се измислят. После: "Тук не ми хареса, дай да я оправим пак" и реално писането на музиката и на текста беше най-лесната част и след това започва истинският екшън с всички останали допълнения".

Теодора пее на сцена от 4-годишна възраст.

"Обиколила съм сигурно всички конкурси в България от много малка. Не мога да стоя далеч от сцената. Обожавам сцената. Енергията, която ти донася, е толкова зареждаща! Като сляза от сцената, нямам търпение (да се кача пак - бел. ред.) и мисля къде другаде да отида. Била съм на конкурси и в България, и извън България. Сега пак ми предстоят в Италия есента", споделя тя.

16-годишната изпълнителка получи наградата си от зам.-министъра на културата Илко Ганев и зам.-кмета по култура и вероизповедания в Община Бургас Диана Саватева.

Конкурсната вечер, водена от предишния лауреат Дани Илиева, премина в две части. В първата десетимата финалисти представиха кавъри на песни от предишни издания на националния песенен конкурс "Бургас и морето". Те бяха избрали "Да те обичам", "Завръщане", "Море от нежност", "Нищо не е същото", "Вече знам", "Сбогом, мое море", "Пепел е любовта", "Дом за звезди", "Да можех" и "Rock'n'Roll Star", изпълнени съответно от Дарина Маркова, Теодора Велева, Натали Ангелова, Кристиян Грънчаров, Максим Ялнъзов, Соня Вангелова, Кристиана Кирилова, Мария Велико и групите Scarlet и Fifth Hour. 

Препратката с миналото на конкурса бе създадена и чрез сценографията, дело на Красимир Марчев, хореографията на Марна Змеева и костюмите на бургазлийката Диана Авелова, която следва в Париж и през последната година работи като костюмограф във виенската национална опера.

След кавърите участниците изпълниха своите авторски песни, а преходът към тях бе направен и визуално чрез светлинна промяна в декора на сцената. Докато в началото на вечерта той пресъздаваше знакови места от разходка в миналото по централната бургаска улица "Алеко Богориди" със завършек на терасата в Морската градина, във втората част бе преобразен в по-съвременен нощен облик на същия маршрут. 

Краят на конкурсната част даде знак на журито с председател Дарияна Куманова и членове Антонио Вандони, Стефан Илчев, Михаела Маринова, Христин Стрижлев, Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота да се оттегли, за да направи своя избор. 

"Това ще е изключително трудна задача, защото всички участници са изключително талантливи. Ценим високо положения от тези млади хора труд, усилия, време, затова, моля ви, купувайте и слушайте тяхната музика", обърна се към публиката Дарияна Куманова. 



Давиде Локатели. Снимка: Христо Стефанов, БТА

Докато журито заседаваше, един от неговите членове – пианистът Давиде Локатели изнесе рецитал, в който представи свои композиции, съчетаващи класически произведения и съвременни, електронни аранжименти. Музикантът изпълни и композиция, която е част от концерта, с който през 2023 г. в Индия той поставя рекорда за концерт на пиано на най-голяма надморска височина. В рецитала си музикантът включи и версията си на водещата музикална тема от петата част на филма "Карибски пирати". 

Финалът на 41-ото издание на Националния конкурс за песен "Бургас и морето" предстои днес, 28 юли, в Летния театър. До него достигнаха 10 песни, избрани от жури в състав: Тони Димитрова, композиторите Стефан Диомов и Руслан Карагьозов, Диана Саватева, генералният директор на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, ръководителят на катедра „Музика и мултимедийни технологии“ в Софийския университет и зам.-директор на бургаския филиал на университета д-р Адриан Георгиев, общинския съветник и член на комисията по култура Веселин Пренеров, поетесата Яна Вълчева, фронтменът на група „Горещ пясък“ Светослав Михайлов и директорът на Общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров. Публиката ще може да ги чуе в изпълнения на Симеон Славев, Нейко Генчев, Яница Кънева, дует "Аморе", Теди Русева–Тиара, Георги Костадинов, Вокален ансамбъл „Фортисимо", Огнян Георгиев, Илия Ангелов, Вокален ансамбъл HighLight.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спектакълът "Жив" с поезия на Христо Фотев отново ще бъде представен в Бургас

Ники Илиев, Любомира Башева и талантливи млади актьори ще участват в поетично-музикалният спектакъл „Жив”  с поезията на Христо Фотев, съобщават от Община Бургас.  Той ще се състои на 12 септември, от 19:00 часа, в Културен дом НХК. Зрителите ще имат възможността да се насладят на красива поезия, чувствена музика, емоционални танци и на един почти..

обновено на 12.09.24 в 15:47

Играят "Не сме от тях" по Чудомир на сцената на Летния театър (ОБНОВЕНА)

Поради непредвидени обстоятелства, постановката „Не сме от тях” по Чудомир се отменя. Билети ще се връщат тази вечер след 18:30 часа на касата на Летния театър.  Закупилите билети онлайн, трябва да се свържат с платформата, от която са придобити, за да им бъдат възстановени парите. Организаторите се извиняват за причиненото неудобство...

публикувано на 12.09.24 в 09:55

Художничката Силвия Басева гостува с "Фрагменти" в Бургас (СНИМКИ)

Силвия Басева  откри изложба "Фрагменти" в бургаската галерия "Неси". Тя гостува със свои творби за първи път в морския ни град и представя малко над 20 картини на тема "градски пейзажи".   "Това се превърна в моя любима тема през последните години. Спонтанно избирам обекта, запечатан във фотография, който след това прехвърлям на..

публикувано на 12.09.24 в 09:09

Напусна ни скуптора Огнян Петков

Бургас изгуби голямо име в сферата на изкуството - напусна си световнопризнатия скулптор -Огнян Петков. Огнян Петков  е завършил ССХУ в гр. Казанлък и Художествената академия в гр.София, специалност Скулптура. Има многобройни изяви в Германия, Франция, Чехия, Русия. Активно участваше във Фестивала на пясъчните скулптури. Негови творби са..

обновено на 12.09.24 в 08:18

Фестивалът на 100-те войводи в Сливен започва на 13 септември

20 местни производители ще участват в поредното издание на фестивала на 100-те  войводи в Сливен. На своите щандове те ще предлагат собствена продукция - колбаси, хляб, билки и др. Фестивалът ще започне в 17 часа на 13 септември.  По традиция, водещ на Фестивала на Стоте войводи е актьорът Ники Станоев.  Петък, 13 септември 17:00 - Школа за..

публикувано на 11.09.24 в 12:25

Петър Краевски представя стихосбирката "Смирено" в Бургас

Петър Краевски представя стихосбирката "Смирено" в Бургас. Срещата е от 18 часа в Дома на писателя. Ще я води Мина Кръстева. Стихосбирката „Смирено“ съдържа над 65 стихотворения, бял стих, както и няколко текста в японската жанрова форма танка.  "Това е интелигентно написана книга, без излишен драматизъм, с умерени и смекчени емоции, в която се..

обновено на 11.09.24 в 12:05

„Магията на театъра и киното“ събира млади таланти в Бургас

Отворен уъркшоп, насочен към хора, които мечтаят да са на сцената или на екрана, ще се проведе от 13 до 20 септември в Бургас. Преподавателите и лектори в „Магията на театъра и киното“, са не само педагози, но и практици. Сред тях са имена, като Ники Илиев и Башар Рахал. Работилницата за мечти включва създаването на късометражни филми, дело на..

публикувано на 11.09.24 в 11:45