Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контролът върху стоките с висок фискален риск ограничава сивия сектор

Снимка: БГНЕС

От НАП изпратиха до БНР Бургас отворено писмо във връзка с днешния протест в Бургаска област на лозари и винопроизводители. Публикуваме го без редакторска намеса:

Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие

В отговор на обявените протестни действия от страна на лозари и винопроизводители, Националната агенция за приходите уточнява, че осъществява контрол върху движението на стоки с висок фискален риск, идентифицирани като такива от 2014 г, заради използването им в схеми за измами с данък върху добавената стойност. Това са акцизни стоки (горива) и бързо оборотни (плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, захар, кафе, ядки и други), с които за значително кратко време може да бъде реализирана данъчна измама. През годините списъкът е неколкократно актуализиран.

Гроздето е сред стоките с висок фискален риск, които най-често се използват в схеми за измами с данък върху добавената стойност и е идентифицирано от приходната администрация като рисково. То е включено в Списъка на стоките с висок фискален риск със Заповед ЗМФ-1283/20.12.2016 г., а не както се твърди, в края на 2023 г.

В НАП има постъпили редица сигнали от местни производители с молба за защитаване на родната продукция. В резултат на множество съвместни проверки с Изпълнителната агенция по лозата и виното, през последните години са установени големи наличности на винено грозде без документ за произход, съответно без да са начислени дължимите данъци върху неговата реализация. Сцел ограничаване на сивиясектор се правят редовни съвместни проверки и с Агенция „Митници“. При тях са констатирани съществени нарушения на законодателството и са открити големи количества алкохол без бандерол. При направените анализи става ясно, че изваждането на гроздето за вино от стоките с висок фискален риск, каквото е искането на протестиращите, ще облагодетелства контрабандното внасяне на продукция и измамите с данък добавена стойност.

От НАП обръщат внимание, че режимът за задължително предварително деклариране, въведен на 3 януари тази година, се отнася за превози на стоки с висок фискален риск, които започват и завършват на територията на страната, и са извършвани

с транспортни средства над 3,5 тона. Наредбата освобождава от задължение за предварително деклариране превозите за крайно потребление; превозите между обекти, стопанисвани от едно и също лице и за обекти, стопанисвани от различни лица; както и превозите, когато стоките за отделен обект са с тегло до 500 кг или литра и/или стойността на стоките е в размер до 5000 лв.

Задължението за деклариране на превозите е на изпращачите, а задължението за потвърждаването им – на получателя. В случай че има разлика, която не превишава 3% от декларираното количество на стоката или разликата е вследствие на естествени фири, промени поради физико-химичните свойства на стоката, получателите не уведомяват НАП, а потвърждават декларираното от изпращача.

В случай на по-големи разлики, получателите уведомяват НАП в Оперативния център към Главна дирекция „Фискален контрол“ /ГДФК/, който работи в режим 24/7 на fisc.control@nra.bg.

Във връзка с въведения режим, приходната агенция вече проведе редица срещи със заинтересовани лица и представители на браншови организации, като производителите на череши и зеленчуци и преработвателни предприятия, в т.ч. и лозари и винопроизводители, с цел да се представят новите функционалности на електронната услуга за предварително деклариране на превози и да се дадат разяснения за прилагането на Наредбата. Срещите са проведени в различни периоди, в зависимост от спецификата на всеки сектор. Към този момент няма постъпили сигнали за забавяне или спиране на производствените процеси в преработвателните предприятия. На сайта на НАП, в рубриката „Фискален контрол“, е публикувана подробна информация по темата. Заинтересованите лица могат да видят къде са регламентирани фискалният контрол и задължителното предварително деклариране на данни; кои са стоките с висок фискален риск, както и какви процедурни действия извършват органите по приходите. Публикувани са и отговори на най-често задаваните въпроси във връзка с предварителното деклариране.“



По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премахват се активи с отпаднала необходимост на пристанище Бургас-запад

Министерският съвет прие отправеното от концесионера „БМФ Порт Бургас“ предложение за изменение на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал Бургас-запад, сключен на 8 март 2013 г. С решението активи, които са публична държавна собственост, ще бъдат обявени за активи - частна държавна собственост и ще бъдат премахнати...

публикувано на 02.10.24 в 17:35

Официално: Община Созопол получи острови Св. Иван и Св. Петър за 10 години

Община Созопол ще управлява Археологически резерват "Острови Св. Иван и Св. Петър“ за срок от 10 години. Решението за безвъзмездно му предоставяне е прието днес на заседание на Министерския съвет. Реална част, която получава морската община е 140 761 кв. м. Те са изключителна държавна собственост. Недвижимата културна ценността се предоставя на..

публикувано на 02.10.24 в 17:19

Цена на природния газ от 63,72 лв. за MWh през октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след..

публикувано на 01.10.24 в 18:09
Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Потенциалът за иновации на Бургас е 10 пъти по-малък, отколкото на София

„Потенциалът на Бургас и региона за иновации е около 10 пъти по-малък от този на широкия икономически център около столицата, около три пъти и половина по-малък от този на широкия център около Пловдив и около два пъти и половина от този около Варна“, каза старши икономистът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов в интервю за..

публикувано на 01.10.24 в 16:25

Завод за бронирани машини и дронове бе открит в Бургас

Догодина трябва да заработи заводът за бронирани машини и дронове в Бургас. Той е част от международната компания "International Armored Group", собственост на българина Антон Стефов. Лентата бе прерязана в присъствието на президента Румен Радев и много високопоставени гости.  Заводът се намира на ул." Българска слава", на  т.н 9 километър..

публикувано на 01.10.24 в 14:12

Мария Димитрова е новият зам.-кмет на община Царево

По покана на кмета на община Царево към ръководния екип се присъединява Мария Димитрова като заместник-кмет по „Туризъм и култура“. Мария Димитрова живее в Царево, семейна, с две деца.  Завършва средното си образование в музикалното училище “Добри Чинтулов” Бургас със специалност-български народни танци. Придобива бакалавърска степен в..

обновено на 01.10.24 в 11:35

Без спасители от днес по плажовете

Водноспасителната дейност у нас е на изключително високо ниво в това число и обучението на самите спасители, смята Николай Димитров, концесионер на плажа "Крайморие" и зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морските плажове. Според него родните спасители, които са изключително квалифицирани са много търсени от съседни туристически..

публикувано на 01.10.24 в 11:05