Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови подписки срещу изграждането на паркинг на пазара „Краснодар“ в Бургас

Снимка: Община Бургас


Две нови подписки срещу предложението за изграждане на многоетажен паркинг в района на пазара „Краснодар“ са внесени в Общинския съвет в Бургас. Хората са притеснени, че ще се разруши един от символите на града. В една от подписките те посочват, че ще бъдат изсипани „етажи от бетон върху огромно място с подземни води“. Според общински съветници, не трябва да се взема предвид мнението на малък процент от жителите, при положение, че в допитването на Община Бургас са участвали 1686 души или близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес хора в жилищния комплекс към 2024 г.

От 2019 г. има 6 готови проекта за многоетажни паркинги, които не са се случили заради възражения и подписки на граждани, посочи общинският съветник Георги Маринчев в Комисията по устройство на територията. Той попита местната администрация как ще се справи с този „омагьосан кръг“, тъй като автомобилите в района се увеличават. Зам.-кметът Чанка Коралска обясни, че този път ситуацията е по-различна в сравнение с предишните години.

„Този път направихме проучване с анкета, което да бъде по-легитимно. Там хората заставаха с имената си, подписваха се. Тази анкета имаше много въпроси. Ние имаме анализ на анкетата и от нея се идентифицираха по реда на класирането няколко терена. На първо място един терен на ул. „Дебелт“, за който вече ние сме започнали с процедура по промяна на Подробния устройствен план, който отреждаме за етажен паркинг. След това е още един терен по ул. „Дебелт“, към средата на улицата. На трето място беше паркингът на „Краснодар“. Впоследствие, когато се обяви резултатът от гласуването, се появи една госпожа, която започна да пише на главния архитект, на кмета. Явно тя инициира някаква подписка и сега вече е внесена и подписка, която е може би със 150 души. Тези подписки винаги малко със съмнения трябва да подхождаме към тях, относно тяхната легитимност, защото много хора се подписват на нещо без да знаят на какво точно се подписват. Не е ясно кой какво им обяснява, когато няма официално проучване и не са ясни въпросите, които са задавани на тези хора“, коментира тя.

Чанка Коралска допълни, че някои предложения може да се вземат предвид, когато започне да се проектира пространството. Според нея това е най-подходящият терен за многоетажен паркинг, като се запази и търговската дейност чрез създаването на съвременен пазар. Коралска посочи, че ако няма одобрение на гражданите, проектът няма да бъде реализиран.

Общинският съветник Георги Манев направи аналогия със ситуацията в държавата. „Заради едни 5000 души в държавата, които постоянно стачкуват, пишат, държавата ни блокира. И финансиране, и целево финансиране, по 120 млн. лв. отделяме за избори всеки път. Като го принесем в община Бургас, ще видим, че има 100 човека, т.нар. „зелени“ или които не са съгласни. Има си закон. Аз съм сигурен, че аз не представлявам тези граждани. По един и същ ред те са построили една сграда, а не искат другите да си построят същата сграда. Това са една шепа хора, за които основната цел е да изнудват предприемачите като им обжалват процедурите. Ние сме представили на много повече хора отколкото са тук някакви подписи. Когато ние вземем решение и ви кажем, че го искат бургазлии, заставаме зад вас, зад администрацията и кмета, не се съобразяваме с такива подписки и с такива хора“, коментира Георги Манев, обръщайки се към представителите на местната администрация. Той допълни, че урбанизирането на една територия се прави със смелост и отговорност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Кръстовден бургазии се поклониха пред частица от Светия кръст (ВИДЕО)

На Кръстовден бургазии се поклониха пред частица от Светия кръст. Тя бе изнесена в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“.  Църковният празник започна с празнична света литургия, отслужена от негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений. Той се обърна към миряните: "В древността този кръст беше страшен бурен за мъжете, а сега..

обновено на 14.09.24 в 12:27

Благотворителна боксова гала събира средства за онкоболни в Община Созопол

Първата в България благотворителна боксова гала вечер ще се състои днес в Созопол от 19 часа на Летния театър. Със събраните средства ще бъде създаден фонд за подпомагане лечението на онкоболни граждани на община Созопол. Звездата на гала вечерта е роденият в Созопол Петър Драганов, който е записал до момента 9 победи от 9 мача. Той ще се..

обновено на 14.09.24 в 09:40
Архив

„Меден рудник“ отбелязва традиционния си празник с музика и настроение

В деня на християнския празник Кръстовден, жителите и гостите на комплекс „Меден рудник”  отново ще празнуват с песни и танци. Тогава те ще отбележат традиционният си празник, който се организира от Народно читалище „Паисий Хилендарски 1928”, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Тържествата започват днес с поднасяне на венци и цветя пред паметната..

обновено на 14.09.24 в 08:20

Втори Общоградски поход до Кръста на Бармук баир ще се състои днес

Втори Общоградски поход до Кръста на Бармук баир ще се състои днес, на Кръстовден. Тази година събитието е под мотото „По пътя на вярата в Сливенската малка Света гора“. Сборният пункт е в 9 часа от площад „Хаджи Димитър“. Маршрутът ще продължи към храм „Света Богородица“, където след поклонение, походът ще се отправи към параклис „Свети..

публикувано на 14.09.24 в 07:19

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в Бургас на Кръстовден

Днес е Кръстовден! Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в бургаския храм „Св.Св. Кирил и Методий“. Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 9 часа.  Празнична Света литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Арсений. Кръстовден е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме..

обновено на 14.09.24 в 07:15
Община Сливен

Кръстовището на „Розова градина“ в Сливен ще отвори за движение на 15 септември

Да не се възстановява движението на „Розова градина“ докато се провежда фестивала на 100-те войводи. За това настояват от сливенската полиция в писмо до Общината. Според органите на реда това се налага с оглед безопасността на движение и опазване живота и здравето на гражданите в района на мероприятието и да се предотврати струпването на много..

публикувано на 13.09.24 в 15:10
Ивайло Иванов

Очакват се евросредства в помощ на хората с трайни увреждания

Към 11 септември са подадени близо 320 хиляди заявления за отпускане на целева помощ за отопление през предстоящия зимен сезон. 10 на сто от тях са получили отказ, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на парламентарния контрол. Най-честата причина за отказ е установяването на по-висок доход от определената..

публикувано на 13.09.24 в 14:43