Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Рандева, ОДМВР: Престъпление е хвърлянето на отровни хранителни примамки

Снимка: БГНЕС


Последният случай с отровени ловни кучета в созополското село Зидарово предизвика недоволство на хората в населеното място, а ловци организираха и протест в събота. Собствениците на двете кучета, консумирали хранителни остатъци напоени с отрова са сигнализирали в полицията в Созопол.  Това е изключително сериозна тема, защото ако днес са кучета,  утре може да е дете, обясни областният говорител на бургаската полиция Цветелина Рандева. През последните години бяха отровени и животни, които са в Червената книга на защитените видове в България. Рандева посочи като пример случай с отровените лешояди в Котленския балкан. 

„Въпросната отрова се разхвърля в пасищни райони, върху тях няма особен контрол. Предположенията на собствениците на отровените животни са, че най-вероятно се касае за животновъд, който е решил да разчисти територията за пасища, подхвърлил е отровата срещу чакали. Има една подробност около тази отрова, защото при разграждане на хранителния отпадък, то отровата ще попадне в пръстта, а след някой и друг месец, когато гъбарите тръгнат да събират гъби може да се окаже, че има и натровено семейство. 

Предприети са полицейски действия, с цел установяване на самоличността на въпросния извършител.“

Да припомним, че в края на февруари от Българското дружество за защита на птиците сигнализираха и за поредните умъртвени  редки видове птици в Западна Странджа. Сред тях бяха царски орел, млад морски орел и три мишелова.

В село Зидарово за последните години са открити отровени 7 ловни кучета. Хората, които хвърлят подобни отровни хранителни примамки трябва да знаят, че това е престъпление, обясни Цветелина Рандева:

„Отново казвам, че не са един или два случаите в предходни години, където животни, които са в Червената книга са станали жертва точно на така хвърлена отрова върху хранителни примамки. Такъв беше случаят в Котленския балкан, където множество лешояди, отгледани буквално от яйца и пуснати свободно в природата за попълване на популацията, но за съжаление намериха смъртта си, точно след като се нахраниха с хранителни отпадъци напоени с отрова, разхвърляни от други животновъди с цел разчистване на територия. 

Това явно е практика, но може да повлече изключително неприятни и жестоки последици. Ще направим всичко за да ограничим и сведем такива случаи до нула. “

И в  заключение - използването на отровни примамки в природата е забранено по силата на международното, европейското и националното законодателство.

Чуйте още информация в репортажа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлия си поръча компаньонки, те го обраха

37-годишен бургазлия е подал сигнал в полицията, че е бил обран от две компаньонки, които поканил в дома си.  Около 07.30 ч., след като жените си тръгнали, той установил, че от дома му липсват 50 лв., чифт златни обеци с тегло около 3 гр., преса за коса, сешоар, маркови слънчеви очила и други вещи на стойност около 2 000 лв. Двете бургазлийки..

публикувано на 17.09.24 в 11:42

Хванаха мъж докато се грижи за конопените си растения

42-годишен мъж от с. Равда е задържан от полицията, в момент на полагане на грижи за посадени конопени растения. Насажденията са били  в района на Бургаски солници. Иззети са общо 24  растения с височина от 50 см. до 200 см., торове и пособия за отглеждането им. По случая е образувано досъдебно производство. 

публикувано на 17.09.24 в 11:32

Какво да правим със старото двигателно масло

Непрекъснато увеличаващият се брой на автомобилите в градската среда поставя и сериозния въпрос какво да правим със старото двигателно масло. Правилното му третиране след неговата смяна е от особено значение за опазването на околната среда от замърсяване.  По тази причина Община Бургас, съвместно с Организацията по оползотворяване на отработени..

публикувано на 17.09.24 в 09:42

На 20 септември са консултациите за СИК в Ямбол за вота

Кметът на Ямбол Валентин Ревански отправи покана до парламентарно представените партии и коалиции за определяне на съставите на секционните избирателни комисии, които ще проведат предсрочните парламентарни избори. Консултациите са насрочени за 20 септември, петък, от 14.00 часа в зала 107 в сградата на Общинска администрация Ямбол, ул. „Г. С...

публикувано на 17.09.24 в 08:31

Затварят през деня част от улица "Гладстон"

Днес, във връзка с извършване на асфалтови работи по ул. „Уилям Гладстон“, от 09.00 до 16:00 часа, се въвежда временна организация на движението на превозни средства. З Ще бъде затворен участъкът от бул. „Иван Вазов“ до ул. „Фердинандова“, съобщи Община Бургас. Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в района, призовават от..

публикувано на 17.09.24 в 08:14

ГДБОП разби нарколаборатория в Сливен

Петима са арестувани при специализираната операция на ГДБОП в Сливен. Разбита е нарколаборатория от домашен тип, открити са наркотици и незаконно оръжие. Акцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура Сливен. По време на операцията са използвани служебни кучета при претърсването на адресите в Сливен и к.к. „Слънчев бряг“, където са..

публикувано на 16.09.24 в 16:55

Задържан е 32-годишен мъж от Габрово заради пожара край Созопол

32-годишен мъж от Габрово е задържан за 24 часа заради пожара край Созопол в събота, съобщиха от полицията.  Пожар гори край плаж Каваци Разразилият се огън наложи евакуацията на служителите и клиентите на супермаркет в района.  Пожарът в местността Синетудис обхвана над 465 дка сухи треви и храсти и около 50 дка смесена гора...

публикувано на 16.09.24 в 10:33